Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Το εγχειρίδιο για τις εκλογές - Λύστε όλες τις απορίες σας




Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι:

Πού ψηφίζουν και πόσους σταυρούς βάζουν στα ψηφοδέλτια


Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2014 θα διεξαχθούν την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 και ο δεύτερος γύρος την Κυριακή 25 Μαΐου 2014, ημερομηνία διεξαγωγής και των Ευρωεκλογών. Για να αποφευχθούν τα τυχόν μπερδέματα, αλλά και άσκοπη ταλαιπωρία, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν πού και πως ψηφίζουν.

 Πώς θα ψηφίσουμε στις δημοτικές εκλογές 2014


-Κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά και, με τους υποψήφιους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

-Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από 1 μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και 1 σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.

-Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως μπει σταυρός στο όνομα του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο και είναι υπέρ του συνδυασμού.

-Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

-Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.

-Προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών


Πώς θα ψηφίσουμε στις περιφερειακές εκλογές 2014



-Για έναν υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι.


-Για έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά περιφερειακοί σύμβουλοι.

-Για έναν, δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ έως και δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι και


-Για έναν ή δύο ή τρεις, ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι.

Εκδοση ταυτότητας ακόμα και ανήμερα των εκλογών


-Μπορείτε να εκδώσετε ταυτότητα μέχρι και την ημέρα των εκλογών στα γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας.Για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών το ωράριο τους επεκτείνεται .Συγκεκριμένα, τα γραφεία ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά το Σάββατο, 17 και 24 Μαΐου 2014, από τις 8:00 έως τις 18:00 και την Κυριακή, 18 και 25 Μαΐου 2014, από τις 7:00 έως τις 19:00.


-Σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης ή αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, η έκδοση θα γίνεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

-Για την έκδοση δελτίου ταυτότητας, το οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης αποκτά για πρώτη φορά, μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει, από τα γραφεία ταυτοτήτων στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη- 

Δικαιολογητικά.


-Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους γραφείων ταυτοτήτων των υπηρεσιών ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μάθετε σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσετε

-Το υπουργείο Εσωτερικών έχει φτιάξει μια ειδική εφαρμογή η οποία ονομάζεται μάθε που ψηφίζεις (http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.html) ώστε οι εκλογείς να βρίσκουν εύκολα μέσω διαδικτύου σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν. Ο εκλογέας μπορεί με μεγάλη ευκολία βάζοντας το όνομα του, το επώνυμο του, τα ονόματα των γονέων του και το έτος γέννησης του μπορεί να δει που θα ψηφίσει στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές αλλά και για στις Ευρωεκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου