Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Σπύρος Μυλωνάς: Η αξιοποίηση των αθλητικών χώρων σημαίνει λιγότερη ανεργία στην πόλη αφού θα ανοίξουν θέσεις εργασίας

Το μπάσκετ είναι βαθιά μέσα στο DNA των Περιστεριωτών

Μακάρι να μπορούσαμε και στην ζωή να πάρουμε ένα time out να σταματήσουμε τον ρυθμό της καθημερινότητας να ξεκουραστούμε και να συνεχίσουμε πιο δυνατοί

«Ένας από τους βασικότερους στόχους μου είναι να φέρω όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό. Να κάνουμε κάθε αθλητική εγκατάσταση προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες»


Συνέντευξη στονΛευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο ΠΙΝΑΚΙΟ

Φωτογραφίες: Ιουλία Παπαδημητρίου 

Σίγουρα όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ στο Περιστέρι τον ξέρουν πολύ καλά…
Ο Σπύρος Μυλωνάς ένας νεαρός Περιστεριώτης που διεκδικεί μια θέση διαμερισματικού σε αυτές τις εκλογές μιλά στο Πινάκιο για όνειρα του, τους στόχους αλλά και τις φιλοδοξίες του. Ο ίδιος γεννημένος μαχητής στα παρκέ του μπάσκετ χρόνια ξέρει να αγωνίζεται για την νίκη. Αυτό θέλει να κάνει και στην γειτονιά του, να την μετατρέψει νικήτρια, να την αλλάξει προς το καλύτερο… Πριν προχωρήσω στην συνέντευξη θα αδράξω την ευκαιρία και θα ευχαριστήσω τον Σπύρο Μυλωνά, για την βοήθεια που μου είχε προσφέρει σε εμένα και τον φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "Έδρα¨" όταν κατά την διάρκεια των παναττικών αγώνων για ΑμεΑ είχε έρθει και είχε συμβάλλει στα μέγιστα για την σωστή διεξαγωγή μιας τόσο ιδιαίτερης αθλητικής και κοινωνικής διοργάνωσης...Σπύρο σε ευχαριστώ από καρδιάς...ειλικρινά στο λέω...Διαβάστε την συνέντευξη που ακολουθεί: 

Σπύρος Μυλωνάς θα μας συστηθείς, ποιος είσαι, με τι ασχολείσαι;
«Ονομάζομαι Σπύρος Μυλωνάς. Γεννήθηκα στη Ζάκυνθο το 1987 και το 1994 ήρθα στο Περιστέρι, σπούδασα μηχανικός αυτοματισμού στο ΤEI Πειραιά. Εδώ και 6 χρόνια ασχολούμαι με την προπονητική καλαθοσφαίρισης».

Χρόνια κάτοικος Περιστερίου και επέλεξες  να θέσεις υποψηφιότητα ως διαμερισματικός σύμβουλος, ποιοι ήταν οι λόγοι που σε ώθησαν σε αυτήν την απόφαση;
«Το Περιστέρι το αγαπώ είναι η πόλη όπου μεγάλωσα, πήγα σχολείο, εργάζομαι, έχω ζήσει όλη μου σχεδόν την ζωή, ένιωσα την ανάγκη να βοηθήσω όσο μπορώ για το κοινό καλό της πόλης και είμαι διατιθέμενος να προσπαθήσω από οποιοδήποτε πόστο».

Είσαι νέος και προφανώς και εσύ βιώνεις την μάστιγα την ανεργίας…Πιστεύεις πως μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν λύσεις για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου; Και αν ναι, ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια;

«Η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα το βιώνω καθημερινά μέσα από τις παρέες τον κόσμο που συναντώ. Ειδικά στη νέα γενιά με την πλειοψηφία των νέων να έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο αλλά να αδυνατούν να το εκμεταλλευτούν.


 Πιστεύω πως μέσα από έναν ενεργό δήμο που συνεχώς αναπτύσσεται, με νέους σταθμούς μετρό, πλατείες, πάρκα, χώρους αναψυχής αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να δοθούν λύσεις και να χρησιμοποιήσουμε τα προσόντα και τις ικανότητες κάθε νέου Περιστεριώτη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Δραστηριοποιούμαι στον χώρο του αθλητισμού και έχω να πω ότι μέσα από το έργο του κ.Παχατουριδη είμαστε ευλογημένοι να έχουμε τόσους πολλούς αθλητικούς χώρους και η εκμετάλλευση τους στο έπακρο είναι ένας στόχος που αν επιτευχθεί πολλοί συμπολίτες μας θα έχουν την ευκαιρία να βγουν από την ανεργία».   




Ασχολείσαι με το κομμάτι του αθλητισμού και κυρίως του μπάσκετ, σε μια πόλη που έχει παράδοση στο άθλημα αυτό. Που δείχνει παίχτες, προπονητές κλπ.  Θα μπορούσε να ειπωθεί μέσα από την δικιά σου εμπειρία πως το Περιστέρι είναι μια μπασκετογειτονιά;

«Αναμφίβολα είναι μπασκετογειτονια και αυτό το μαρτυρούν τα γεμάτα με παιδιά γήπεδα. Καθημερινά σε κάθε γωνιά της πόλης είναι ευχάριστο να βλέπουμε παιδιά να αθλούνται και να μαθαίνουν τα μυστικά του μπάσκετ. Λόγω δουλειάς πηγαίνω σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα όπου το βασικό πρόβλημα όλων των 'μπασκετοφιλων' είναι το γηπεδικό, στο Περιστέρι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται έχουμε τα ποιο πολλά κλειστά γήπεδα από οποιονδήποτε δήμο της χώρας. Το γεγονός αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη του αθλήματος στην περιοχή και κρατάει τα παιδιά μέσα στον αθλητισμό απομακρύνοντας τα από διαφόρους καθημερινούς κινδύνους...»

Ο Περιστεριώτης έχει μπασκετικό DNA;

«Το Περιστέρι μέσα από τον Γυμναστικό Σύλλογο Περιστερίου εδώ και πολλά χρόνια τροφοδοτεί κάθε χρόνο όλες τις εθνικές ομάδες με παίχτες από τα σπλάχνα του. Είναι μεγάλη επιτυχία να υπάρχει αυτή η συνέπεια στην συνεχή ανάπτυξη νέων ταλαντούχων παικτών, τα παραδείγματα είναι πολλά με παίχτες όπως ο Άγγελος Κορωνιός, ο Μανώλης Παπαμακάριος, ο Μιχάλης Πελεκάνος, ο Βαγγέλης και ο Αντώνης Μάντζαρης και πολλοί άλλοι.. Αλλά και τον Αργύρη Πεδουλάκη που ξεκίνησε ως παίχτης του ΓΣΠ και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές. Οπότε θεωρώ πως το μπάσκετ είναι βαθειά μέσα στο DNA των Περιστεριωτών και πιστεύω πω στο μέλλον θα έχουμε ακόμα περισσότερους νέους μας που θα ξεχωρίσουν».

Είσαι προπονητής της ομάδας μπάσκετ Περιστερίου, τι σου λένε οι παίχτες σου, πέρα από το παρκέ. Ποιες είναι οι αγωνίες τους για το αύριο;

«Τα νέα παιδιά έχουν έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς, είναι εμφανώς επηρεασμένα από όλα αυτά που ακούν καθημερινά για την κρίση άλλα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένεια τους. Το θετικό είναι ότι δεν το βάζουν κάτω θέτουν νέους στόχους μπασκετικούς και ακαδημαϊκούς, θέλουν να σπουδάσουν και να πετύχουν».

Η ζωή είναι ένας αγώνας μπάσκετ χωρίς την πολυτέλεια των time-out και των ημιχρόνων;

«Μακάρι να μπορούσαμε και στην ζωή να πάρουμε ένα time out να σταματήσουμε τον ρυθμό της καθημερινότητας να ξεκουραστούμε και να συνεχίσουμε πιο δυνατοί. Είμαστε αναγκασμένοι να προσπαθούμε συνεχώς να μαχόμαστε για τα ιδανικά και τα πιστεύω μας ακούραστα. Όπως στο μπάσκετ έτσι και στη ζωή υπάρχουν καλές και κακές στιγμές πρέπει όμως για να κερδίσουμε να μην τα παρατάμε και να αγωνιζόμαστε μέχρι το τέλος».

Παρατηρείται σήμερα πια πως τα νέα παιδιά, η γενιά του αύριο είναι καθηλωμένα μπροστά σε υπολογιστές και παιχνιδομηχανές. Υπάρχει ηλεκτρονικός εθισμός. Ο αθλητισμός για τα παιδιά της πόλης μας είναι μια διέξοδος;

«Ο ηλεκτρονικός εθισμός δυστυχώς μαστίζει την νέα γενιά και ρουφάει όλο τον ελεύθερο χρόνο τους. Πολλά παιδιά ζουν σε μια «ηλεκτρονική κοινωνία» απομονωμένα και κοινωνικά απομακρυσμένα. Μέσα από τον αθλητισμό και τις τέχνες πρέπει να δώσουμε τα ερεθίσματα που θα κάνουν τα παιδιά να δραστηριοποιηθούν να βγουν από τις οθόνες τους και να δώσουμε ένα νέο και πραγματικό ενδιαφέρον στην ζωή τους. 
Είμαι ευτυχισμένος όταν μιλώντας με γονείς αθλητών μου με ενημερώνουν ότι μετά το διάβασμα τους τα παιδιά παίζουν μπάσκετ αντί να είναι στην τηλεόραση η στον Η/Υ, αυτος πρεπει να είναι ο στόχος όλων μας από κάθε θέση». 

Πως θα έπειθες ένα παιδί να παρατούσε το joystick και να πιάσει στα χέρια του την πορτοκαλί μπάλα;

«Πιστεύω πως δεν χρειάζεται να πείσεις ένα παιδί να αφήσει το joystick αρκεί μόνο να  ασχοληθείς μαζί του και να παίξεις. Αν γίνουμε οι ίδιοι παιδιά μέσα από το παιχνίδι μας θα κερδίσουμε το ενδιαφέρον του και θα δει πόσο όμορφο είναι να κοπιάζεις και να προσπαθείς για κάτι πραγματικό και όχι εικονικό. Μια στιγμή χαράς σε ένα αθλητικό παιχνίδι δεν συγκρίνεται με ατελείωτες ώρες σε ηλεκτρονικά παιχνίδια»!

Τέλος, αν εκλεγείς ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σου; Πως έχεις οραματιστεί το Περιστέρι; Την γειτονιά σου;


«Ένας από τους βασικότερους στόχους μου είναι να φέρω όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό. Να κάνουμε κάθε αθλητική εγκατάσταση προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες δίνοντας τους έτσι μια μικρή διέξοδο από τα προβλήματα τις καθημερινότητας. Θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ να βρεθούν λύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους νέους της περιοχής για να σταματήσουμε να χάνουμε δικά μας ικανά παιδιά στο εξωτερικό. 

Ζούμε σε μια πανέμορφη καταπράσινη πόλη, στόχος όλων μας είναι να την διατηρήσουμε έτσι και μέσα από τα νέα έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των κατοίκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου