Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Παναγιώτης Χαλβατσιώτης: Το παρελθόν με τα λάθη του μας διδάσκει, οι ανάγκες μας κατευθύνουν, το παρόν μας επιβάλλει τους κανόνες αλλά το μέλλον μας οδηγεί



Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης επί χρόνια δίνει  -σε καθημερινή βάση- μάχη με γνώμονα τον άνθρωπο. Χρόνια πετυχημένος γιατρός των Αθηνών, αποφάσισε να δράσει κι από άλλο πόστο αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Γι’ αυτό το λόγο θέτει υποψηφιότητα ως σύμβουλος της περιφέρειας στην παράταξη του κ. Κουμουτσάκου.
Ο κ. Χαλβατσιώτης μιλά για την απόφαση του αυτή στο Πινάκιο αλλά και για την επόμενη ημέρα στην Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια.


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο ΠΙΝΑΚΙΟ


Παναγιώτης Χαλβατσιώτης… θα με συστηθείτε τι κάνετε με τι ασχολείστε;

«Το βιογραφικό μου είναι στη διάθεσή σας αλλά και στο διαδίκτυο, θα μπορούσα όμως να πω ότι η ζωή μου γεμίζει από την ικανοποίηση που κερδίζεις,  όταν προσφέρεις την βοήθεια και τις γνώσεις σου σαν γιατρός στον συνάνθρωπό σου, όταν αναλαμβάνεις την εκπαίδευση των  νέων συναδέλφων σαν Πανεπιστημιακός δάσκαλος και όταν η ομάδα που συντονίζεις ανακαλύπτει τη νέα γνώση μέσα από τις ερευνητικές προσπάθειες. Αυτό το τρίπτυχο  μου δίνει ζωή και προσδιορίζει το «επάγγελμά μου».».

Με ποιον θέτετε  υποψηφιότητα και γιατί;


«Αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά την τιμητική πρόσκληση που μου απεύθυνε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης  του Δυτικού μας Τομέα Δημήτρης Μαραβέλιας να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού».

Από πολλούς αυτές οι εκλογές έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο κομβικές και οι πιο αμφίρροπες. Εσύ θέτεις προς ψήφιση τον εαυτό σου στην δυσκολότερη αναμέτρηση. Σας τρομάζει αυτό;

«Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που τους έλκουν οι προκλήσεις, αλλά κατά την εκτίμηση μου αυτές οι εκλογές για την Περιφέρεια είναι κομβικές όχι γιατί είναι «δύσκολες»  αλλά γιατί από τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταλλάσσεται στην Ευρώπη των Περιφερειών. Αυτό σημαίνει ότι πανευρωπαϊκά θα υπάρχει μια αυτονομία και οι Περιφέρειες θα αντλούν χρηματοδοτήσεις χωρίς την μεσολάβηση των Υπουργείων. Οπότε χρειάζεται να υπάρχουν άνθρωποι όχι μόνο με οράματα ή πολιτικές διαθήκες μα να συνδυάζουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο να σχεδιάζουν, να αντλούν πόρους και να εκτελούν σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες τα έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα οδηγούν στην ανάπτυξη, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την στήριξη των αδυνάτων».

Την Άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις», είναι η φράση του Οδ. Ελύτη. Αλήθεια πως μπορεί να φτιαχτεί μια Άνοιξη κάτω από την σκιά των μνημονίων;

«Το παρελθόν με τα λάθη του μας διδάσκει, οι ανάγκες μας κατευθύνουν, το παρόν μας επιβάλλει τους κανόνες αλλά το μέλλον μας οδηγεί. Η Ευρώπη των Περιφερειών που σας ανέφερα έχει τους πόρους που μπορεί να αντληθούν αλλά πρέπει να γνωρίζεις από πού θα το ζητήσεις, πως θα καταθέσεις μια τεχνοκρατική πρόταση και πως θα το εφαρμόσεις για να έχεις άμεσα ορατά τα αποτελέσματα. Το «θαύμα» της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων μπορεί να επαναληφθεί γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο».


Βιώνετε και εσείς από το δικό σας πρίσμα  την μάστιγα την ανεργίας…Πιστεύετε πως μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν λύσεις για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου;

«Ακριβώς εκεί είναι μια από τις πρώτες υποχρεώσεις της Περιφέρειας. Η Ευρώπη δεν θα δίνει πλέον κονδύλια για κατασκευές πλατειών, γυμναστήριων, κολυμβητηρίων κλπ, θα χρηματοδοτεί μόνο προτάσεις που θα παράγουν έργο που στη συνέχεια θα είναι απαραίτητο στην κοινωνία, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτοχρηματοδότηση του μέσα από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει, οπότε τα έργα αυτά δεν θα έχουν θέσεις εργασίας μόνο όσο διαρκεί η εκτέλεση του σχεδιασμού αλλά και στη συνέχεια. Επίσης θα συμπεριλαμβάνει κύρια εφαρμογές καινοτόμων ιδεών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προτείνονται από νέους σε ηλικία συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει την έκφραση και άλλων νέων ιδεών και έτσι θα καταπολεμηθεί το κύμα της νεομετανάστευσης. Οι ιδέες που παράγονται εδώ, θα μείνουν εδώ για μας».


Ο κλάδος που δραστηριοποιείστε δεν έχει πληγεί από τα μέτρα των τελευταίων χρόνων; Βλέπετε σημάδια ανάκαμψης;


«Η κοινωνία μετασχηματίζεται αιφνίδια και αυτό είναι λίγο βάναυσο. Μετατροπές στο χώρο της υγείας που θα έπρεπε να είχαν γίνει σταδιακά για την προσαρμογή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, υλοποιούνται υποχρεωτικά πλέον αιφνίδια και απρογραμμάτιστα. Επόμενο είναι να υπάρχουν αναταραχή, αδικίες και έλλειμμα κύρια στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και στην πρόνοια και προαγωγή της υγείας. Αυτές όμως οι αρμοδιότητες από το Σεπτέμβριο μεταφέρονται εξολοκλήρου πλέον στην Περιφέρεια, οπότε για τα προβλήματα αυτά δεν θα κατηγορείται για ανεπάρκεια μέτρων και παροχών το Υπουργείο Υγείας αλλά ο Περιφερειάρχης και οι Περιφερειακοί του Σύμβουλοι».

Ο κ. Καμίνης κατά την διάρκεια του debate του στο Mega με μια φράση του απαξίωσε το Περιστέρι…Αν ήσασταν στο ίδιο πάνελ θα του απαντούσατε; Και αν ναι, τι;

«Όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας, ανεξάρτητα σε ποια περιοχή της κατοικούν ή εργάζονται, αναπνέουν τον ίδιο αέρα και μοιράζονται το ίδιο δυσβάσταχτα, την σύγχρονη οικονομική δυσπραγία και την έλλειψη φροντίδας από την οργανωμένη πολιτεία. Οι κάτοικοι όμως της δυτικής Αθήνας διαφέρουν γιατί αποδεδειγμένα είναι πιο οικονομικά ευαίσθητοι και γιατί δεν στηρίχθηκαν αναπτυξιακά σχεδόν ποτέ ισότιμα με τις άλλες περιοχές της Αθήνας. Επομένως χωρίς να αιτείται η υποβάθμιση των άλλων περιοχών, απαιτείται να δοθεί προτεραιότητα εδώ στην εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού».



Αλήθεια, ποιοι είναι οι λόγοι που θα λέγατε σε κάποιο  να σε τιμήσει με την ψήφο του, σε αυτές τις εκλογές;


«Αυτή πραγματικά είναι μια δύσκολη ερώτηση. Πιστεύω καταρχήν ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού μας υποψήφιος Περιφερειάρχης ως βραβευμένος ευρωβουλευτής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σίγουρα γνωρίζει ποια πόρτα θα χτυπήσει στις Βρυξέλλες αλλά και τον τρόπο για να εξοικονομήσει οικονομικούς πόρους. Πιστεύω επίσης ότι ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης μας ως επιτυχημένος Δήμαρχος Χαϊδαρίου έχει τις εκείνες τις αυτοδιοικητικές γνώσεις και την εμπειρία που απαιτούνται να γνωρίζει τις ανάγκες τις περιοχής αλλά και του τρόπου εφαρμογής των σχεδιασμών σε τοπικό επίπεδο. Ο συνδυασμός μας έχει πολλές φρέσκες ιδέες και πρόσωπα και εγώ ζητώ την στήριξή σας για να προσπαθήσω να συμβάλλω με τις ειδικές μου γνώσεις και την εμπειρία στο επαγγελματικό μου αντικείμενο γιατί νοιώθω την αγωνία των φοιτητών μου για το αύριο διαβάζοντας το βλέμμα τους και καταγράφοντας την απόγνωση πολλών ασθενών μου που ζητούν βοήθεια και στήριξη στο Αττικό νοσοκομείο σήμερα. Θέλω να συμμετέχω και εγώ στο να χτίσουμε ένα νέο πρόσωπο για τη Χώρα μας και  να ονειρευτούμε μαζί για να φτιάξουμε τη ζωή όπως μας αξίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου