Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Λουκία Καποδίστρια: Θέλω το Περιστέρι να είναι πόλη-επιλογή, πόλη-προορισμός, επιλογή να ζεις και να εργάζεσαι

Είναι νέα, όμορφη και πετυχημένη στην δουλειά της. Ο λόγος για την Λουκία Καποδίστρια η οποία θέτει υποψηφιότητα στο Περιστέρι διεκδικώντας μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Είναι μόλις 26χρονών και πέρα από την ακαδημαϊκή της μόρφωση είναι δευτεραθλήτρια Ελλάδας στο Brajilian Jiu Jitsu. 

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο ΠΙΝΑΚΙΟ
Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει ένα άτομο που μάχεται σκληρά για το καλύτερο.
 Η ίδια μιλώντας στο Πινάκιο μας αποκαλύπτει πως ονειρεύεται το Περιστέρι του αύριο…


 Λουκία Καποδίστρια…ποια είσαι; Συστήσου μας

«Ονομάζομαι Λουκία Καποδίστρια είμαι 26 ετών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Περιστέρι. Τελείωσα πέρσι τις σπουδές μου. Είμαι απόφοιτη του Παντείου, του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνων και του Καποδιστριακού Παν/μιου, ενώ παράλληλα εργαζόμουν και συνεχίζω να εργάζομαι στον τομέα της διαφήμισης. Τέλος έχω διακριθεί με ασημένιο μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Brajilian Jiu Jitsu τον χειμώνα που μας πέρασε».

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να λάβεις μέρος στις εκλογές στο Περιστέρι θέτοντας υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος;
« Έφτασε η στιγμή που είπα ότι θέλω να συνεισφέρω στην περιοχή μου και ότι μπορώ να κάνω πράγματα για τον δήμο μας. Έχω την όρεξη , το μεράκι να δημιουργήσω και να συμβάλλω στην ανάπτυξη του δήμου μας.


Με ποια παράταξη κατεβαίνεις και γιατί;

«Με την παράταξη του Δημήτρη Κελάφα-Περιστέρι με όλους Ανατροπή. Οι λόγοι που κατεβαίνω με την παράταξη του κου Κελάφα είναι τρεις. Πρώτον οι συνυποψήφιοι μου είναι όλοι άνθρωποι άξιοι και έχουν διαπρέψει στο επάγγελμά τους. Είναι απλοί πολίτες, νέοι άνθρωποι που θέλουν να συνεισφέρουν στην περιοχή τους είτε γιατί εδώ μεγαλώνουν τα παιδία τους είτε γιατί εδώ θέλουν να ζουν όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά. Άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρει η θέση του χαλίφη αλλά το πώς θα πετάξει το Περιστέρι ψηλά. Δεύτερον ο κος Κελάφας είναι ανεξάρτητος υποψήφιος δεν είναι κομματοποιημένος, δεν τον ενδιαφέρουν τα χρώματα αλλά έχει πολιτική συνείδηση. Τρίτον, μιλάμε για έναν άνθρωπο οικογενειάρχη που η οικογένειά του  και οι φίλοι του τον αγαπούν και τον λατρεύουν».

Από πολλούς αυτές οι εκλογές έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο κομβικές και οι πιο αμφίρροπες. Εσύ θέτεις προς ψήφιση τον εαυτό σου στην δυσκολότερη αναμέτρηση. Σε τρομάζει αυτό;
«Όχι, καθόλου. Αυτό που με τρομάζει είναι η αποχή του κόσμου από τις δημοτικές εκλογές. Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να ψηφίσει όποιον υποψήφιο θέλει αρκεί όμως να το κάνει. Έχουμε  Προεδρευόμενη Αντιπροσωπευτική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και πρέπει εμείς ο λαός να αποφασίζουμε ποιος θα μας κάνει το νοικοκύρεμα».

«Την Άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις», είναι η φράση του Οδ. Ελύτη. Αλήθεια πως μπορεί να φτιαχτεί μια Άνοιξη κάτω από την σκιά των μνημονίων;

«Η άνοιξη θα έρθει μόνο όταν καταφέρουμε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο αυτό. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μας επηρεάζουν αρνητικά αλλά δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω θα πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες που διεκδικούν το δίκιο τους. Μόνο τότε, νιώθοντας ενεργός πολίτης και όχι απαθής και σκεφτόμενος το συλλογικό καλό μπορείς να νιώσεις την άνοιξη μέσα σου». 

Είσαι νέα και προφανώς και εσύ βιώνεις την μάστιγα την ανεργίας…Πιστεύεις πως μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν λύσεις για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου;


«Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αξιοποιώντας το τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό μας κεφάλαιο. Κεφάλαιο που μπορεί άμεσα να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας. Ιδέες υπάρχουν, διάθεση υπάρχει, καθώς και σχέδιο για να πετύχουμε τους στόχους μας».


Ο κλάδος που δραστηριοποιείσαι δεν έχει πληγεί από τα μέτρα των τελευταίων χρόνων; Βλέπεις σημάδια ανάκαμψης;
«Η διαφήμιση ήταν από τους πρώτους κλάδους που «χτύπησε» η κρίση. Είναι φυσικό ακόλουθο όταν δεν υπάρχει κινητικότητα στην αγορά, το πρώτο που θα σταματήσει μια επιχείρηση είναι η διαφήμιση. Βλέπω σημάδια ανάκαμψης και αυτό λόγω της ψηφιακής διαφήμισης που είναι πιο διαδεδομένη τον τελευταίο χρόνο».

Μένεις στο  Περιστέρι, στα δυτικά των Αθηνών, εδώ έχεις μεγαλώσει, έχεις ζήσει όλες τις φάσεις της ζωής σου…Ποια είναι τα όνειρα σου για τις δυτικές συνοικίες…

«Επιθυμώ οι δυτικές συνοικίες να μην έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους άλλους δήμους. θέλω να είμαστε περήφανοι οι Περιστεριώτες που ζούμε εδώ. Όνειρό μου είναι να κάνω τους Περιστεριώτες να μην θέλουν να αλλάξουν τόπο διαμονής και να είναι υπερήφανοι για τον δήμο τους.
Θέλω το Περιστέρι να είναι πόλη-επιλογή, πόλη-προορισμός. Επιλογή να ζεις και να εργάζεσαι. Αυτό στην πράξη σημαίνει πόλη καθαρή, ασφαλής, σύγχρονη, με υποδομές στήριξης των κατοίκων της. Σήμερα οι κάτοικοι του Περιστερίου φεύγουν και μένουν όσοι δεν μπορούν. Αυτό πρέπει να αλλάξει, και η επιτυχία θα είναι όταν η πορεία αντιστραφεί. Και μπορεί να αντιστραφεί».

Οι συνομήλικοι σου είναι παιδιά του καναπέ, όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν, ή είναι δραστήριοι πολιτικά;

«Θεωρώ πολύ άξια την γενιά μου. Δεν είμαστε κομματοποιημένοι αλλά πολιτικοποιημένοι. Δεν περιμένουμε από κανένα να μας διορίσει στο δημόσιο. Η κρίση μας χτύπησε την στιγμή που αποφασίζαμε για το μέλλον μας. Αλλά δεν μείναμε στη οργή. Είμαστε η γενιά που ψάχνει να βρει λύσεις και δεν περιμένουμε τίποτα έτοιμο».

Η υποψηφιότητα η δικιά σου δείχνει ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν παλμό  και λόγο στα κοινά;

«Ο νέοι άνθρωποι είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Αν δεν ενεργοποιηθούμε πρώτα από όλους εμείς που πρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, τότε ποιος θα ενεργοποιηθεί. Δεν διψάμε για εξουσία, έχουμε λόγο που ασχολούμαστε με τα κοινά. Θέλουμε να  γίνουμε η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε σε αυτόν τον κόσμο».


Αλήθεια, ποιοι είναι οι λόγοι που θα έλεγες σε κάποιον να σε τιμήσει με την ψήφο του, σε αυτές τις εκλογές;

«Γιατί ο κ. Παχατουρίδης και το επιτελείο του δοκιμάστηκαν. Σήμερα το Περιστέρι είναι κατά βάση μια εγκαταλελειμμένη πόλη με άδειες πλατείες. Εμείς μπορούμε να πετύχουμε γιατί έχουμε και το σχέδιο, και τη διάθεση για δράση, και την κατάλληλη ομάδα. Και πάνω απ’ όλα την αυτοπεποίθηση να βάλουμε τον πήχυ ψηλά. Είμαι ένας νέος άνθρωπος που εμπνέεται από το κοινό καλό. Πιστεύω πως νέους και καλούς ανθρώπους χρειάζεται ο δήμος μας με όρεξη και μεράκι να δημιουργήσουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου