Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Τρεις προτάσεις για ανάγνωση από τον Μίνωα


Όσο ο χειμώνας πλησιάζει και η θερμοκρασία πέφτει αφήνοντας μας στο σπίτι, η καλύτερη «δραπέτευση» είναι ένα βιβλίο… Οι εκδόσεις Μίνωας προτείνουν 3 δυνατούς τίτλους που θα σας ταξιδέψουν στα σύνορα της φαντασίας. Πρόκειται για τους: Η άλλη όψη του Παραδείσου, Τρεις μέρες, μια ζωή, Η Μάστιγα της Ασίας.
Πιο αναλυτικά:   

Η άλλη όψη του Παραδείσου του Φρανσις Σκοτ Φιτζεραλντ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας το βιβλίο Η άλλη όψη του παραδείσου, μεταφρασμένο για πρώτη φορά στα ελληνικά από τον Δημήτρη Στεφανάκη. Αποτελεί το πρώτο από τα τέσσερα μυθιστορήματα που ολοκλήρωσε ο συγγραφέας και εκδόθηκε το 1920.
Το βιβλίο εισήγαγε πολλά θέματα που έμελλε να αναπτυχθούν στα μεταγενέστερα έργα του Φιτζέραλντ, ενώ κέρδισε αμέσως το κοινό και τους κριτικούς, σημειώνοντας μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Το πρώτο μυθιστόρημά του εκτόξευσε τον νεαρό συγγραφέα στη σφαίρα της λογοτεχνικής διασημότητας, αναδεικνύοντάς τον κύριο εκφραστή της ανήσυχης και αντικομφορμιστικής νεολαίας της εποχής, εμποτισμένης με τους ήχους της τζαζ, το πνεύμα της ανεμελιάς, των εκπλήξεων, των ανατροπών, των αναιρέσεων και του πολέμου που έρχεται.
 Η Άλλη όψη του παραδείσου χαρτογραφεί τη ζωή του Άμορι Μπλέιν –ενός φιλόδοξου νέου ο οποίος παραπέμπει αμυδρά στον ίδιο τον Φιτζέραλντ– από τη στιγμή που αφήνει το πλούσιο πατρικό του και μετακινείται από τις μεσοδυτικές πολιτείες στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Συχνάζοντας στη συνέχεια στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας ως επίδοξος συγγραφέας, ο Μπλέιν βιώνει την αποτυχία και την απογοήτευση στον έρωτα αλλά και στην καριέρα του. Βλέπει τον νεανικό ενθουσιασμό να εξανεμίζεται και τις ψευδαισθήσεις του να διαλύονται, καθώς συνειδητοποιεί την πραγματικότητα.



Τρεις μέρες, μια ζωή του Πιερ Λεμετρ

Tο νέο μυθιστόρημα του Πιερ Λεμέτρ Τρεις μέρες, μια ζωή κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Μίνωα

Μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γαλλίας συνταράσσεται από την εξαφάνιση ενός εξάχρονου αγοριού. Οι κάτοικοι τρομαγμένοι ζουν στον ρυθμό της έρευνας: άγχος, αστυνομία, δημοσιογράφοι, μάρτυρες, υποψίες, φήμες, παράξενες θεωρίες. Κάτω από την επιφάνεια της επίπλαστης ηρεμίας αναδύονται κρυμμένα μυστικά, ενώ καθώς ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον πιθανό δράστη συμβαίνει κάτι απρόβλεπτο, ένα γεγονός πρωτοφανών διαστάσεων που ανατρέπει όλα τα δεδομένα…

Με εξαιρετική πλοκή, άρτια αφηγηματική τεχνική και στοιχειοθέτηση χαρακτήρων, το νέο μυθιστόρημα του βραβευμένου με Goncourt συγγραφέα Πιερ Λεμέτρ τον καθιερώνει ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας.


«Στα τέλη Δεκεμβρίου του 1999 μια απρόσμενη σειρά από τραγικά γεγονότα χτύπησε το Μποβάλ, με το πιο σημαντικό να είναι, φυσικά, η εξαφάνιση του μικρού Ρεμί Ντεσμέ. Σε αυτή την περιοχή που καλύπτεται από δάση, και που ζει σε αργούς ρυθμούς, η ξαφνική εξαφάνιση αυτού του παιδιού προκάλεσε κατάπληξη και έφτασε να θεωρηθεί, από πολλούς κατοίκους, ο προάγγελος επερχόμενων καταστροφών. Για τον Αντουάν, που βρισκόταν στο επίκεντρο αυτού του δράματος, όλα άρχισαν με τον θάνατο ενός σκύλου. Του Οδυσσέα».



Η Μάστιγα της Ασίας  του Τζορτζ Χόρτον
 Η μάστιγα της Ασίας σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπαρουξή κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Μίνωα. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται πρόλογος, αποκλειστικά για την ελληνική έκδοση, του γνωστού συγγραφέα και ιστορικού Τζάιλς Μίλτον, ο οποίος με το βιβλίο του Χαμένος Παράδεισος ξεπέρασε τα 28.000 αντίτυπα, προσφέροντάς μας μία από τις σημαντικότερες ιστορικές έρευνες για την Καταστροφή της Σμύρνης.
Η αφήγηση του Χόρτον στο βιβλίο είναι τρομακτική και καθηλωτική. Περιγράφει με παραστατικές λεπτομέρειες τη σφαγή στην αρμενική συνοικία της πόλης, καθώς και την κακομεταχείριση αξιωματούχων, που εργάζονταν στο Αμερικανικό Κολέγιο της Σμύρνης. Παραθέτει επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η φωτιά της Σμύρνης ξεκίνησε από στρατεύματα του τακτικού τουρκικού στρατού.

Η Μάστιγα της Ασίας αποτελεί μια συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία του διπλωμάτη Τζορτζ Χόρτον, που υπηρετούσε ως γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ως αυτόπτης μάρτυρας, καταδεικνύει τις οργανωμένες σφαγές των Ελλήνων και των Αρμενίων από τους Τούρκους και την παθητική στάση που κράτησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις.
«Η Μάστιγα της Ασίας είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όποιον ενδιαφέρεται έστω και ελάχιστα να κατανοήσει τα πολύπλοκα και αποφεύξιμα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή της πόλης της Σμύρνης… Η αφήγηση του Χόρτον είναι αξιόπιστη και σημαντική. Ήταν ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας πολλών από τα συνταρακτικά γεγονότα που αφηγείται στο βιβλίο του και είδε με τα ίδια του τα μάτια πολλές πράξεις τρομοκρατίας, ανάμεσά τους τις διώξεις σε βάρος των χριστιανών που ζούσαν στη Μικρά Ασία».

Από τον πρόλογο του συγγραφέα και ιστορικού Τζάιλς Μίλτον

1 σχόλιο: