Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Τροφές στην… υπηρεσία του Έρωτα




του Παρασκευά Παπαχρήστου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει ένα ρομαντικό δείπνο με καλό φαγητό, κρασί και σοκολάτα για την τόνωση της ερωτικής επιθυμίας και δεν έχουν άδικο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ερωτική μας διάθεση επηρεάζεται από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας και πως αν είμαστε υγιείς, τότε η ερωτική μας διάθεση αυξάνεται. Επομένως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή είναι να προσέχετε τη διατροφή σας και να τρώτε σωστά.
Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην όλη τελετουργία του γεύματος, γι’ αυτό και αφιέρωναν αρκετό χρόνο στο φαγητό. Συμμετείχαν και με τις πέντε αισθήσεις τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αισθησιακό περιβάλλον.
Τα εδέσματα ήταν προσεκτικά διαλεγμένα. Για να διεγείρουν την ερωτική διάθεση, συνήθιζαν να πιάνουν το φαγητό με τα χέρια, υποστηρίζοντας ότι το άγγιγμα προκαλεί ευχαρίστηση, ενώ πίστευαν πολύ στις έντονες μυρωδιές που διεγείρουν τις αισθήσεις. Mεγάλη σημασία δινόταν στην εμφάνιση και στη σειρά που έφταναν τα φαγητά στο τραπέζι, ενώ συνδύαζαν τα γεύματα τους με απαγγελίες ποιημάτων, φιλοσοφικές συζητήσεις και μουσική.

Τελικά, ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι;


Ερευνητές αναφέρουν ότι η γεύση, το άρωμα, ακόμη και το μέγεθος ορισμένων φαγητών μπορούν να έχουν αφροδισιακή δράση, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόστρωμα για τη βελτίωση της ερωτικής διάθεσης. Επίσης, υπάρχουν τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ουσίες που επιδρούν στη φυσιολογία του οργανισμού με διάφορους τρόπους, όπως τη μείωση των αναστολών και την έκκριση ορμονών που αυξάνουν την ψυχική διέγερση. Έτσι, ο συνδυασμός των διάφορων καταστάσεων που έχει βιώσει κάθε άνθρωπος, τον έχει οδηγήσει στη σύνδεση ορισμένων γεύσεων και αρωμάτων τροφίμων με την αυξημένη ερωτική διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου