Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Τι λένε 6+1 νέοι για το Δημοψήφισμα


Λίγες ώρες χωρίζουν πλέον τους Έλληνες πολίτες από την πιο κρίσιμη εκλογική τους απόφαση από την μεταπολίτευση. Οι κάλπες στήνονται αύριο το πρωί και 6+1   νέοι  μιλούν στο Πινάκιο για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες αλλά πως φαντάζονται την επόμενη ημέρα…



Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης
Αρχισυντάκτης στο rizopoulospost.com,
Σύμβουλος Επικοινωνίας, Διδακτορικός φοιτητής στο ΑΠΘ

Ποια είναι η άποψη σου για όσα συμβαίνουν;

«Μοιάζει αυτός ο Ιούλης σαν μια τομή στον χρόνο. Σήμερα, νιώθουμε όλοι ίσοι. Δεν σου κρύβω ότι η εποχή μου αρέσει πολύ. Αναντίρρητα είναι ιστορική. Νιώθω τυχερός που όλα όσα συμβαίνουν μπορούν να διακόψουν την παθητικότητα, την εν τυφλώ αποδοχή, αυτή την άνευρη στασιμότητα που σιγά-σιγά αλλοίωνε το πρωτοποριακό γονίδιο μας».

Πως φαντάζεσαι την επόμενη ημέρα του Δημοψηφίσματος;
Σαν Πάσχα.

Πως πρέπει να αντιδράσουν οι νέοι την Κυριακή, κατά την γνώμη σου;
Ως ερωτευμένοι. Μακρυά από πρέπει.


Ευτυχία Παπαλουκά - Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας


Ποια είναι η άποψη σου για όσα συμβαίνουν;
«Ελάχιστες ήταν οι φορές στην σύντομη ιστορία του ελληνικού κράτους που σε ένα ερώτημα συμπυκνώθηκαν όλα όσα ο ελληνικός λαός αναγκάστηκε να ζήσει και να υποστεί αλλά και όλα αυτά που οφείλει να διεκδικήσει. Η στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες. Το στιβαρό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στις πολιτικές λιτότητας δεν θα είναι μια απόφαση που αφορά μόνο εμάς, θα είναι ένα ΟΧΙ με αντίκτυπο παγκόσμιο».

Πως φαντάζεσαι την επόμενη ημέρα του Δημοψηφίσματος;
«Τα τελευταία πέντε χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι εντολείς τους προσπάθησαν να μας εξοικειώσουν με τις εικόνες της ανισότητας και τις ντροπής: ουρές στα συσσίτια, παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία, νέοι επιστήμονες που μεταναστεύουν, αυτοκτονίες, πλειστηριασμοί, οικογένειες που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Μετά το δημοψήφισμα θέλω να δικαιωθούν το 1/3 των Ελλήνων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, το 1.500.000 άνεργοι, όλοι όσοι δεν αποδέχονται να ζουν υποδουλωμένοι».

Πως πρέπει να αντιδράσουν οι νέοι την Κυριακή, κατά την γνώμη σου;
«Για εμάς τους νέους ένα ΝΑΙ σε όλα σημαίνει μισθούς πείνας χωρίς συλλογικές συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα, μετανάστευση ή ανεργία. Και όλα αυτά σε ένα τούνελ που όσο προχωράμε θα βαθαίνει το σκοτάδι, χωρίς να διαφαίνεται πουθενά διέξοδος. Το ΟΧΙ είναι η μόνη ΕΛΠΙΔΑ ότι θα ζήσουμε κάτι διαφορετικό από τον μεσαίωνα τον οποίο προσπαθούν να μας επιβάλλουν ως μονόδρομο. Ας κλείσουμε τ' αυτιά μας στις σειρήνες των συστημικών ΜΜΕ κι ας μπούμε μπροστάρηδες στη μάχη για ένα μέλλον με Δημοκρατία, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια για εμάς και για όλους τους λαούς της Ευρώπης!».

Λεωνίδας Παπαδόπουλος – Επικεφαλής του κινήματος «Δεν πληρώνω»


Ποια είναι η άποψη σου για όσα συμβαίνουν;
«Η Ελλάδα των μνημονίων, της λιτότητας, της υποδούλωσης στις εκλογές της 25ης Γενάρη αποφάσισε να αλλάξει σελίδα. Ο Λαός έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων το σάπιο πολιτικό κατεστημένο της μεταπολίτευσης και επένδυσε στην Ελπίδα. Τώρα και μετά από 5μηνες διαπραγμάτευσης με τους τοκογλύφους-δανειστές και μετά από ένα τεχνητό αδιέξοδο από τη μεριά των τελευταίων, η κυβέρνηση καλεί τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του μέσα από ένα Δημοψήφισμα. Το Δημοψήφισμα αυτό σημαίνει πολλά, πέραν του πραγματικού του ερωτήματος. Θα δώσει απάντηση για το αν ο ελληνικός λαός θα αποτελέσει τη φυσική πρωτοπορία αντίστασης των ευρωπαϊκών λαών απέναντι στη χούντα των αγορών. Θα δώσει απάντηση αν οι Έλληνες «μασάνε» από την προπαγάνδα του τρόμου που έχει στηθεί από όλους τους φορείς του παλαιοκομματισμού σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Θα δώσει απάντηση για το αν ο ελληνικός λαός θα συσπειρωθεί γύρω από την αξία της υπερηφάνειας ή θα «σκορπίσει» υπό το φάσμα του φόβου και του εκβιασμού».
Πως φαντάζεσαι την επόμενη ημέρα του Δημοψηφίσματος;
«Η επόμενη μέρα θα βρει εκ των πραγμάτων τον ελληνικό λαό στην ίδια βάρκα. Τον εργαζόμενο, τον άνεργο, το συνταξιούχο, το μικρομαγαζάτορα, είτε ψήφισε ΟΧΙ είτε ψήφισε ΝΑΙ. Επίσης το κομμάτι της Ελλάδας το οποίο πρωτοστάτησε ιδεολογικά στην καμπάνια του ΝΑΙ δηλαδή τους καναλάρχες, το ντόπιο πολιτικό προσωπικό των δανειστών, τους σελέμπριτυ, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, θα τους βρει επίσης μαζί, σε μια άλλη βάρκα...Η μάλλον σε ένα κότερο. Η βάρκα της ανέχειας, σε περίπτωση που η απάντηση του δημοψηφίσματος είναι ΟΧΙ, μπορεί να γίνει βάρκα της Ελπίδας, πειρατικό που θα διεμβολίσει τα συμφέροντα του κότερου της διαπλοκής, της εκμετάλλευσης και της χλιδής. Μετά το δημοψήφισμα, τα προβλήματα παραμένουν, οι προοπτικές όμως αλλάζουν».
Πως πρέπει να αντιδράσουν οι νέοι την Κυριακή, κατά την γνώμη σου;
«Η νεολαία θα πρέπει να δώσει το δικό της μήνυμα αντίστασης και να πρωτοστατήσει στο αγώνα του Λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, αξιοπρέπεια, δημοκρατία και δημιουργία. Η νεολαία που έχει καταδικαστεί μέσα από τα «αιώνια σύμφωνα λιτότητας» σε μακροχρόνια ανεργία, ανασφάλιστη και περιστασιακή εργασία, κοινωνικό περιθώριο θα πρέπει να πει το δικό της ΟΧΙ στην υποτέλεια. Δε θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να βάλουμε ταφόπλακα στο μέλλον και στα όνειρά μας όσο και αν μας εκβιάζουν, όσο και αν μας τρομοκρατούν».

Λαμπριάννα Κυριακού – αρχισυντάκτρια του Avecnews.gr

Ποια είναι η άποψη σου για όσα συμβαίνουν;
«Στεναχωριέμαι γιατί δεν είμαστε ο έξυπνος λαός που πιστεύουμε. Ούτε οι μοναδικοί, ούτε οι ευλογημένοι του πλανήτη.  Υπερεκτιμούμαι τους εαυτούς μας οι Έλληνες. Εμείς εφεύραμε τις Τέχνες τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία, αλλά μείναμε μέχρι εκεί!!
Ανέκαθεν  η Ευρώπη, έπαιζε με τις αδυναμίες μας.
Σήμερα σε αυτή την δύσκολη χρονική στιγμή, που καλούμαστε να αποφασίσουμε,τον γκρεμό ή το ρέμα, νιώθω εκτός από απέραντη λύπη, και απέραντη  αγανάκτηση.
Γιατί;
Πέρασαν αμύθητα ποσά ρευστού από αυτή τη χώρα, αλλά δεν φανήκαμε ικανοί να κάνουμε μια χώρα παράδεισο.
Πάνω στην ματαιοδοξία μας πόνταραν οι φαγάνες της Ευρώπης. Ακόμα μας είναι αδιάφορο το γεγονός ότι πίσω από κάθε μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο κρύβεται   η Γερμανία!!!  Siemens – εξοπλιστικά –μίζες – μαύρο χρήμα. Κάθε γωνιά του δημοσίου και  μια ατασθαλία. Μισθοί αμύθητοι, καταχρήσεις και απληστία.
Μπήκαμε σε μνημόνια, σε μέτρα λιτότητας, κάναμε περικοπές που στράγγισαν τις τσέπες της χαμηλής τάξης. Η ανεργία στα ύψη. Δουλεύουμε πολλές ώρες για πολύ λίγα μετρητά. Ο συντελεστής φορολόγησης υψηλός και ακόμα μέσα στις προβλέψεις τους είναι να τον ανεβάσουν περισσότερο. Οι συνάξεις κόπηκαν στην μέση. Εμείς των 30 χρόνων,  ίσως να μην πάρουμε και ποτέ σύνταξη. Δεν ξέρω αν μπορέσουμε ποτέ, να κάνουμε  οικογένεια.
Απλά δεν ξεχνώ την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που  εκτελούσε άριστα τις διαταγές της Ευρωπαϊκής πλευράς. Σαφώς  δημιούργησε  την αγανάκτηση του λαού, θέλοντας διακαώς ν αλλάξει η κυβέρνηση.
Ήρθε η Κυβέρνηση Τσίπρα. Στο  τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, κάθισαν δυο αυτή τη φορά. Μίλησε ποια και η Ελλάδα. Έδωσαν ελπίδα στο λαό.
Όσο για το δημοψήφισμα κακώς ήρθε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Θα μπορούσε να γίνει πριν το τέλος της οικονομικής βοήθειας, από το Μάρτιο. Ίσως  ο  ELA δεν θα  έβρισκε την αφορμή να κλείσει τις τράπεζες. Βέβαια οι τράπεζες για να σώσουν τα αποθεματικά  τους, έπρεπε να βάλουν μέτρο στις αναλήψεις και εν προκειμένου να κλείσουν. Αλλά θα ήθελα να μάθω, εκείνο το βράδυ της αναγγελίας του δημοψηφίσματος ή και την επόμενη μέρα, πως ταξίδεψαν τα εκατομμύρια σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού!! ή δεν έγινε αυτό; Δυστυχώς  «φοβάμαι» το κούρεμα των καταθέσεων, το κλείσιμο κάποιων τραπεζών για να ενισχυθεί, λογικά,  μια συγκεκριμένη τράπεζα.
Ωστόσο για τη φασιστική συμπεριφορά της δεξιάς και τα όσα λένε στις οθόνες μας δεν θα σχολιάσω. Ντροπή και μόνο ντροπή. Αυτή είναι η Ελλάδα.. έχει τους κατάλληλους οιωνούς  για να σπείρουν μίσος και διχασμό στο λαό.
Συνεπώς!! Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που πιστεύουν όλοι ότι έχουν δίκαιο, πώς μπορείς να βγεις από τον Εφιάλτη».

Πως φαντάζεσαι την επόμενη ημέρα του Δημοψηφίσματος;
«Κ' έτσι αλαφροί
με τη βουή του καλόκαρδου ανέμου στα στήθια
με το βλέμμα να ταξιδεύει πάνω από θάλασσες και σύνορα
προχωρούμε μ' ολόρθη την καρδιά μας
εμείς οι σκληροί κι ατσαλένιοι
και λέμε πάλι
πώς δεν μπορεί
δε γίνεται-
η νίκη θα είναι δική μας.]
Από τη Συλλογή "Άγονος Γραμμή" Άρης Αλέξανδρου
Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι ένα ΟΧΙ δεν είναι χρεοκοπία, ούτε έξοδος από το ευρώ. Ένα ΝΑΙ  όμως, θα φέρει επίσης σκληρότερα μέτρα, γιατί αποδεχόμαστε την Μέρκελ τον Σόιμπλε την Λαγκαρντ και όλους αυτούς που δεν μας αγάπησαν  και δεν μας υπολόγισαν ποτέ σαν έθνος. 
Θέλω να πιστεύω ότι μετά το δημοψήφισμα Θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και με την μια επιλογή και με την άλλη.  Οι τράπεζες θα ανοίξουν σιγά – σιγά, δεν έχω λόγο να μην πιστεύω την Λ. Κατσέλη, η πιο αξιόπιστη προσωπικότητα στη χώρα».
Πως πρέπει να αντιδράσουν οι νέοι την Κυριακή, κατά την γνώμη σου;
«Δεν ξέρω πώς πρέπει να αντιδράσουν οι νέοι στην Κυριακή. Ξέρω πως πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μας. Πρέπει ν’ αφήσουμε την συνείδηση και τη λογική να μιλήσουν!!».

Χάρης Βεραμόν - ηθοποιός


Ποια είναι η άποψη σου για όσα συμβαίνουν;

«Zoύμε μια στοχευμένη mediακή προπαγάνδα με τεράστια οικονομική στήριξη. Δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και αρθρογράφοι προσπαθούν – οι σύγχρονοι Κοτζαμπάσηδες – να μας πείσουν ότι το ΝΑΙ στην δουλεία και στην υποταγή είναι η λύση. Λύση όμως είναι γι αυτούς και όχι για μας. Το ΟΧΙ είναι ταξικό, εθνικό, ιδεολογικό και με παρονομαστή την αξιοπρέπεια.
Θα πρέπει να αντιδράσουμε κι όχι να υπονομεύουμε μια άκρως δημοκρατική διαδικασία. Και επίσης να θυμόμαστε πως αυτοί που μας έφεραν σε αυτό το σημείο
τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι σκέφτονται για το καλό μας!».

Πως φαντάζεσαι την επόμενη ημέρα του Δημοψηφίσματος;

«Με το λαό υπέρ του ΟΧΙ. Πιο μετά δεν ξέρω, δεν μπορώ να φανταστώ. Αφήνω την πραγματικότητα και το χρόνο να μιλήσουν».

Πως πρέπει να αντιδράσουν οι νέοι την Κυριακή, κατά την γνώμη σου;

«Να ψηφίσουν ΟΧΙ. Όχι για μένα και για σένα, αλλά γι αυτούς! Το ΟΧΙ είναι απαραίτητο στην περίοδο που ζούμε. Το ΟΧΙ ανέκαθεν ιστορικά σε αυτή τη χώρα άλλαξε τα δεδομένα προς το καλύτερο. Όχι στην υποδούλωση, όχι στην μεθοδική οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας».


Vassilis Thom – σχεδιαστής μόδας

Ποια είναι η άποψη σου για όσα συμβαίνουν;

«Είναι εθνική επιταγή να σταματήσει αυτή η ανωμαλία. Χρέος όλων μας. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια αρκετά δύσκολη θέση και βιώνουμε  άσχημες καταστάσεις.
Επιτρέψαμε (κάποιοι από εμάς) στηρίζοντας με την ψήμο μας τις εκάστοτε κυβερνήσεις, να δεχθούν όλα αυτά τα αυστυρά και αιματηρά μέτρα.
Δεχθήκαμε την εισροή ξένων νόμων και κανόνων. Την τεμάχιση και παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος. Δηλώσαμε υποδούλωση. Δώσαμε-Παραχωρήσαμε ελεύθερα την διαχέιρηση της χώρας, σε μια Ευρώπη "Σάπια", με σκοπούς υποχθόνιους και απώτερους.
Οι υπογραφές παράδωσης της χώρας μας δεν αποτελλούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά τραγική πραγματικότητα. Τα βλέπουμε, δεχόμαστε, ανεχόμαστε και δεν αντιδρούμε. Είναι ελεύθεροι οι πραγματικού υπαίτιοι και πληρώνουν απλοί πολίτες.
Πλάσαραν και συνεχίζουν, το μνημόνιο ως ευτυχία και σανίδα σωτηρίας. Από την άλλη, τα μόνα που έχουμε βιώσει είναι: περικοπές, μειώσεις, εξαθλίωση, δυστυχία, μιζέρια, πείνα, ανεργία, φτώχια, τρόμο, αβεβαιότητα. Χιλιάδες εικόνες ντροπής έχουν δει τα μάτια μας στα ΜΜΕ, που κι αυτά με τη σειρά τους έχουν μεγάλο ποσοστό ευθύνης για την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα που προωθούν, υποστηρίζοντας πολλές φορές αυτή την κατάσταση και τάσσοντας υπέρ, με μερικές μόνο εξαιρέσεις.
Εγώ δε θέλω ένα ΝΑΙ υποταγής, αλλά ένα ΝΑΙ ελευθερίας.
Δε θέλω ένα ΟΧΙ αποχής, αλλά ένα ΟΧΙ επανάστασης
».

Πως φαντάζεσαι την επόμενη ημέρα του Δημοψηφίσματος;

«Θα είναι μια καινούργια μέρα. Θα είναι ένα νέο ξεκίνημα. Το αποτέλεσμα αυτής δεν μπορώ να το προβλέψω με σιγουριά. Πιστεύω, πως ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα συμμετάσχει και θα βγάλει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα τον εκφράζει. Εγώ προσωπικά επιθυμώ, να υπάρξει εκείνη την ημέρα ευημερία  και ομόνοια μεταξύ όλων μας».

Πως πρέπει να αντιδράσουν οι νέοι την Κυριακή, κατά την γνώμη σου;

«Συνιστώ ηρεμία και ψυχραιμία. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψιφήσματος θα πρέπει να το αποδεχτούμε και να το υποστηρίξουμε. Ως λαός πρέπει να είμαστε ενωμένος και όχι διάσπαρτος σε γνώμες και απόψεις, με μοναδικό αποτέλεσμα την καταστροφική εικόνα μας προς τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες. Να δείξουμε θέληση, εργατικότητα, πρόθεση για ανανέωση, σκληρή δουλειά και ανταπόκριση».


Παναγιώτης Μπαρμαγιάννης - Συγγραφέας

Ποια είναι η άποψη σου για όσα συμβαίνουν;
«Όντως είναι μια κρίσιμη περίοδος. Τόσο για όσα συμβαίνουν πολιτικά αλλά και για  το γεγονός ότι επιτέλους οι άνθρωποι της Ελλάδας αναγκάστηκαν να αποκτήσουν μία γνώμη, να πάρουν ενεργή  θέση και να αναλάβουν την ευθύνη της άποψης τους. Είναι η πρώτη φορά που από πομπός αρνητικών σχολίων και κριτικών απέναντι σε αυτούς που ψηφίζουμε,ο καθένας μας μπορεί να γίνει δέκτης αυτών. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχουμε κάποιον για να στήσουμε στον τοίχο παρά τους ίδιους τους εαυτούς μας».

Πως φαντάζεσαι την επόμενη ημέρα του Δημοψηφίσματος;
«Πιστεύω ότι θα είναι ίδια με την επόμενη μέρα μετά από καθε εκλογική αναμέτρηση. Παρά τα όποια αποτελέσματα και τις συνέπειες αυτών,οι άνθρωποι που τάχθηκαν κατά του αποτελέσματος θα κατηγορούν τους άλλους που ήταν υπέρ, ενώ αυτοί που ψήφισαν το νικητήριο χαρτάκι, θα υποστηρίζουν ότι δεν ήξεραν τις συνέπειες. Και δεν είναι τόσο ότι δεν ξέρεις αλλάότι μετανιώνεις γι’ αυτό που μέχρι πριν λίγες ώρες υποστήριζες με όλη σου τη δύναμη. Κι αυτό ειναι το πιο λυπηρό. Αλλά ευτυχώς η Ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία».

Πως πρέπει να αντιδράσουν οι νέοι την Κυριακή, κατά την γνώμη σου;
«Ανάληψη ευθύνης. Αυτό είναι η Κυριακή. Και για τους νέους και για όλους τους πολίτες. Κανένα αποτέλεσμα, καμία ψήφος, καμία πολιτική παράταξη. Είναι η ελπίδα απέναντι στο φόβο».

Η πολιτική είναι συνώνυμη με τον πολιτισμό;
«Νομίζω ότι ο Πλάτωνας έχει απαντήσει ξεκάθαρα σε αυτό μέσα από το ίδιο του το έργο. Το γεγονός ότι, πλέον στις ημέρες μας, η πολιτική δεν αντιπροσωπεύει την ετυμηγορία της ίδιας της λέξης, δυστυχώς, είναι ένα άλλο θέμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου