Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ώστε θες να γίνεις συγγραφέας;



Του Άγγελου Χαριάτη*

Γενικά διαβάζω. Άλλοτε πολύ και άλλοτε λιγότερο. Άλλοτε αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και άλλοτε πρωτόλειες δουλειές πολλά υποσχόμενων ή όχι πολλά υποσχόμενων συγγραφέων.
Επίσης διαβάζω έργα ελληνικής λογοτεχνίας που έχουν γραφεί από το 1980 και έπειτα.
Για να ακολουθώ αναγνωστικά όλους εκείνους που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος ή την ίδια τρέλα μέσα στα στενά γεωγραφικά σύνορα της χώρας μας.

Σχετικά με τη συγγραφή: Έχει επικρατήσει η άποψη ότι το να γίνεις συγγραφέας είναι από τα πιο εύκολα πράγματα στον κόσμο. Δεν είναι. Το δηλώνω κατηγορηματικά. Το να εκδόσεις ένα βιβλίο είναι.

Με τη φόρα που έχει πάρει το διαδίκτυο, με την κοινωνία της πληροφορίας και της άμεσης ενημέρωσης, με τη δυνατότητα έκδοσης με ίδια κεφάλαια.
Το να γίνεις συγγραφέας με το να εκδόσεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο, απέχει όσο η Γη από τη Σελήνη.
Παρατηρώ ότι είναι της μόδας τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Είμαι υπέρ αυτών. Άλλωστε έχω παρακολουθήσει δύο στο ΕΚΕΒΙ. Η δική μου ένσταση είναι στα εργαστήρια που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, υποσχόμενα ότι θα μεταμορφώσουν ατάλαντους ή ταλαντούχους σε γίγαντες της λογοτεχνίας. 

Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Γιατί πέρα από το ταλέντο ή όχι, ρόλο παίζει το διάβασμα, η ανάγνωση, ο δάσκαλος που έχεις. Και στην Ελλάδα πάσχουμε από δάσκαλους. Ανοίγω παρένθεση: Ήμουν από τους τυχερούς έχοντας τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο ως καθοδηγητή στα σκοτεινά και ταυτόχρονα φωτεινά μονοπάτια της λογοτεχνίας. Κλείνω την παρένθεση.
Τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής δεν σε κάνουν συγγραφέα. Τα καλά (μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού) ίσως να σε αποτρέψουν.
Γιατί θα τολμήσουν να σου πουν τα αυτονόητα.
Ότι δηλαδή πέρα από το όποιο ταλέντο μπορεί να διαθέτεις θα πρέπει να δοθείς ολοκληρωτικά στην τέχνη. 

Μετάφραση: Να διαβάζεις όσο περισσότερο γίνεται, να γράφεις όσο περισσότερο γίνεται, να διαγράφεις όσο περισσότερο γίνεται, να μην σταματάς να ονειρεύεσαι, να είσαι έτοιμος κάθε φορά για μια νέα αποτυχία.
Είναι επίσης της μόδας οι συμβουλές προς νέους συγγραφείς ή προς εκείνους που θέλουν να γίνουν συγγραφείς. Με τις περισσότερες γελάω δυνατά. 

Ο καθένας γράφει ότι του κατέβει στο μυαλό. Κάνε αυτό ή κάνε το άλλο και η επιτυχία θα έρθει. Μάγκες δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν συμβουλές. Τρεις λέξεις μόνο: Δουλειά, πάθος, όνειρο.


*Ο Άγγελος Χαριάτης είναι συγγραφέας. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το «Όταν ξημερώνει» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρης. Είχαν προηγηθεί το «Δάχτυλο» (εκδ. Πηγή) και Παράπλευρες Απώλειες (εκδ. Ιβίσκος), 25 Ιστορίες για ευτυχισμένους αστούς, Μαύρο-Κόκκινο. Το νέο του έργο είναι οι "Δέκα εντολές", το οποίο είναι e-book free









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου