Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη


Της Μαιρης Σταμπουλοπούλου

«Τι ωραία που είναι τα Χριστούγεννα όταν τα περνάς οικογενειακά», συλλογίζονται πολλά παιδιά τα οποία στολίζουν όλα μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με πάρα πολλά στολίδια και φωτάκια. Μάλιστα δεν σταματούν εκεί καθώς γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη, ενώ ο μπαμπάς τους την ίδια ώρα παλεύει να ανάψει το τζάκι. Η μαμά τους φτιάχνει ζεστά cookies και έχει μοσχοβολήσει όλο το σπίτι! Ύστερα κάνουν όλοι μαζί μια βόλτα στην πόλη όπου είναι στολισμένη με πολλά λαμπιόνια και όμορφα, πανύψηλα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Έτσι τα παιδιά έχουν μπει για τα
καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων!
Αη Βασίλης…
Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τον ερχομό του Αη Βασίλη και, συνήθως μέχρι την ηλικία των 7-9 ετών, δεν αμφισβητούν την ύπαρξή του. Πολλές φορές τα μεγαλύτερα παιδιά προσπαθούν να πείσουν τα μικρότερα ότι ο Άγιος δεν υπάρχει.
Εμείς δεν έχουμε παρά να αφήσουμε τη φαντασία των μικρότερων να… οργιάζει, και να συνεχίζουμε το παιχνίδι με τα δώρα. Το παιχνίδι μάς φέρνει πιο κοντά με τα παιδιά, τα βοηθά να εκφράσουν επιθυμίες, τα κάνει να σκέφτονται και να ασκούν κριτική, αλλά και να…τεστάρουν τους μεγάλους!
Με όπλο τις ...Όμορφες Αναμνήσεις!

Τα παιδιά θα κρατήσουν αναμνήσεις από τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα για όλη τους τη ζωή. Αυτές οι μέρες βοηθούν τα παιδιά να κρατήσουν όμορφες αναμνήσεις τις οποίες θα τις έχουν σαν οπλοστάσιο στις κακές περιόδους της ζωής τους. Μέσα από αυτές τις αναμνήσεις των ευτυχισμένων Χριστουγέννων της παιδικής ηλικίας θα βρίσκουν δύναμη και κουράγιο για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσουν.
Δώρα, δώρα, δώρα

Οι γονείς αγοράζουν πολλά δώρα και κάνουν ό, τι μπορούν για τα παιδιά τους. Το κακό είναι όμως ότι κάνουν ό, τι μπορούν για τα παιδιά τους μέσα σε ένα καταναλωτικό σκεπτικό. Θεωρούν δηλαδή ότι με πολλά δώρα, πολλά παιχνίδια, πολλές εξόδους... έχουν κάνει τα παιδιά τους να ζήσουν θαυμάσια Χριστούγεννα.
Σημαντικό δεν είναι μόνο να έρθει ο Άη Βασίλης στο σπίτι, αλλά και να ασχοληθούν οι γονείς πιο ποιοτικά με τα παιδιά. Σημασία δεν έχει να αγοράσουμε το πιο ακριβό δώρο, αλλά να το παίξουμε μαζί με τα παιδιά μας. Περάστε χρόνο με την οικογένειά σας, ελάτε πιο κοντά με τους φίλους σας, χαλαρώστε μερικές μέρες μακριά από τη δουλειά. Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν πρέπει να μας θυμίζει τον παχουλό παππού που μοιράζει ακριβά δώρα. Το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει να κάνει με τη Γέννηση του Χριστού. Κι ακόμη και αν δεν είστε θρήσκοι, μπορείτε να νιώσετε το δέος που φέρνει ο συμβολισμός ενός τέτοιου γεγονότος. Ξαναγεννηθείτε!
“Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη, η φιλαλληλία (το να αγαπάμε τους άλλους), η συντροφικότητα και η προσφορά. Πρέπει να δούμε τα Χριστούγεννα σαν μια εποχή που θα μείνουμε περισσότερο στο σπίτι, θα είμαστε πιο χαλαροί, θα μπορούμε να παίξουμε ουσιαστικά και να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά, να τα ακούσουμε και να τους μιλήσουμε”.
“Πρώτα, όμως, να τα ακούσουμε, γιατί όλον τον άλλο καιρό δεν τα ακούμε μέσα στο τρέχα από δω.. τρέχα από κει, από σχολείο σε φροντιστήριο, από φροντιστήριο σε άλλο φροντιστήριο. Δεν είναι εύκολο να ακούσουμε τα παιδιά μας, ούτε και να συζητήσουμε μαζί τους. Πρέπει να τους δείξουμε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι το πνεύμα της προσφοράς και όχι το πνεύμα μόνο της κατανάλωσης και της απαίτησης για δώρα”.
Μερικές συμβουλές:

Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά... Τυλίξτε τα όμορφα και δώστε τα σε ανθρώπους αγαπημένους.
Μην ξοδεύετε χρήματα ασυλλόγιστα για δώρα τα οποία μπορεί ο καθένας να τα βρει σε οποιοδήποτε κατάστημα.
Έτσι, συνηθίζουμε το παιδί σε ένα πνεύμα που δεν έχει την κατανάλωση μέσα, αλλά το μεράκι, την προσωπική σφραγίδα, το νοιάξιμο. Μαθαίνει ότι το δώρο είναι αγάπη και σκέψη. Όχι ότι το δώρο είναι υποχρέωση και αν δεν μου κάνεις δώρο ή σπουδαίο δώρο δεν είσαι καλός μπαμπάς, νονός, Άγιος Βασίλης.
Κάντε επισκέψεις στους παππούδες, στους νονούς και σε όλους τους ανθρώπους που στην καθημερινότητα βλέπουνε λίγο.
Κάντε όμορφους περιπάτους ώστε να γεμίσουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους με όμορφα θεάματα και όμορφους ήχους.
Ξεκουραστείτε πολύ, χουχουλιάστε... γιατί αυτό είναι το πνεύμα των ημερών και όχι το πνεύμα της κούρασης, του ξενυχτιού, του πολύ φαγητού και των πολλών εξόδων.
Τέλος... ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;

2 σχόλια: