Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Live με τους… Γιώργο Μυλωνά & Πάνο Μουζουράκη


Γ.Μ: Ο κάθε άνθρωπος που γράφει κάτι εύχεται από μέσα του να έχει αντίκτυπο σε άλλους συνανθρώπους του, να μοιραστεί ένα κομμάτι του εαυτού του ή αν προτιμάς της ίδιας του της ψυχής»

Π.Μ:Όλοι είμαστε προβληματικοί –προβληματιζόμενοι αλλά και το αντίστροφο. Και αυτό γιατί η καθημερινότητα μας έχει βάλει καλούπια. Τον ίδιο προβληματισμό έχει κάποιος που φαίνεται πως δεν αντιδρά και τονίζω το φαίνεται, με κάποιον άλλο που αντιδρά με ενέργειες, με τη φωνή του, με τα έργα του




Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου


Γιώργος Μυλωνάς, Πάνος Μουζουράκης…οι συστάσεις είναι περιττές. Σίγουρα θα έχετε βρεθεί σε κάποιο από τα live τους και σίγουρα θα είναι μια βραδιά που θα έχετε να τη θυμάστε….
Οι δυο τους, δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές της ΕΔΡΑΣ και έτσι παραχώρησαν μια από κοινού συνέντευξη στην Άλμα Υγείας
Χωρίς υπερβολές και ο Γιώργος Μυλωνάς και ο Πάνος Μουζουράκης είναι αυτό που ακριβώς βλέπετε. Δύο τύποι που δεν προσποιούνται, που δεν έχουν να σου κρύψουν κάτι και που όταν σε κοιτούν στα μάτια δεν το κάνουν από επικοινωνιακό και μόνο λόγο αλλά επειδή το αισθάνονται.
Όταν κάναμε τη συνέντευξη είχαν φύγει σκαστοί από πρόβα και όμως έκατσαν και μιλήσαμε και απολαύσαμε και τον καφέ μας, σαν να τους ήξερα χρόνια.
Μου είπαν πως είναι ευτυχείς αν τα κομμάτια που γράφουν ή ερμηνεύουν αγγίζουν τις ψυχές των ακροατών τους, πως δεν τους ενδιαφέρει η υπέρ-προβολή αλλά ο κόσμος να τους αναγνωρίζει για την κατάθεση της ψυχής τους όταν γράφουν ή ερμηνεύουν νότες που περιγράφουν τα κομμάτια του ίδιου τους, του εαυτού.
Δύο παιδιά νέα, με έντονη αίσθηση του χιούμορ αλλά και με ευαισθησίες, που προσπαθούν να τις αποτυπώσουν πάνω σε ένα δικό τους καμβά….έναν καμβά έντονα πολύχρωμο, όπως οι ψυχές τους, η μουσική τους τα όνειρα τους….
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Γιώργος Μυλωνάς και ο Πάνος Μουζουράκης εμφανίζονται εδώ και χρόνια σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό, ένα κοινό που τους λατρεύει και τους ακολουθεί επειδή αντιλαμβάνεται πως είναι αληθινοί…

Η συνέντευξη γίνεται αναδημοσίευση από την Άλμα Υγείας 8 της ΕΔΡΑΣ, η οποία τυπώθηκε τον Νοέμβρη του 2010


Είστε δύο καλλιτέχνες που απευθύνεστε κυρίως στους νέους ανθρώπους. Έρχεστε σε επαφή με τη νεολαία στους χώρους που δουλεύετε, στις συναυλίες που κάνετε. Θεωρείτε πως πρόκειται για παιδιά ενεργά με προβληματισμούς έντονους ή ταυτίζεται η άποψη σας με αυτούς που λένε πως πρόκειται για τη νεολαία του καναπέ;


Γ. Μ «Θεωρώ πως πολλά παιδιά προβληματίζονται για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και αυτό το βλέπω μέσα από τη δουλειά μας. Εμείς γράφουμε τραγούδια γιατί αφουγκραζόμαστε πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Πολλά παιδιά το αναγνωρίζουν αυτό και το βιώνουν πριν και κατά την διάρκεια των τραγουδιών μας. Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί νέοι άνθρωποι οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το τι γίνεται δίπλα τους αλλά κοιτάνε την δικιά τους εικόνα ή αν θες τη ζωή μέχρι τον εαυτό τους. Υπάρχει βέβαια και μια άλλη κατηγορία παιδιών που δεν κοιτάνε το πρόβλημα γύρω τους αλλά για το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν»


Π.Μ «Όλοι είμαστε προβληματικοί –προβληματιζόμενοι αλλά και το αντίστροφο. Και αυτό γιατί η καθημερινότητα μας έχει βάλει καλούπια. Τον ίδιο προβληματισμό έχει κάποιος που φαίνεται πως δεν αντιδρά και τονίζω το φαίνεται, με κάποιον άλλο που αντιδρά με ενέργειες, με τη φωνή του, με τα έργα του. Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που τα βλέπει όλα ανθηρά και όλα ρόδινα, απλώς ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο αντίδρασης αφού διαφέρει η σκέψη του καθενός. Αυτή έχει να κάνει και με τα βιώματα και με τις εμπειρίες αλλά και με τις αντιστάσεις του».


Η μουσική, τα τραγούδια και γενικότερα η τέχνη αφήνουν το αποτύπωμα τους στη ψυχή των ακροατών ή των θεατών; Εσείς πως το αντιλαμβάνεστε αυτό;

Γ. Μ «Εγώ νομίζω πως αυτό είναι το ιδανικό για έναν καλλιτέχνη. Ο κάθε άνθρωπος που γράφει κάτι εύχεται από μέσα του να έχει αντίκτυπο σε άλλους συνανθρώπους του, να μοιραστεί ένα κομμάτι του εαυτού του ή αν προτιμάς της ίδιας του της ψυχής»


Π.Μ «Εγώ θα σου πω πως το νιώθω αυτό όταν είμαι πάνω στην σκηνή. Είναι κάτι μαγικό που δεν μπορώ ή αν θες δεν είμαι σε θέση να εξηγήσω με λέξεις, αλλά κοιτώντας τα μάτια των ακροατών μου, βλέπω πως κάτι τους αφήνω μέσα τους…»


Το live στη σκηνή είναι το δυνατό σας σημείο;


Γ.Μ. Π.Μ:
«Δεν είναι το δυνατό μας αλλά το κυρίαρχο σημείο μας (σ.σ γέλια).
Χωρίς πλάκα αλλά και περιστροφές νιώθουμε πολύ καλά μαζί πάνω στην σκηνή, έχουμε δέσει οι δυο μας και αυτό πιστεύουμε πως φαίνεται σε έντονο βαθμό και στον κόσμο που μας βλέπει. Οι παραστάσεις δεν εμπεριέχουν κάτι το προσποιητό. Νιώθουμε και πράττουμε αλλά πρώτα έχουμε δουλέψει πολύ και έχουμε κάνει ατελείωτες ώρες πρόβα. Όπως συμβαίνει και αυτή τη στιγμή, όπου για να σας δώσουμε τη συνέντευξη έχουμε φύγει σκαστοί πρόβα (σ.σ γέλια).
Το live είναι αυτό που καταξιώνει τον καλλιτέχνη στα μάτια του κοινού.
Ο κόσμος είναι απαιτητικός αλλά και ειλικρινής. Αν δεν του αρέσει κάτι δεν το υποστηρίζει, εμάς φαίνεται και από τις προηγούμενες φορές που «συναντηθήκαμε» on stage ότι μας πάει και γουστάρει αυτό που βλέπει. Ελπίζουμε και φέτος να τα πάμε το ίδιο καλά αλλά και



Γιατί δεν υπάρχει η ίδια προβολή στον Μυλωνά και στον Μουζουράκη όπως γίνεται στον Μαρτάκη ή στο Ρουβά;


Γ.Μ «Ο κάθε καλλιτέχνης θαρρώ πως έχει το δικό του κοινό. Ο κάθε καλλιτέχνης προτιμά ή επιλεγεί να προβληθεί σε συνάρτηση όμως αρκετών παραγόντων. Κι ο Ρουβάς αφού το ανέφερες είναι μοναδικός σε αυτό που κάνει και γι’αυτό είναι και ξεχωριστός ο τρόπος προβολής του».


Π.Μ «Εγώ πάλι δεν θα μπορούσα να με έβλεπα συνέχεια (σ.σ γέλια). Θα ένιωθα άβολα βασικά, γιατί δεν θα πρόβαλαν τη δουλειά μου, τα αποτυπώματα της ψυχής μου, τους κόπους και τις αγωνίες μου αλλά θα πρόβαλαν την ιδιωτική μου ζωή.
Δεν θέλω να γίνομαι θέαμα για το πώς περνάω αλλά γι’ αυτά που περνάω στον κόσμο»


Γιατί να έρθει κάποιος να σας δει από κοντά;



Π.Μ: «Θα του δώσω τέσσερις λόγους γιατί να μας δει. Πρώτον γιατί είμαστε φανταστικοί, δεύτερον αν του αρέσουν οι μπάντες να έρθει να μας δει, τρίτον αν δεν του αρέσουν οι μπάντες να έρθει σε εμάς μήπως και αλλάξει γνώμη και τέταρτον απλά να έρθει να μας δει»

Ποια η γνώμη σου για το κοινωφελές έργο της Έδρας;


Γ.Μ : «Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να προσφέρεις βοήθεια σε ανθρώπους που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Το έργο που παράγεται είναι πολύ σημαντικό και θα με έχετε δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε»
Π.Μ «Το να παράγεις έργο σε κοινωνικό επίπεδο είναι σημαντικό. Συνεχίστε την προσπάθεια, γιατί όλοι θα μπούμε στην ΕΔΡΑ»


"Ο Γιώργος Μυλωνάς, ο Παρασκευάς Κίτσος, Ο Τζιμ Σταρίδας και ο Γιάννης Παπαγιαννούλης παρουσιάζουν τους REPUBLIC.
special guests: Bon Jovi, Alice Cooper, Whitney Houston, Bob Dylan και πολλοι ακομα νεοι δημιουργοι".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου