Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

60' Ελλάδα με τον Νίκο Μάνεση στο Μέτσοβο



Το 15ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στο χιονισμένο Μέτσοβο, σ’ έναν από τους πιο όμορφους και  παραδοσιακούς  ορεινούς οικισμούς της χώρας.
Το γραφικό χωριό του Μετσόβου, χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία από τις ψηλότερες βουνοκορφές της Πίνδου, αν και διατηρεί ακόμη τον παραδοσιακό του χαρακτήρα πρόκειται για έναν καθαρά τουριστικό προορισμό με την πλειονότητα των κατοίκων του να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε αυτόν τον τομέα!
Παρά  τις  πολικές θερμοκρασίες του χειρότερου χειμώνα των τελευταίων ετών και το χιόνι που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσε το μισό μέτρο, η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε την καθημερινότητα των κατοίκων στα ορεινά βλαχοχώρια της περιοχής ...

Οι ιστορίες ξετυλίγονται…
  
         
Από το Μέτσοβο στη Vogue
Στις χειροποίητες χρυσοκέντητες, μάλλινες κάπες που ράβει στο μικρό εργαστήριό του στο Μέτσοβο, υποκλίθηκαν ακόμα και οι μετρ του Pierre Cardin. Η συνεργασία του μάλιστα με το συγκεκριμένο γαλλικό οίκο απασχόλησε μέχρι και τη «βίβλο της μόδας», το περιοδικό «Vogue»

Τι Μέτσοβο τι… Κολωνάκι
Τα καταστήματα στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου, ιδιοκτησίες της εκκλησίας και του δήμου, έχουν ίσως τα υψηλότερα ενοίκια της χώρας. Ποιες είναι οι ευθύνες των ενοικιαστών που χτυπούν τα μισθωτήρια στις δημοπρασίες, ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών και η επιβίωση των επιχειρήσεων.



Φορτώνουν το γάλα στα μουλάρια
Με μουλάρια και αγροτικά αυτοκίνητα, μεταφέρουν το γάλα που παράγουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής στα βυτία συλλογής πριν αυτό παστεριωθεί και οδηγηθεί στις τυροκομικές μονάδες. Εικόνες βγαλμένες από το παρελθόν.

Ένα χωριό… ξυλογλύπτες
Για τους κατοίκους ενός ολόκληρου χωριού, η ξυλογλυπτική αποτελεί βασική ή παράλληλη ενασχόληση. Στο υπόγειο κάθε σπιτιού, υπάρχει και ένα ξυλουργικό εργαστήριο όπου κατασκευάζονται κάθε είδους σουβενίρ από ξύλο, τα οποία πωλούνται στην αγορά του Μετσόβου.


Βαρέλια… μια οικογενειακή υπόθεση
Τα αδέλφια Τσίμπου κατασκευάζουν χειροποίητα ξύλινα βαρέλια εδώ και 45 χρόνια. Η τέχνη που χάνεται , η επιμονή  και οι εξαγωγές.

Ακόμη, οι πτηνοτροφικές μονάδες, το χοιροστάσιο, οι κτηνοτρόφοι αγελάδων ελεύθερης βοσκής, αλλά και ιστορίες νέων ανθρώπων που έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες του εύκολου χρήματος από τον τουρισμό και επένδυσαν αποκλειστικά στο πρωτογενή τομέα κάτω από αντίξοες συνθήκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου