Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ποιοι και πως δρουν εναντίον της φτώχειας

44.539 παιδιά και ενήλικες με οικονομικά προβλήματα ωφελήθηκαν από το «Μαζί για το Παιδί» σε 11 μήνες - Τι δείχνουν τα ποσοστά


Παγκόσμια ημέρα φτώχειας, η 17η Οκτωβρίου χθες! Σε μια εποχή που η φτώχεια έχει απλωθεί στον κοινωνικό ιστό της χώρας με μεγάλη απήχηση (δυστυχώς) δεκάδες χιλιάδες οικογένειες χτυπημένες από την ανεργία και από άλλες κακουχίες νιώθουν όλο και πιο έντονα την ανάσα της. Γονείς που δεν μπορούν να προσφέρουν τα προς το ζην στα παιδιά τους, ζουν στην αβεβαιότητα, σε ένα κλίμα βαρύ που μοιάζει με αδιέξοδο.


Το «Μαζί για το Παιδί» δεν μένει αμέτοχο σε όλο το προαναφερθέν σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Με δύο προγράμματα εστιασμένα στην αντιμετώπιση της φτώχειας στηρίζει  χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα. Πρόκειται για «Το Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» και το «Είναι σημαντικό να προσφέρεις».

Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων είναι απτά και έχουν δώσει ανάσα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που ζουν  στα όρια (ή και κάτω από αυτά) της φτώχειας.


«Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι»


Το «Μαζί για το Παιδί», ακολουθώντας τη φιλοσοφία λειτουργίας του «η ισχύς εν τη ενώσει», δημιούργησε από το 2012 την  υπηρεσία «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι», επεκτείνοντας τις δράσεις στήριξης πέρα των σωματείων που αποτελούν την Ένωση του. Κύριος σκοπός της υπηρεσίας είναι  η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και ο εφοδιασμός ιδρυμάτων και σωματείων που εξυπηρετούν άπορες οικογένειες και παιδιά στην Αττική.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος από τον Νοέμβριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2016  έχουν καλυφθεί οι ανάγκες 217 φορέων παιδικής προστασίας στηρίζοντας συνολικά 26.425 παιδιά και 18.114 οικογένειες με οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα.
 
Γράφημα του τελευταίου έτους κατά το οποίο φαίνεται πόσα παιδιά ωφελήθηκαν από τις δράσεις του Μαζί για το Παιδί 
Μπορούν όλοι να συμμετέχουν σε αυτήν τη συνεχιζόμενη προσπάθεια συλλογής ειδών, προσφέροντας  είδη πρώτης ανάγκης στην αποθήκη του «Μαζί για το Παιδί» στην οδό Αγίου Θωμά 9 στους Αμπελόκηπους, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από 09.00 έως τις 17.00. Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι:

-Τρόφιμα: Ζάχαρη, αλάτι, όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, κονσέρβες διάφορες, λάδι, αλεύρι, μπισκότα, γάλα μακράς διαρκείας, σάλτσα ντομάτας, μέλι, ψωμί για τοστ, φρυγανιές, παιδικές τροφές, παιδικά γάλατα σε σκόνη.
-  Είδη ατομικής υγιεινής: χαρτί υγείας, χαρτομάντιλα, οινόπνευμα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρεμοσάπουνα για τα χέρια, οδοντόκρεμες, σερβιέτες, αποσμητικά, πάνες για μωρά, κρέμες για μωρά.
    -Είδη καθαριότητας χώρου: καθαριστικά μπάνιου, καθαριστικά για τα τζάμια και το πάτωμα, χλωρίνη, απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων, χαρτί κουζίνας.
Σχολικά είδη & παιχνίδια: Μπάλες ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ, υπολογιστές, εκπαιδευτικά CD, DVD, παζλ, παραμύθια, τουβλάκια, παστελίνες, τετράδια, μολύβια, γόμες, στυλό, γεωμετρικά όργανα, μπλοκ ζωγραφικής, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, πινέλα, τέμπερες, κόλλες, χαρτόνια κλπ.
- Καινούρια φάρμακα & επιδεσμικό υλικό


«Είναι σημαντικό να προσφέρεις»

Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα το «Μαζί για το Παιδί» διαθέτει πρόγραμμα δωρεάν σίτισης απόρων οικογενειών και έχει βοηθήσει έως τώρα 240 δικαιούχους. Οι άπορες οικογένειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα  για διάστημα έξη μηνών, ψωνίζουν δωρεάν μέσω κουπονιών σε μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ  της χώρας.  
 
Οικογένειες που ωφελήθηκαν από τις δράσεις του Μαζί για το Παιδί τους τελευταίους 12 μήνες
Σκοπός, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών που θα έχουν πρόσβαση στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Στόχοι του προγράμματος είναι να:
-Ελαφρύνει τον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό άπορων οικογενειών που απευθύνονται στους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται  το «Μαζί για το Παιδί» για βοήθεια.
- Βοηθήσει μακροπρόθεσμα τις προστατευόμενες οικογένειες να ανακάμψουν από το σοκ της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπειά του

Διασφαλίσει τη διαφάνεια στις διαδικασίες που ακολουθούνται για την παροχή σίτισης σε άπορες οικογένειες  καθώς οι οικογένειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα δε συμμετέχουν και σε άλλα προγράμματα
- Ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη

Όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να κάνουν δωρεά στο «Μαζί για το Παιδί» καλώντας στο 210 74 82690 για περισσότερες πληροφορίες.

Ηχηρό μήνυμα κατά της φτώχειας


Φορείς που υποστηρίζει το Μαζί για το Παιδί με αφορμή την ημέρα κατά της φτώχειας στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα μέσα από το πρίσμα των δικών τους ενεργειών και δράσεων. Πρόκειται για τους: Φίλοι του Παιδιού (μέλος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί), Praxis, Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού, Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας, Συλλογική Πορεία Αγάπης,  ο Άλλος Άνθρωπος, Ανθρώπινοι Άνθρωποι οι οποίοι απαντούν στα εξής ερωτήματα:

1-Ένα μήνυμα σας για την ημέρα της φτώχειας…

2-Πόσες οικογένειες εξυπηρετείτε και με ποιους τρόπους;

3-Πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός των εξυπηρετουμένων από το 2010;

4- Ποιοι είναι οι πόροι σας;

5- Πως ονειρεύεστε ένα καλύτερο αύριο;


Φίλοι του Παιδιού (μέλος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί) - Απαντά η κα. Χρυσούλα Διαμαντοπούλου



1- Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας». Είναι μια μέρα αναστοχασμού για τις άξιες και τις ευαισθησίες μας. 
«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» θέλουν την ημέρα αυτή να υπενθυμίσουν ότι εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη μας ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.  Πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι κάθε τρία δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.  Δεν είναι μακριά μας, είναι διπλά μας.  Έρευνες επίσης δείχνουν ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει εκτινάξει την παιδική φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, κυρίως στα παιδιά των νοτίων χώρων, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και στα Βαλκάνια η τις βαλτικές χώρες…


Αυτή την ημέρα θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε την φράση μιας σπουδαίας μορφής της σύγχρονης πνευματικής Ελλάδας.  «Όσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, Θεός δεν υπάρχει!» έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης. Η συμβολή μας για την εξάλειψη της φτώχειας, όσο μικρή κι αν είναι, μας φέρνει πιο κοντά στον όποιον Θεό πιστεύουμε.
Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον ιερό αυτό σκοπό…


2- Το 2015 το Σωματείο στήριξε 500 παιδιά , 300 απόρων οικογενειών.

Στηρίζουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους εφαρμόζοντας προγράμματα που αφορούν 4  βασικές και συνήθεις καταστάσεις: Το παιδί που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας , το παιδί που ζει σε άπορη οικογένεια , τις άγαμες μητέρες καθώς και το παιδί που ζει στο Ίδρυμα.

Στο παιδί που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας προσφέρουμε ιατρικές εξετάσεις, νοσηλεία, καλύπτουμε σημαντικές ιατρικές εξετάσεις, αγοράζουμε φάρμακα και  εμβόλια. Επίσης, καλύπτουμε σε μηναία βάση τα υλικά για σακχαρώδη διαβήτη και μεσογειακή αναιμία.

Στο παιδί που ζει σε άπορη οικογένεια προσφέρουμε τρόφιμα, γάλα, πάνες και βρεφική διατροφή σε μηνιαία βάση. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών προσφέροντας έπιπλα , αγοράζοντας ηλεκτρικές συσκευές, πληρώνοντας θέρμανση , δίδακτρα και σχολικά είδη. Επίσης, έχουμε ανεπτυγμένο πρόγραμμα καλοκαιρινών διακοπών και εκδηλώσεων.

Από το 1992 λειτουργεί ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης και προσωπικής ανάπτυξης ανύπαντρων μητέρων υπό την εποπτεία Ψυχοθεραπεύτριας-Ψυχαναλύτριας Ομάδας. Η ομάδα βοηθά στην αντιμετώπιση του ρόλου των ανύπαντρων μητέρων και δημιουργεί ένα περιβάλλον αποδοχής εξισορροπώντας έτσι τον οικογενειακό και κοινωνικό αποκλεισμό. Η ανύπαντρη μητέρα εκπαιδεύεται στα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού αντιμετωπίζοντας ωριμότερα την διαπαιδαγώγησή του.
Τέλος, προσφέρουμε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, Χριστουγεννιάτικη γιορτή με πλούσιο πρόγραμμα τόσο στα παιδιά που προστατεύει το Σωματείο μας όσο και σε παιδιά άλλων Ιδρυμάτων.

3- Ήταν για εμάς πραγματικά λυπηρό να παρακολουθούμε την ραγδαία αύξηση των οικογενειών που ζητούσαν την βοήθεια μας.  Είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων για βοήθεια κυρίως τις χρονιές 2010 έως και 2012 . Στην συνέχεια οι παραποαμπές σταθεροποιήθηκαν και παρατηρήσαμε αύξηση ξανά το 2016.

Μας λυπεί ο ιδιαίτερα ο αυξανόμενος αριθμός καθώς επίσης και το γεγονός πως έχει αλλάξει το προφίλ των οικογενειών που αιτούνται βοήθεια
Πρόκειται για Έλληνες που ενώ μέχρι χθες ζούσαν αξιοπρεπώς τώρα έχουν χάσει την εργασία τους , δεν έχουν καταφέρει να βρουν καινούρια εργασία και για τον λόγο αυτό αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ικανοποίηση βασικών βιοτικών αναγκών των παιδιών τους.
Ταυτόχρονα βυθίστηκαν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και οι οικογένειες που ζούσαν από προνοιακά επιδόματα λόγω των περικοπών ή και της  πλήρους κατάργησής τους σε πολλές περιπτώσεις.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση και φτωχοποίηση του συγκεκριμένου πληθυσμού.
Ακριβώς σε αυτή την δύσκολη στιγμή, που οι άνθρωποι μας έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το στοίχημα για εμάς είναι να καταφέρουμε να είμαστε δίπλα τους και να στηρίξουμε τον θεσμό της οικογένειας.

4- Τα έσοδα του σωματείου μας προέρχονται αποκλειστικά από τις ετήσιες συνδρομές των μελών μας, δωρεές και χορηγίες σε είδος καθώς και από τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το σωματείο ή το Μαζί για το παιδί ενώ δεν επιχορηγείται από το κράτος.

5- Το μέλλον είναι τα παιδιά μας.  Ένα καλύτερο αύριο είναι ένα αύριο όπου κάθε παιδί θα είναι προστατευμένο, ασφαλές, όλες οι βασικές του ανάγκες θα είναι καλυμμένες, θα είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους βιαιότητα, κίνδυνο, ανισότητα και αποκλεισμό. 
Όπου κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί σωστά και τη δυνατότητα να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια.
Φαντάζει ουτοπικό;  «Πάντα κάτι φαίνεται αδύνατο, μέχρι να πραγματοποιηθεί» (Νέλσον Μαντέλα).

_________________________________________________________________________________


Praksis: Απαντά η κα. Χρυσούλα Πατσού

1-«Σ’ αυτόν τον τόπο όσοι αγαπούν τρώνε βρώμικο ψωμί, και οι πόθοι τους ακολουθούν υπόγεια διαδρομή».


3-  Από το 2010 μέχρι σήμερα η PRAKSIS έχει τετραπλάσιασει τουλάχιστον τα προγράμματα που υλοποιεί προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις όλο αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων που αναζητούν την υποστήριξή της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις αρχές του 2016, από τα προγράμματα μας εξυπηρετήθηκαν περίπου 500.000 ωφελούμενοι.


4-«Οι πόροι μας προέρχονται από ιδιωτική χρηματοδότηση (Ιδρύματα, ΕΚΕ, φυσικά πρόσωπα) και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Αναλυτικότερες πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της PRAKSIS  www.praksis.gr
Το ανθρώπινο δυναμικό της PRAKSIS σήμερα φτάνει στους 1.020 ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων και πάνω από 1.200 ενεργούς εθελοντές».


5- «Ονειρευόμαστε την αυτοκατάργησή μας. Στα όνειρα μας δεν κάνουμε εκπτώσεις. Ονειρευόμαστε το ιδανικό αύριο, εκείνη τη στιγμή που θα μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τη ζωή που επιλέγουμε με αξιοπρέπεια χωρίς αυτό να θεωρείται ουτοπία! Τη στιγμή εκείνη που τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτό στην ασφάλεια, στην υγεία και στην ιδιωτικότητα συνιστούν κοινή αυτονόητη πραγματικότητα!».

_______________________________________________________________________________


Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας – Απαντά ο κ. Χαρ. Πυρουνάκης


1: ''Αντιμετωπίζουμε την ανθρώπινη εξαθλίωση και ζούμε με αξιοπρέπεια''

2: Εξυπηρετούμε 200 οικογένειες ετησίως, παρέχοντάς τους τρόφιμα, ρουχισμό, οικοσκευές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Στο χώρο μας φιλοξενούνται καθημερινά 150 παιδιά τα οποία σιτίζονται, μελετούν και απασχολούνται δημιουργικά.

3: Λόγω της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των εξηπυρετούμενων του Κ.Α.Ε αυξήθηκε από το 2010 έως σήμερα κατά 50%.

4: Δωρεές και χορηγίες φίλων.

5: Ονειρευόμαστε το αύριο με αγάπη, δικαιοσύνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς θλίψη και με πολλά φωτεινά παιδικά χαμόγελα.

___________________________________________________________________

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού - Απαντά ο κ. Πάνος Χριστοδούλου

1: Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη πόρων. Φτώχεια είναι και η έλλειψη ανθρωπισμού. Ακόμη κι αν ποτέ εξαλειφθεί η φτώχεια θα παραμένουμε φτωχοί εάν δεν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανάμεσά τους και αυτά των παιδιών. Ο κόσμος γίνεται πραγματικά πλούσιος όταν όλα τα παιδιά μπορούν να χαμογελούν και να έχουν προοπτική σε ένα καλύτερο μέλλον. 

2: Εξυπηρετούμε πάνω από 1200 παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας και καταγωγής. Τα παιδιά μας συμμετέχουν σε Δημιουργικές Ομάδες και σε Τμήματα Μαθησιακής Υποστήριξης, στις εκδρομές και στις πολιτιστικές επισκέψεις που οργανώνουμε (θέατρο, μουσεία, φεστιβάλ), είναι μέλη της Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης. Επιπλέον παραδίδουμε μαθήματα ελληνικών για γονείς προερχόμενους από τρίτες χώρες, παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη και άλλες δράσεις σε παιδιά, έφηβους, σε γονείς καθώς και προγράμματα ψυχαγωγικού και μορφωτικού χαρακτήρα σε παιδιά-πρόσφυγες που διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.
3:Το Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού άνοιξε τον Οκτώβριο του 2012 και ξεκίνησε με 200 μέλη- παιδιά από τα σχολεία της περιοχής του Σταθμού Λαρίσης. Σήμερα, αριθμεί πάνω από 1200 παιδιά- μέλη.
4:Βασιζόμαστε σε δωρεές μελών και ιδρυμάτων, σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και συνεργασίες με οργανώσεις που έχουν παρόμοιο αντικείμενο με το δικό μας.
5: Ονειρεύομαι και ελπίζω σε ένα μέλλον όπου οι ενήλικες, παιδιά σήμερα, θα συμπεριφέρονται καλύτερα, θα σέβονται περισσότερο και θα προασπίζουν απόλυτα τα δικαιώματα όλων των παιδιών του αύριο. 

Ανθρώπινοι Άνθρωποι - Απαντά η κα.  Βέρα Μεσσήνη


1:Θα πρέπει -και είναι απαραίτητο και θετικό - όλοι μας να ενδιαφερόμαστε και να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας
ότι μπορεί ο καθένας, με νοιάξιμο και αγάπη!

2: Μέχρι τώρα έχουμε στεγάσει σε ανεξάρτητα διαμερίσματα και φροντίζουμε 48 οικογένειες . Σε εβδομαδιαία βάση τους προσφέρουμε
τρόφιμα - η κάθε οικογένεια μαγειρεύει στο σπιτικό της - . Τους προσφέρουμε επίσης εκπαιδεύσεις, ψυχολογική υποστήριξη και
ιατρική φροντίδα. Το σημαντικό είναι ότι 10 οικογένειες έχουν ανεξαρτοποιηθεί πρόσφατα, διότι βρήκαν δουλειά ! !

3: Οι πρώτες 15 οικογένειες εγκαταστάθηκαν στις Κοινωνικές Κατοικίες αρχές του 2014. Τα αιτήματα αυξάνονται συνεχώς.
Σύντομα θα στεγάσουμε άλλες 7 οικογένειες σε διαμερίσματα που ανακαινίσαμε και επιπλώσαμε . και προχωράμε...

5:Ένα αύριο θετικότερο, πιο Ανθρώπινο, με την απαραίτητη ανάκαμψη της Οικονομίας ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας
για να μην είναι κανείς άνεργος, άστεγος, πεινασμένος... Και εξ ίσου απαραίτητη είναι η ψυχοκοινωνική μας ανέλιξη !
Επίσης η θετική και ικανοποιητική συνύπαρξή μας ! Όλοι μας να γινόμαστε όλο και περισσότερο Ανθρώπινοι Άνθρωποι !
Είναι πρώτα καλό και σημαντικό για εμάς, και για τους συνανθρώπους μας κατ’ επέκταση !




Συλλογική Πορεία Αγάπης - απαντά ο Λάμπρος Κουλελής
 
Από το μπακάλικο της Πορείας Αγάπης


1: Νομίζουμε ότι εκτός από την ημέρα για τη φτώχεια χρειάζονται και κάποιες ημέρες αφιερωμένες στον πλούτο, στην αφθονία!
Αφθονία συναισθημάτων αγάπης, χαράς, προσφοράς, αλληλεγγύης, εποικοδομητικών σκέψεων, αναζήτησης λύσεων, δημιουργικών δράσεων, έμπρακτης αγάπης…
Και αυτό θέλουμε να προβάλλουμε από την δική μας πλευρά για την ημέρα της φτώχειας

Αν, όποτε χρειαζόμαστε βοήθεια την ζητάμε κι αν όποτε χρειάζονται τη βοήθειά μας την προφέρουμε, μέσα από αυτό το μοίρασμα τα βάρη λιγοστεύουν και οι χαρές πολλαπλασιάζονται.
Αυτός μπορεί να είναι ένας δρόμος αφθονίας μέσα από τον οποίο η φτώχεια κάποια στιγμή γίνεται μακρινή ανάμνηση ενός παρελθόντος που πέρασε, αφού μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε κάποια πράγματα, μας έφερε πιο κοντά, μάς έδειξε τι μπορούμε και τι αξίζουμε, πώς μπορούμε να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε…  

Υπάρχει ελπίδα!».


2:«Το Πρόγραμμα Μπακάλικο παρέχει κάθε 45 ημέρες τρόφιμα σε 250 περίπου οικογένειες  με 880 μέλη από τα οποία τα 290 περίπου παιδιά στην περιοχή του νομού Αττικής και στην Εύβοια.
Παρέχει, επίσης, τακτικά τρόφιμα σε 40-50 περίπου άτομα στην Θεσσαλονίκη και στην Σόφια.  
Το Πρόγραμμα Ορφέας υποστηρίζει τη λειτουργία δημοτικού συσσιτίου για άπορους ηλικιωμένους στην πόλη Ουγκαρτσίν της Βουλγαρίας, στο οποίο σιτίζονται καθημερινά 205 άτομα σε συνεργασία με την Πορεία Αγάπης της Βουλγαρίας.
Το Πρόγραμμα Φλόγα Καρδιάς υποστηρίζει δυο δημοτικά οδοντιατρεία για την παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης σε άπορους και παιδιά, στις πόλεις Ουγκαρτσίν και Ντομπρίνιστε της Βουλγαρίας σε συνεργασία με την Πορεία Αγάπης της Βουλγαρίας, αλλά και την παροχή ιατρικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη στην Ελλάδα.
Επίσης, το Πρόγραμμα Μανδύας στέλνει είδη ρουχισμού σε διάφορους προορισμούς, στην Ελλάδα. 
(Για τις δραστηριότητες της Συλλογικής Πορείας Αγάπης υπάρχει ενημέρωση από το σάιτ μας www.poreiaagapis.gr)».

3:«Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2010 το «Μπακάλικο» πρόσφερε τρόφιμα σε 25 οικογένειες με 80 μέλη. Έχουμε δηλαδή σήμερα έναν δεκαπλάσιο αριθμό, εξυπηρετούμενων».

4: «Τα έσοδα της Πορείας Αγάπης προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα μπαζάρ που διοργανώνουμε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και από κάποιες προσφορές φίλων μας σε τρόφιμα και χρήμα, ενώ πολλοί εθελοντές προσφέρουν προσωπική εργασία. Αντίστοιχα τα όποια λειτουργικά έξοδα είναι ελαχιστοποιημένα, αφού όλες οι εργασίες στα πλαίσια της δράσης μας είναι εθελοντική προσφορά χωρίς καμία αμοιβή».

5:«Μια «συλλογική πορεία αγάπης», μια «νέα συνειδητοποίηση και πραγμάτωση της ενότητας των ανθρώπων» μέσα από το άνοιγμα καρδιάς κάθε ανθρώπου…
Ένα αύριο φωτεινό, γεμάτο ανιδιοτελή προσφορά, μοίρασμα αγαθών και ικανοτήτων, συνειδητή δημιουργική δράση,  συνεργασία, χαρά και ευτυχία για κάθε άνθρωπο, ενότητα!

Και κάτι «πρακτικό»: Τα πιο φωτεινά μας όνειρα να τα ζούμε και να τα εκφράζουμε κάθε μέρα με μικρές αντιπροσωπευτικές πράξεις – δείγμα γραφής στο σήμερα και σπόρο ταυτόχρονα - για το καλύτερο αύριο».
_______________________________________________________________________________


Απαντά ο Κωνσταντίνος Πολυχρονοπουλος εμπνευστής και δημιουργός Κοινωνικής Κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος  


1: Για την ήμερα της φτώχειας απλά θα ευχηθώ να σταματήσει να υπάρχει αύτη η ήμερα και να μην υπάρχει φτώχεια πουθενά στον κόσμο.

2: Ο Άλλος Άνθρωπος  στα 5 χρόνια της καθημερινής δράσης της έχει μαγειρέψει και έχει κάνει 2.000.000 γεύματα αγάπης, μαγειρεύοντας κάθε μέρα σε διαφόρους δρόμους, πλατείες στην Αθηνα,Μοναστηρακι,Αιγαλεω,Περιστερι,Ιλιον,Μεγαρα,Σαλαμινα,Θησειο,ΠΛ.Βικτοριας,Κουμουνδουρου,Ομονοια,Βαρβακειο,Πατησια,Αχαρνων,Αμπελοκηποι,Πειραια στο λιμάνι, στην Πλατειά δημαρχείου, στο Πασαλιμανι στην Γλυφάδα, Π. Φάληρο και σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομων  της ηπειρωτικής Ελλάδας ,στα Ιόνια νησιά και στην Κρήτη, Μυτιλήνη, Χίο.
Επίσης κάθε μέρα στο σπίτι της κοινωνικής κουζίνας στην Πλαταιών 55 στον Κεραμεικό καθημερινά έχουμε πρωινό, καφέ, τσάι, πλυντήριο, μπάνιο που κάνουν 80 με 100 άνθρωποι καθημερινά και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη κάνουμε ενισχυτική διδασκαλία σε 30 παιδάκια, δημοτικού, γυμνάσιου.
Κάθε  δεύτερη Παρασκευή του μηνά δίνουμε τρόφιμα σε 450 οικογένειες.

5: Αν αυτό που κάνουμε  γίνει και από άλλους  ανθρώπους, άλλες συλλογικότητες,άλλες ομάδες, τότε η καθημερινότητα μας θα γίνει πιο όμορφη. Αυτό είναι και το όνειρο μου ΟΛΟΙ ΟΙΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου