Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

«Οι Πανουργίες του Μπερτόλδου» από τους μαθητές του 14ου Γυμνασίου Περιστερίου

Ευλογία είναι να βλέπεις σε όλη αυτή την λαίλαπα που επικρατεί από το 2009 στην Ελλάδα και εξαπλώνεται με την μορφή χιονοστιβάδας πολίτες να αντιδρούν με τρόπο πολιτισμένο και με ήθος. Και ποιος είναι αυτός (σ.σ ο τρόπος); Μα φυσικά, η τέχνη, που προέρχεται από τον πλούσιο πολιτισμό μας.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν παιδιά από το 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου θα ενσαρκώσουν στις 8:30 στο Θέατρο Πολιτών της πόλης.  την παράσταση «Κομμέντια ή Οι Πανουργίες του Μπερτόλδου» , του Γ.Σκούρτη σε σκηνοθεσία Φάνη Κάσσιου...!
Οι μικροί μαθητές μυούνται στο μαγικό κόσμο του θεάτρου μέσα από ένα έργο αλληγορικό που θα μπορούσε να είναι γραμμένο και τις ημέρες που διανύουμε.
Αξίζει λοιπόν να χειροκροτήσετε αυτά τα παιδιά… γιατί έτσι θα τα επιβραβεύσετε για τον τρόπο σκέψης που καλλιεργούν αλλά και για την διέξοδο αντίδρασης τους που είναι η τέχνη σε μια εποχή που οι πάντες και τα πάντα λογοκρίνονται.

Στο σημείο αυτό λίγο πριν κλείσω θα ήθελα να ευχαριστήσω την καθηγήτρια του 14ου Γυμνασίου Περιστερίου η οποία και μου απέστειλε υλικό, αλλά και την κα. Τούλα Αφιώνη που μου ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα…

Λίγα λόγια για το έργο…
 Ο συγγραφέας μας μεταφέρει αιώνες πριν, σε μια εποχή όπου η κοινωνική ανισότητα και η διαφθορά δεσπόζουν. Σε μια εποχή όπου δεν υπάρχει μεσαία τάξη, όπου οι πλούσιοι καταδυναστεύουν τους φτωχούς, όπου τα στόματα επιβάλλεται να είναι κλειστά και η εκμετάλλευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής είναι τρόπος διασκέδασης για τους έχοντες.
 Ένας χωριάτης καταφέρνει να εισβάλει στο παλάτι, να ορθώσει το ανάστημα του και με περίσσιο θάρρος και θράσος να μιλήσει για όλα αυτά. Να παγιδεύσει τους πάντες και  να αποδείξει περίτρανα ότι αξίζει μια καλύτερη ζωή, διεκδικώντας την ελευθερία του, αψηφώντας τους κινδύνους που επιφυλάσσει αυτό για τη δική του ζωή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου