Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: «Το όχι στοχεύει σε καλύτερη συμφωνία»



Την αρχική του γραμμή κρατά ο Αλέξης Τσίπρας και  δεν ακυρώνει το δημοψήφισμα (διαψεύδοντας όσους το διέρρεαν τις τελευταίες ώρες). Ο ίδιος επιμένει στο Όχι και ξεκαθάρισε πως δεν σημαίνει έξοδο από την ευρωζώνη. «Το όχι δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά ένα αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία για το πώς θα ζήσουμε την επόμενη μέρα. Όχι δε σημαίνει ρήξη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Σημαίνει πίεση για συμφωνία με λύση για το χρέος», είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει εκτοξεύοντας πυρά σε αυτούς που διασπείρουν σενάρια περί ρήξης…


Ψάχνουμε βιώσιμη λύση

Στην αρχή του διαγγέλματος του ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την ταυτότητα και την φύση που έχει το δημοψήφισμα,  «Το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Επιλέγουμε αν θα αποδεχθούμε τη συμφωνία και θα διαπραγματευτούμε για μια βιώσιμη λύση.
Στόχος μας ακόμα η βιώσιμη λύση. Έπεσαν προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους
Σήμερα θα ζητησούμε εκ νέου. Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Παραμένουμε στο τραπέζι μέχρι τέλους και θα είμαστε εκεί και τη Δευτέρα αμέσως μετά το δημοψήφισμα με καλύτερους όρους.
Η δημοκρατική επιλογή του λαού είναι ισχυρότερη από εμάς

Η Ιρλανδία κέρδισε καλύτερους όρους μέσω του δημοψηφίσματος της. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μας έδωσαν χρόνο για τον λαό, για να επιλέξει καλύτερα για το μέλλον του».

«Οδήγησαν τις τράπεζες μας σε ασφυξία για να πιέσουν»

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο πόλεμο που υπέστη το ελληνικό κράτος καθώς κατήγγειλε το βίαιο κλείσιμο των Τραπεζών για να δημιουργήσουν ασφυξία στην ελληνική κυβέρνηση και κατά επέκταση στην Ελλάδα,  «Οδήγησαν τις τράπεζες μας σε ασφυξία για να πιέσουν την κυβέρνηση. Απαράδεκτο για μια Ευρώπη αλληλεγγύης.
Μας έκλεισαν τις τράπεζες γιατί δώσαμε τον λόγο στον λαό. Εξασφαλίσαμε τις συντάξεις και οφείλουμε μια εξήγηση. Για να προστατέψουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες, για να εξασφαλίσουμε σύνταξη και όχι φιλοδώρημα. Ήθελαν περικοπή, γι΄ αυτό αρνηθήκαμε.
Ήθελαν μειώσεις χωρίς πρόβλεψη για το χρέος με τελεσίγραφα.
Σας εκβιάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ναι σε όλα χωρίς προοπτική εξόδου από την κρίση».

Τι σημαίνει το Όχι

Ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμα του εξήγησε και τι σημαίνει το ΟΧΙ θέτοντας τέλος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την ζώνη του ευρώ,
«Το όχι δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά ένα αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία για το πώς θα ζήσουμε την επόμενη μέρα. Όχι δε σημαίνει ρήξη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Σημαίνει πίεση για συμφωνία με λύση για το χρέος.
Όχι σημαίνει πίεση για δίκαιη συμφωνία που τα βάρη θα πάνε στους έχοντες και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Συμφωνία με μεταρρυθμίσεις με τιμωρία για τους διαπλεκόμενους.

Βολές κατά αυτών που διασπείρουν σενάρια ρήξης

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε αυτούς που έχουν ταυτίσει το δημοψήφισμα με την έξοδο από την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη της λιτότητας είναι αυτή που φέρεται αντιδημοκρατικά.

«Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι ότι αυτές οι δυσκολίες θα είναι προσωρινές. Επιμένουν να συνδέουν το όχι με την παραμονή στο ευρώ. Λένε ψέματα», είπε και συνέχισε,  «Όσοι τα λένε είναι εκείνοι που τα έλεγαν και στο παρελθόν. Προσφέρον κακή υπηρεσία για τον λαό και την Ευρώπη. Πριν ένα χρόνο υπήρξα υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και ζήτησα το τέλος της λιτότητας. Εντός Ευρώπης που πρέπει να πάψει να φέρεται αντιδημοκρατικά.
Όσοι θέλουν μια Ευρώπη αυταρχική που δε σέβεται τη δημοκρατία, όσοι τη θέλουν
μια επιδερμική Ένωση με το ΔΝΤ, δεν είναι οραματιστές για την Ευρώπη.
Το εγχώριο πολιτικό σύστημα μας οδήγησε στη χρεοκοπία και προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη σε εμάς που θέλουμε τη σωτηρία, και ονειρεύονται την επιστροφή τους».


«Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα»

Στο τελευταίο σκέλος του διαγγέλματος του ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον κόσμο για την ψυχραιμία που επιδεικνύει αυτές τις δύσκολες ώρες, ενώ διαβεβαίωσε προσωπικά πως οι καταθέσεις δεν πρόκειται να χαθούν.

«Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα. Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την ψυχραιμία που έχετε δείξει αυτές τις δύσκολες εβδομάδες. Η κατάσταση είναι πρόσκαιρη και δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία και σας καλώ να πούμε .Όχι στις συνταγές των μνημονίων που καταστρέφουν την Ευρώπη. Να απαντήσουμε καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου