Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας



·         -Σκληρή κριτική στην Ελλάδα από ευρωβουλευτές

·       -  Η πρώτη ομιλία Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
·         -«Ακουσον μεν, πάταξον δε!» είπε ο πρωθυπουργός σε όσους τον αποδοκίμασαν στην αίθουσα

·       -«Η ελληνική κρίση είναι ευρωπαϊκή, να πάμε σε έντιμο συμβιβασμό»


·         -ΒΒC: «O Tσίπρας έγινε δεκτός στο Ευρωκοινοβούλιο με χειροκροτήματα και γιουχαΐσματα»

«Είναι τιμή να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή για Ελλάδα και Ευρωζώνη. Λίγες μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού είμαστε εδώ». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «πρωτοφανή πίεση με τις τράπεζες κλειστές και τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας.

Στο σημείο που μίλησε για τα ΜΜΕ αποδοκιμάστηκε έντονα από ευρωβουλευτές, ενώ κάποιοι χειροκρότησαν. Ο πρωθυπουργός είπε «πάταξον με, άκουσον δε».

«Εγώ και η κυβέρνησή μου αναλάβαμε πριν από πέντε μήνες όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Η βασική ευθύνη όμως για τα αδιέξοδα της Ελλάδας δεν αφορά τους πέντε μήνες αλλά τα πέντε χρόνια που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση».

Χαρακτήρισε δε πρωτοφανή την προσπάθεια αντοχής από τον ελληνικό λαό τα τελευταία πέντε χρόνια. «Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Φτώχεια, ανεργία ανέβηκαν στα ύψη, το δημόσιο χρέος διευρύνθηκε. Η πλειοψηφία του λαού θέλει να αποδεσμευθεί από όλα αυτά. Διεκδικούμε συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως, που θα μεταφέρει βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν».

«Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Περιλαμβάνει και το αίτημα για άμεση δέσμεση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για το δημόσιο χρέος. Μεταξύ μας δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM, τις επόμενες δύο μέρες θα κάνουμε απόλυτα συγκεκριμένες τις προτάσεις μας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο.

Τα χρήματα που δοθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεωκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος.

«Καμια από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων δεν βελτίωσε το φοροελεγκτικό μηχανισμό, καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο τους ολιγάρχες και τις τράπεζες», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις «επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα».

«Δεν ερχόμαστε για να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με το κατεστημένο εντός της χώρας» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός ενώ στη συνέχεια είπε: «Τo ελληνικό πρόβλημα είναι,στην πραγματικότητα, ευρωπαϊκό».


«Καλούμαστε να βρούμε γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου