Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Στην πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου τα 60' Ελλάδα του Μάνεση


Στα "Άγια χώματα" θα βρεθεί ο Νίκος Μάνεσης καθώς το δωδέκατο οδοιπορικό της εκπομπής 60’   οδηγούν στην πατρίδα του Γιάννη  Ρίτσου, στη μοναδικής ομορφιάς Μονεμβασιά με το βράχο, το μεσαιωνικό οικισμό αλλά και τα χωριά της. 60’ στη Μονεμβασιά, τον Γέρακα, τις Βελιές, τον Άγιο Νικόλαο, το Φοινίκι, τη Ρειχέα, το Κυπαρίσσι και τη Συκιά.
Το ταξίδι στο νοτιανατολικό άκρο της Πελοποννήσου ξεκινά μέσα από τα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς, όπου βρίσκεται μια από τις πιο καλοδιατηρημένες καστροπολιτείες της Ελλάδας, περνά από τα χωριά και τους οικισμούς της περιοχής και καταλήγει στο Κυπαρίσσι. Σημαντικός σταθμός εκεί όπου η φύση έδειξε το μεγαλείο της, δημιουργώντας ένα φιόρδ μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Γέρακα ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό. Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει εικόνες που για να δει κανείς ανάλογες θα  πρέπει να βρεθεί στη μακρινή Νορβηγία.


Οι ιστορίες ξετυλίγονται…

Πρωταθλητής κόσμου στο …κοκτέιλ
Εντός των τειχών του μεσαιωνικού κάστρου, ζει και εργάζεται στη δική του επιχείρηση ένας 25χρονος που έφτασε στην επιτυχία με… ένα κοκτέιλ! Το «Skyfal» του χάρισε το πρώτο βραβείο στο Ευρωπαϊκό αλλά και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα bartenders. Ποια είναι η μυστική συνταγή που τον έκανε διάσημο;


Ο παλαίμαχος αστέρας του ποδοσφαίρου
Η ταυτότητα έκπληξη του προπονητή του «Ατρομήτου Συκιάς» με τη μεγάλη καριέρα σε ΑΕΚ και Εθνική Ελλάδος. Τι λέει για τα τέσσερα πρωταθλήματα που κατέκτησε με την ομάδα του, το μικρόβιο του γηπέδου που «δεν φεύγει ποτέ» και τη ζωή του στην επαρχία μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας;


Ο μαχητής της ζωής
Ο 18χρονος Βαγγέλης, ο οποίος αν και πέρασε στη σχολή Ικάρων ξαναδίνει Πανελλήνιες καθώς θέλει να ακολουθήσει τον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κρατά την οικογενειακή επιχείρηση, ένα παραδοσιακό καφενείο, και ταυτόχρονα μελετά έξι μαθήματα για να δώσει και πάλι εξετάσεις. Οι δυσκολίες, τα όνειρα και οι επιδιώξεις ενός νέου της επαρχίας.



Διώξαμε τους Ιταλούς…
Γνωρίστε τη νέα γενιά παραγωγών ελαιολάδου της Συκιάς που κάνουν ότι θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Αντί να περιμένουν τους Ιταλούς εμπόρους να αγοράσουν χύμα το εκλεκτής ποιότητας ελαιόλαδο και να το πωλούν ως Ιταλικό, τυποποιούν οι ίδιοι το προϊόν τους  και το εξάγουν σε δεκάδες χώρες, εξασφαλίζοντας την ευημερία δεκάδων οικογενειών.

Από το άγχος της Αθήνας σε μια «Ζωή σαν παραμύθι» στο Κάστρο
Ο 40χρονος Γιάννης, που πήρε τη σύντροφό του και μετοίκησε μόνιμα στη Μονεμβασιά και μάλιστα μέσα στο Κάστρο, στη μοναδική κατοικήσιμη και ζωντανή μεσαιωνική Καστροπολιτεία της χώρας. Γνωρίστε τα πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν στον Βράχο της Μονεμβασιάς, μετά από 40 χρόνια. Οι διαφορές στον τρόπο ζωής εντός των τειχών μέσα από μάτια των 17 μόνιμων κατοίκων του μεσαιωνικού οικισμού.


«Η Μπέλα είναι η ζωή μου και ας είναι… πρόβατο»
Αυτό και αν είναι περίεργο! Ο Δημήτρης ζούσε στην Αθήνα και εργαζόταν ως οδηγός φορτηγών μέχρι η κρίση να τον οδηγήσει στις Βελιές. Τα τελευταία δύο χρόνια, ζει στην κυριολεξία αγκαλιά με ένα πρόβατο, την Μπέλα, που τον συντροφεύει και τον ακολουθεί παντού. Στο σπίτι, στο καφενείο, ακόμη και ως συνοδηγός στο αυτοκίνητό του. Τι λένε οι συγχωριανοί του για το πρόβατο που συμπεριφέρεται σαν… σκύλος;

Το ταξίδι στην Ελλάδα συνεχίζεται…


«60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου