Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Μαστίχα, το δάκρυ που θεραπεύει

Της Μαρίας Γκέκα


Μορφή κρυσταλλική. Άρωμα επιθετικό, γλυκερό, διεκδικητικό. Γεύση με μια ευπρόσδεκτη υποψία πίκρας στην αρχή. Δροσερή και συνάμα φλογερή. Η Μαστίχα της Χίου. Ένα προϊόν με αξιοθαύμαστη ιστορική συνέχεια. Μια μαγική ουσία που αναγνωρίστηκε από τα αρχαία χρόνια, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμά της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.


Τέλη Μάη με αρχές Ιούνη οι Χιώτες καθαρίζουν το έδαφος από τα αγριόχορτα, κάτω από τους μαστιχοφόρους σκίνους, το σκουπίζουν με σκούπα για να φύγουν τα πετραδάκια και σε έναν κυκλικό χώρο γύρω από το θάμνο, «το τραπέζι»,  ρίχνουν ασπρόχωμα κοσκινισμένο. Το «κέντος», δηλαδή το χάραγμα του κορμού και των κλαδιών του θάμνου γίνεται νωρίς το πρωί, με την ανατολή του ήλιου μέχρι τις δέκα ή έντεκα η ώρα, πριν πιάσει η ζέστη. Δείτε εδώ την συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου