Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ: Η ιδιότητα του συγγραφέα αντιστρατεύεται κάθε μορφή εξουσίας


«Μπορεί μέσα από το βάλτο που ζούμε, να ξεπεταχτεί μια νέα μορφή ζωής. Να, είδατε πως ανακαλύψαμε οργανισμούς που τρέφονται με αρσενικό. Άρα…»

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ένας από τους συγγραφείς που έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην νεοελληνική λογοτεχνία αναμφισβήτητα είναι ο Μάνος Κοντολέων.
«Το 1979 ήταν που κυκλοφόρησαν τα πρώτα μου βιβλία - τρία βιβλία με παραμύθια.
Σήμερα -στην αρχή ενός νέου αιώνα- συνεχίζω να γράφω. Όχι μόνο πια παραμύθια.
Πάνω από 20 χρόνια αφιερωμένα στο γράψιμο. Μια ζωή.
Τότε, στην εποχή της μεταπολίτευσης, έγραφα για τους αγώνες των απλών ανθρώπων ενάντια στην
πολιτική καταπίεση. Τώρα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, γράφω για εκείνους που θέλουν να ζούνε με κοινωνική αξιοπρέπεια. Από την μεταπολίτευση στην παγκοσμιοποίηση. Μια πορεία. Όλου του κόσμου. Της Ευρώπης. Του τόπου μας. Η δικιά μου.
Είκοσι και βάλε χρόνια γράφω βιβλία. Για παιδιά, για εφήβους, για ενήλικες.
Όμως από ένα σημείο και πέρα η ηλικία των αναγνωστών μου δεν έχει και τόση σημασία -πάντα, έτσι κι αλλιώς, προσπαθώ να απόλυτα ειλικρινής, πάντα επιζητώ να καταγράφω την προσωπική μου αλήθεια. Όλα μου τα βιβλία έχουν πάρει ένα μέρος του εαυτού μου. Οι ήρωές μου κομμάτια από τα πλευρά μου. Ένας Αδάμ είναι ο κάθε συγγραφέας. Το ταλέντο του το χέρι του Θεού.
Μου αρέσει να είμαι συγγραφέας. Είναι κάτι που έχει μια μαγεία. Μόνος μέσα στο γραφείο σου, κάθεσαι και με τις λέξεις πλάθεις καρδιές, στήνεις ιδέες και χαρίζεις συναισθήματα», γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Ο ίδιος σήμερα μιλάει στην ΑΛΜΑ ΥΓΕΙΑΣ και στο Πινάκιο.
Ο κ. Κοντολέων μας μιλάει για τα παιδιά τα σημερινά αυτά που τους έπιασε η κρίση των αξιών…. στα μαθητικά θρανία. Ο ίδιος δηλώνει πως η νέα γενιά θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, «Μπορεί μέσα από το βάλτο που ζούμε, να ξεπεταχτεί μια νέα μορφή ζωής. Να, είδατε πως ανακαλύψαμε οργανισμούς που τρέφονται με αρσενικό. Άρα…»λέει χαρακτηριστικά.
Στείλτε mail στις διευθύνσεις του Πινακίου pinakio.news@yahoo.gr
και pinakio.blogspot@gmail.com και λάβετε μέρος στην κλήρωση παιδικών βιβλίων του συγγραφέα. Μια προσφορά των εκδόσεων Πατάκη.
Πόσο εύκολο είναι να γράφετε βιβλία απευθυνόμενος στα παιδιά;
-Κάθε λογοτεχνικό έργο για να το γράψεις πρέπει να προσπαθήσεις πολύ. Αυτό αφορά και τα βιβλία για παιδιά και τα βιβλία για μεγάλους.
Το παιδικό κοινό είναι απαιτητικό;
-Το παιδί ζει μέσα στην κοινωνία μας. Αν η κοινωνία μας έχει απαιτήσεις θα έχει κι αυτό. Εκείνο που θα έλεγα σχετικά με τα παιδιά ως αναγνώστες είναι πως δεν διαθέτουν την υπομονή των ενηλίκων. Πρέπει από την πρώτη σελίδα να τους κερδίσεις το ενδιαφέρον.
Μπορεί ένα βιβλίο να επηρεάσει το ψυχισμό ενός παιδιού;
-Ένα βιβλίο συμμετέχει στη διαμόρφωση του ψυχισμού ενός παιδιού, αλλά παράλληλα συμμετέχουν και πολλά άλλα –οι οικογένεια, το σχολείο, η τηλεόραση, οι φίλοι, τα ταξίδια…
Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν στις πόλεις. Τα περισσότερα από αυτά κλεισμένα σε μικρά διαμερίσματα στερούνται τη φύση το πράσινο. Το παιχνίδι τους είναι συνήθως μπροστά από την τηλεόραση το playstation…Πως μπορείτε εσείς από τη θέση σας, ως συγγραφέας να τα παροτρύνεται να σηκωθούν από τις τηλεοράσεις και να αναζητήσουν χώρους για να πάνε να παίξουν;
-Σκοπός της λογοτεχνίας δεν είναι να στείλει τον αναγνώστη της στα πάρκα. Αλλά είναι αυτά που η λογοτεχνία θέλει να προσφέρει και δεν έχουν τόσο σχέση με την κίνηση του σώματος, όσο με την κίνηση της ψυχής και του νου.
Αναμφισβήτητα οι πόλεις που ζουν τα παιδιά σήμερα είναι απομακρυσμένες από το πράσινο, τη φύση. Εκτιμάτε πως μπορείτε μέσα από τα παραμύθια σας να κάνετε τα παιδιά να αισθανθούν και να αναζητήσουν τοπία που δεν έχουν δει ποτέ….
-Ναι, επιζητώ να βοηθήσω τους αναγνώστες των έργων μου να δούνε τον κόσμο που ζούνε με έναν άλλο τρόπο. Ταξίδια προσφέρει η λογοτεχνία. Και νέους φωτισμούς σε όσα ήδη έχουμε επισκεφθεί.
Εκτιμάτε πως τα σχολικά βιβλία είναι αυτά που πρέπει ή θεωρείτε πως θα μπορούσαν να είναι καλύτερα;
-Συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων είμαι. Δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη για κάτι που έχει να κάνει με θέματα εκπαιδευτικά.
Αν σας δινόταν η θέση αυτή του υπουργού Παιδείας τι θα κάνατε για να αλλάξετε την υπάρχουσα εικόνα;
-Δε θα δεχόμουνα ποτέ μια τέτοια θέση. Η ιδιότητα του συγγραφέα αντιστρατεύεται –στη δική μου περίπτωση- κάθε μορφή εξουσίας.
Η κρίση που επικρατεί στην κοινωνία αυτή τη στιγμή (σημειώνοντας περισσότερο όχι την οικονομική αλλά αυτή των αξιών) θα στιγματίσει τις γενιές που ακολουθούν, τα παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι στα θρανία;
-Νομίζω πως ναι. Αλλά όχι κατ΄ ανάγκην αρνητικά. Μπορεί μέσα από το βάλτο που ζούμε, να ξεπεταχτεί μια νέα μορφή ζωής. Να, είδατε πως ανακαλύψαμε οργανισμούς που τρέφονται με αρσενικό. Άρα…
Τέλος να σας ζητήσουμε μερικές ευχές αλλά να μας προτείνετε κάποια βιβλία για τις γιορτές;
-Υγεία, αγάπη, ειρήνη… Και επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία –εκεί θα βρει ο καθένας μας το βιβλίο που του ταιριάζει.

3 σχόλια: