Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Πως "γεννήθηκε" και από ποιους το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας


Κοιτίδα πολιτισμού στην δυτική Μακεδονία αλλά και γενικότερα σε όλη την Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Η κα. Όλγα Κούρτογλου μιλάει στο Πινάκιο για το  πως «γεννήθηκε» και ποια είναι η συμβολή του στην διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού αλλά και της ιστορίας της περιοχής.


Τι είναι το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας;

«Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοζάνης , το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Καστοριάς και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Εορδαίας αποτελούν παραρτήματα του Λαϊκού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί φορέα της Ένωσης Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαος Κασομούλης και εντάσσεται στις άτυπες μορφές εκπαίδευσης».

Για ποιο λόγο ιδρύθηκε και από ποιους; Και πως προέκυψε η ιδέα της ίδρυσης του;

«Ιδρύθηκε όπως προανέφερα από την  Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαος Κασομούλης από Επιστήμονες που ήθελαν να αναδείξουν τις «παραμελημένες» Ανθρωπιστικές Επιστήμες και να προβάλλουν τις αξίες και τα ιδεώδη του πολιτισμού σε ότι αυτός αφορά (επιστήμες, τέχνες, παιδεία). Η ιδέα προήλθε από ένα άρθρο που έπεσε στα χέρια μας σχετικά με τον θεσμό του Λαϊκού Πανεπιστημίου. Από κει εμπνευστήκαμε ωστόσο το προσαρμόσαμε στα ενδιαφέροντα μας».

Ποιοι είναι οι σκοποί που εξυπηρετεί;

«Σκοπός του είναι η δια βίου μάθηση μια που ο άνθρωπος δεν παύει ποτέ να είναι εκπαιδεύσιμος. Επιπλέον να καταφέρνει να επαναφέρει στην σπουδή, ανθρώπους που έχουν χρόνια απομακρυνθεί από την μελέτη δίνοντας τους την ευκαιρία να μαθαίνουν ξένες γλώσσες, νέες τεχνολογίες και να πληροφορούνται τις εξελίξεις γύρω από όλες τις Επιστήμες».

Ποιες είναι οι δυνατότητες του;

«Να οδηγεί σε μια ολοκληρωμένη γνώση ξένης γλώσσας, σε μια ολοκληρωμένη γνώση νέων τεχνολογιών και κυρίως να ωθεί τον άνθρωπο σε διαρκή αναζήτηση και βελτίωση».

Οι Κοζανίτες το αγκάλιασαν;

«Όλη η Δυτική Μακεδονία το αγκάλιασε και το πίστεψε και είμαστε ευγνώμονες και περήφανοι για αυτό.  Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους του Ακαδημαϊκούς, τους Λογοτέχνες αλλά και όλες τις πνευματικές δυνάμεις που το στήριξαν και το ανέδειξαν».

Ποια ήταν η πρώτη εκδήλωση που κάνατε;

«Πόσο χαίρομαι που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση!!!!! Πέρασε τόσος καιρός….  Ήταν τα εγκαίνια του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοζάνης στη 1 Οκτωβρίου 2011…Υπήρξε προσέλευση που είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία και είχε προδιαγράψει, θεωρώ, το μέλλον του».

Πόση είναι η χωρητικότητα του Λαϊκού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας;


Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει ακόμη σταθερές εγκαταστάσεις, μετακινείται ανάλογα με τις εκδηλώσεις του

Ποια ήταν η πιο επιτυχημένη εκδήλωση κατά την γνώμη σας;

«Πάρα πολλές!!!! Αυτήν που ξεχωρίζω είναι η διημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί με θέμα την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας τον Νοέμβριο του 2012. Ήταν το πρώτο μεγάλο μας άνοιγμα»!!

Η Κοζάνη έχει  πολιτισμικά κοιτάσματα τα οποία πρέπει να προστατεύσει και να αναδείξει;

«Αν δεν είχε να αναδείξει δεν θα μπορούσε να σταθεί ο θεσμός του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοζάνης….. έχει και μπορεί όπως άλλωστε και όλη η Δυτική Μακεδονία».

Θεωρείτε πως ο πολιτισμός είναι ένα ισχυρό φάρμακο κατά της κρίσης;

«Και όχι μόνο. Μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, διευρύνει τους ορίζοντες μας και μας επαναπροσδιορίζει. Με τον πολιτισμό ανακαλύπτουμε την ταυτότητα μας, τις ρίζες μας και δίνουμε απαντήσεις σε όλα τα πανανθρώπινα ερωτήματα…»

Πως μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί σας;

«Στα γραφεία μας επί της Πτωχοκομείου 7 Κοζάνη, T.K. 50100 τηλ. 6970341723 mail: kasomoylisnikolaos@yahoo.com»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου