Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Με λουκέτο απειλείται το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας στην Καστοριά



Το Εκθετήριο - Δημοπρατήριο γούνας Καστοριάς (ΕΔΗΚΑ Α.Ε.) απειλεί να σφραγίσει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και να κατασχέσει τις εγκαταστάσεις του.
Το ίδρυμα, που εδρεύει στην Κοζάνη και περιλαμβάνει τρία τμήματα, οφείλει 1 εκατομμύριο ευρώ στην ΕΔΗΚΑ για μισθώματα άνω των 10 ετών από την ενοικίαση εγκαταστάσεών της στην Καστοριά, βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Η Σύγκλητος του ΤΕΙ πρότεινε το «κούρεμα» της οφειλής κατά 75% και την πληρωμή ποσού 250.000 ευρώ σε δύο δόσεις, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της ΕΔΗΚΑ, η διοίκηση της οποίας απειλεί πλέον με άμεσες κατασχέσεις.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί συνεδριάζει το Δ.Σ. και μέσα στην εβδομάδα προχωράμε σε κατάσχεση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ στην Κοζάνη, καθώς και σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών βάσει των οποίων μισθοδοτείται το διδακτικό προσωπικό. Δεν γίνεται να ανεχτούμε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΗΚΑ, Αχιλλέας Ευαγγέλου.

Το κτίριο, με εμβαδόν 3.900 τ.μ., που βρίσκεται στους Μανιάκους Καστοριάς, είχε παραχωρηθεί δωρεάν για δύο χρόνια από την ΕΔΗΚΑ στο ΤΕΙ Καστοριάς, κατά τη δεκαετία του 1990, μέχρι αυτό να δημιουργήσει τις δικές του εγκαταστάσεις. Η παραχώρηση επεκτάθηκε για άλλα δύο χρόνια και επειδή η ανέγερση των εγκαταστάσεων καθυστερούσε έγινε συμβόλαιο μίσθωσης, το 1999, με μηνιαίο μίσθωμα 1,5 εκατομμύριο δρχ.

«Από τότε, μέχρι και πριν από 4-5 χρόνια που το ΤΕΙ αποχώρησε από εκεί, δεν πήραμε ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ», ανέφερε ο κ.Ευαγγέλου, ζητώντας να διερευνηθεί πού πήγαν όλα αυτά τα χρόνια τα χρήματα που προορίζονταν από τον προϋπολογισμό του ιδρύματος για τη μίσθωση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Τα δικαστήρια επιδίκασαν το ποσό των 980.000 ευρώ.

Η διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από συνεδρίαση της Συγκλήτου, απηύθυνε πρόταση συμβιβασμού, βάσει της οποίας θα πληρώσει μόνο το ¼ του οφειλόμενου ποσού σε δύο δόσεις, επικαλούμενο τα ποσά που χρειάστηκε να δαπανήσει (625.000 ευρώ) προκειμένου να καταστήσει το κτίριο λειτουργικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου