Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Γκρεμίζουν το πατρικό σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη



 
Την κατεδάφιση του σπιτιού όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης, Μενέλαος Λουντέμης, στον Εξαπλάτανο Πέλλας εισηγείται αρμόδια επιτροπή, που έκρινε το κτίσμα επικίνδυνο για την ασφάλεια των περιοίκων και των διερχομένων
Τριάντα χρόνια μετά τον χαρακτηρισμό του -με προεδρικό διάταγμα του 1985- ως διατηρητέο, το σπίτι είναι ετοιμόρροπο, καθώς λόγω διαφωνιών γύρω από την κυριότητά του, συναρμοδιοτήτων φορέων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων αφέθηκε πλήρως εγκαταλειμμένο και εκτεθειμένο στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Οκτωβρίου κατάφεραν, ίσως, το τελικό πλήγμα στο σπίτι, καθώς κατέρρευσε ένα κομμάτι τοίχου στην πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο απέκτησε και κλίση.
Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας, όπου ανήκει διοικητικά η Ενότητα Εξαπλατάνου, πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία και κάλεσε για έλεγχο την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Στην έκθεσή της, με ημερομηνία 17/12/2014, η Επιτροπή εισηγείται την κατεδάφιση του κτιρίου, λόγω επικινδυνότητας, ενώ περιμετρικά του οικοπέδου, όπου βρίσκεται το κτίριο, τοποθετήθηκαν κορδέλες, για να αποτρέπεται η πρόσβαση πολιτών προς αποφυγή τραυματισμών.
ΥΜΑΘ: Περιμένουμε τις γνωμοδοτήσεις
Η εισηγητική έκθεση της Τριμελούς Περιφερειακής Επιτροπής προωθήθηκε από τον Δήμο Αλμωπίας στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, καθώς, βάσει του νόμου, τη σχετική απόφαση, που θα κρίνει την τύχη του διατηρητέου, θα πρέπει να υπογράψει η υφυπουργός.
Ο υπεύθυνος του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του ΥΜΑΘ, Δημοσθένης Ταχταλίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "δεν υπάρχει οριστική απόφαση, οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, περιμένουμε τις γνωμοδοτήσεις, ώστε όταν έλθουν να προχωρήσουμε αναλόγως στις περαιτέρω ενέργειες".
Ουσιαστικά, εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που είναι και το αρμόδιο όργανο να κρίνει, αν θα γίνει κατεδάφιση και ολική ανακατασκευή του διατηρητέου ή αν υπάρχει δυνατότητα αποσόβησης του κινδύνου, π.χ. με ηπιότερα μέτρα, όπως αντιστηρίξεις, υποστηλώσεις, επισκευές, μερικές κατεδαφίσεις κ.λπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου