Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί



Της Ευαγγελίας Πατερδή , Σύμβούλου Ψυχικής Υγείας*

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι μια βιολογική ανάγκη, όπως είναι η διατροφή μας. Η κακή ποιότητα ή η έλλειψη ύπνου έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στη καθημερινή μας ζωή και επίσης επηρεάζουν τη συναισθηματική, τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Αυτό συμβαίνει τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.
Τα παιδιά που κοιμούνται καλά, την επόμενη ημέρα είναι ευδιάθετα, κοινωνικά και πιο συγκεντρωμένα στο σχολείο. Αντίθετα, η κακή ποιότητα ύπνου προκαλεί υπερένταση, κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με το θέμα του ύπνου των παιδιών τους. Γονείς που ξεκινούν την ημέρα άυπνοι, εξουθενωμένοι και κουρασμένοι, αφού όλη τη νύχτα προσπαθούσαν να βάλουν τα παιδιά τους να κοιμηθούν χωρίς αποτέλεσμα,  συχνά χάνουν την υπομονή τους, θυμώνουν με τα παιδιά, τα μαλώνουν και μετά έχουν ενοχές για αυτά τα συναισθήματά τους.  Πολλές φορές οι γονείς καλούν στη Γραμμή «115 25 Μαζί για το παιδί» ζητώντας βοήθεια για το πώς να διαχειριστούν σχετικές δυσκολίες.
Είναι σημαντικό η ώρα που πηγαίνει για ύπνο το παιδί να είναι σταθερή. Δηλαδή να  πηγαίνει στο κρεβάτι του νωρίς  κάθε μέρα την ίδια ώρα π.χ. κάθε βράδυ στις 9.00. Πριν τον ύπνο να κάνει ένα χλιαρό μπάνιο και να πλύνει τα δόντια του. Επίσης ρωτήστε το αν θέλει να πιεί γάλα, νερό ή να πάει τουαλέτα πριν ξαπλώσει στο κρεβάτι του (σε μικρή ηλικία βοηθήστε το στα παραπάνω).
Προετοιμάστε το παιδί σας,  επισημάνετε χωρίς φωνές πως σε λίγο είναι η ώρα να πάει  στο δωμάτιό του να κοιμηθεί για να ξεκουραστεί. Όταν ξαπλώσει, πείτε του πως θα φύγετε από το δωμάτιό του για να κοιμηθεί, αλλά μπορεί να σας φωνάξει, αν χρειαστεί κάτι. Αφήστε το να πάρει στο κρεβάτι μαζί του, ένα αγαπημένο του παιχνίδι.

Αποφύγετε να βάζετε τηλεόραση και ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο. Αντί να χαλαρώσουν το παιδί σας, του προκαλούν υπερένταση και αϋπνία. Πείτε του ένα παραμύθι, χαϊδέψτε το, αγκαλιάστε το για να χαλαρώσει. Το δωμάτιό του φροντίστε να είναι τακτοποιημένο, ήσυχο, με σωστή θερμοκρασία και με κατάλληλο φωτισμό. Καλό είναι να αφήσετε ένα φως στο δωμάτιο του το βράδυ.
Εάν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας  και έρθει στο κρεβάτι σας, επιστρέψτε το στο δικό του κρεβάτι για να κοιμηθεί. Μην αφήνετε το παιδί να κοιμάται στο κρεβάτι σας ώστε να το βοηθήσετε  να αυτονομηθεί.

Οι γονείς πρέπει να θυμούνται να τηρούν το πρόγραμμα επαναλαμβανόμενα κάθε βράδυ με σταθερότητα, έτσι ώστε το παιδί να προσαρμοστεί σε αυτό.


Η κα. Πατέρδη είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας της  Πανελλαδικής Γραμμής 115 25 και Συμβουλευτικό Κέντρο για μητέρες, γονείς, παιδιά και εφήβους που ανήκει στον φορέα « Μαζί για το παιδί»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου