Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Διεισδύστε στα παρασκήνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου





Δύο βιβλία που αποδίδουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από ένα πρίσμα διαφορετικό και ταυτόχρονα προσφέρουν πλούσιες γνώσεις στους αναγνώστες τους κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για τα: Το σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ το οποίο υπογράφει ο Laurence Rees και Το 1940: Οι τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου του  Κωνσταντίνου Σβολόπουλου




Το σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ


Ο Αδόλφος Χίτλερ συνιστά ένα μεγάλο παράδοξο: γεμάτος μίσος, ανίκανος για οποιαδήποτε φυσιολογική διαπροσωπική ανθρώπινη σχέση, απρόθυμος ακόμη και να συζητά πολιτικά θέματα, που όμως κατάφερε να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του μια τεράστια μαζική υποστήριξη, μαγνητίζοντας και πείθοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Πώς έγινε αυτό; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο αυτό.
Το Ολοκαύτωμα, η ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου – η αποκλειστική ευθύνη για όλα αυτά τα κατακλυσμιαία και αποτρόπαια γεγονότα, και όχι μόνο, θα μπορούσε να καταλογιστεί αποκλειστικά στον Χίτλερ. Ήταν σίγουρα ένας εγκληματίας πολέμου, κατά πολλούς χωρίς προηγούμενο στα ιστορικά χρονικά. Ωστόσο, όπως βεβαιώνουν πολλοί από όσους τον γνώρισαν, συχνά κατόρθωνε να ασκεί τεράστια επιρροή στους γύρω του. Ο Laurence Rees εξετάζει τη φύση της απήχησης του Χίτλερ και αποκαλύπτει τον ρόλο που έπαιξε το υποτιθέμενο «χάρισμά» του στην επιτυχία του. Στο μέχρι τώρα έργο του ο Rees έχει διερευνήσει τις εσωτερικές διεργασίες του ναζιστικού κράτους στο βιβλίο του Οι Ναζί: Το δίδαγμα της Ιστορίας (Εκδόσεις Πατάκη, 2008), καθώς και τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στο βιβλίο του Άουσβιτς: Οι Ναζί και η «τελική λύση» (Εκδόσεις Πατάκη, 2006). Το Σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ αποτελεί φυσική εξέλιξη μιας εικοσαετούς συγγραφικής και ερευνητικής εργασίας γύρω από το Τρίτο Ράιχ  και αποτελεί μια εξαιρετικά διεισδυτική μελέτη του ανθρώπου, της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσής του.

Ο Laurence Rees φοίτησε στο Solihull School και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Για τη συμβολή του στην κατανόηση της ιστορίας έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Είναι σεναριογράφος και παραγωγός πολλών ντοκιμαντέρ του BBC με θέματα από τη σύγχρονη ιστορία, κατά κύριο λόγο για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Για το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων τα International Documentary Association Award και British Academy Award, ενώ, σύμφωνα με τους Times, είναι «ο σπουδαιότερος παραγωγός ιστορικών ντοκιμαντέρ στη Βρετανία». Το 2010 δημιούργησε τον ιστότοπο πολυμέσων WW2History.com, που απέσπασε την κορυφαία διάκριση στις κατηγορίες «Εκπαίδευση» και «Παραπομπές» στα Interactive Media Awards του 2011. Στα ελληνικά κυκλοφορoύν επίσης τα βραβευμένα Άουσβιτς (Εκδόσεις Πατάκη, 2006) και Οι Ναζί: Το δίδαγμα της Ιστορίας (Εκδόσεις Πατάκη, 2008).



1940:Οι τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου





Ο χρονικός εντοπισμός του βιβλίου στις πρώτες λίγες ημέρες που μεσολάβησαν προτού τα ελληνικά στρατεύματα αντεπιτεθούν στο μέτωπο της Ηπείρου καταδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός, έχοντας το αίσθημα ότι υπερασπίζεται την ελευθερία της πατρώας γης, ανέλαβε έναν συνειδητό αγώνα που του επέτρεψε να επικρατήσει της αυτοκρατορίας του Μουσολίνι. Η λεπτομερής αναφορά σε αυτά τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα έχει ιδιάζουσα ιστορική σημασία.



Ο Κωνσταντίνος Δ. Σβολόπουλος είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πα­νεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1981-1989), ενώ κατά την ίδια περίο­δο υπρξε διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) και ιδρυτής, ήδη διευθυντής, του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».
Από το πλούσιο συγγραφικό έργο του, αναφέρονται ενδεικτικώς: Κων­σταντινούπολη, 1856-1908: η ακμή του Ελληνισμού (Εκδοτική Αθηνών, 1995)· Ελευθέριος Βενιζέλος: 12 μελετήματα (Ελληνικά Γράμματα, 1999)· Alexandre Ypsilanti: correspondance inédite, 1816-1828 (IΜΧΑ, 2000)· Το καθεστώς των νησίδων στο Νοτιοα­νατολικό Αιγαίο: Η μαρτυρία των πηγών (Βιβλ. της Εστίας, 2002)· Η γένεση της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού (Βιβλ. της Εστίας, 2006)· Προμαχώντας στο Μεσολόγγι (Βιβλ. της Εστίας, 2007)· Η απόφαση για την επέκταση της ελληνικς κυριαρχίας στη Μικρά Ασία (Ίκαρος, 2009)· Καραμανλής: Μια πολιτική βιογρα­φία (Ίκαρος, 2012)· The Dodecanesian Question during the Second World War: Greece, Turkey and the Allies (Ακαδημία Αθηνών, 2012)· Η ελληνική εξωτερική πολιτική, 1830-1981 (Βιβλ. της Εστίας, 2014)· Αναφορές στον Ελευθέριο Βε­νιζέλο (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014)· Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος για το έργο και τη δράση εννέα πολιτικών ανδρών (Ίκαρος, 2015).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου