Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Δεν είμαστε ριψάσπιδες, θα δώσουμε μάχη



Πύρρειος η νίκη για τους αντιπάλους μας- Χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτε

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ανέβει στο Βήμα γνώριζε πολύ καλά πως η θετική έκβαση της αποψινής ψηφοφορίας ανοίγει το πράσινο φως για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους. Ο ίδιος με ενωτικό ύφος αλλά και με αιχμές σε όσους στράφηκαν εναντίον της προσπάθειας του υπογράμμισε πως εξαντλήθηκε κάθε όριο προσπάθειας, αγγίζοντας μάλιστα τα όρια της ελληνικής οικονομίας. Παραδέχθηκε την ήττα του αλλά τόνισε πως η νίκη των αντιπάλων μας ήταν πύρρειος,  καθώς κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν ήταν θετική για την κυβέρνηση. Ωστόσο είπε πως θα δώσει και άλλες μάχες για να διαπραγματευτεί ξανά τους όρους.

 

Συγκεκριμένα υπογράμμισε:


«Οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται, οι αγώνες που φτάνουν ως τα άκρα δίνουν κάποια στιγμή καρπούς.

Η Ευρώπη δεν είναι ίδια, μετά τη 12 του Ιούλη, καθώς ο διάλογος που αφορά το ίδιο της το μέλλον έχει αρχίσει, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαδικασία που ακολουθούμε δεν είναι ομαλή – Δεν είναι ομαλές οι συνθήκες. Τα επιχειρήματα που ακούγονται πρέπει να είναι πολιτικά, πρέπει να βλέπουμε την ουσία - Η ουσία είναι ότι οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης .

Καλούμαστε σε έκτακτες συνθήκες να νομοθετήσουμε εξαντλώντας κάθε όριο και περιθώριο διαπραγμάτευσης. Αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και τραπεζικού συστήματος. Αναδείξαμε όμως και τα όρια της Ευρώπης απέναντι στον λαό μας, εκεί που ηγεμονεύουν δυνάμεις έτοιμες να θυσιάσουν όλες τις ιδρυτικές αρχές και αξίες για να μείνουμε στο δόγμα της λιτότητας.
Δε μετανιώνω που έδωσα αυτή τη σκληρή μάχη. Κάναμε λάθη. Λάθη δεν κάνουν μόνο εκείνοι που δεν προσπαθούν. Οι συσχετισμοί ήταν ετεροβαρείς. Ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται.
Η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη μέρα. Μετά την 12η του Ιουλίου, ήδη δεν είναι ίδια. Δεν μπορώ να ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης και ποια θα είναι η κατάληξη της μάχης για το μέλλον της ευρωζώνης. Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μια πύρρειο νίκη απέναντι στον λαό μας.




Οι συντηρητικές δυνάμεις έχασαν την αίσθηση της ηγεμονίας τους απέναντι στην κοινή γνώμη. Κάποιοι είχαν πει πως αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Δεν τα είχαμε πει εμείς αυτά.

Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ιδιοκτησία και η έμπνευση του προγράμματος ανήκει στην ελληνική πλευρά.
Οι εναλλακτικές ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, ο δρόμος δηλαδή μιας συμβιβαστικής εξόδου από το ευρώ με δεδομένη την πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και με θέση κυριαρχίας τον δανειστή και η άλλη επιλογή ήταν η επιλογή της άτακτης χρεωκοπίας.

Επιλέξαμε τον δύσκολο συμβιβασμό για να ανατρέψουμε τα σχέδια των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης


Δεν τελειώσαμε εδώ. Θα διαπραγματευτούμε ξανά για τους όρους της επόμενης μέρας.
Παλεύουμε να βελτιώσουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Θα δώσουμε μάχη για αντισταθμιστικά και για κονδύλια για την κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε, το grexit, είναι προαπαιτούμενο να μην το επαναφέρουν κάποιοι.
Η συμφωνία που ξεκινάμε από αύριο να διαπραγματευόμαστε περιέχει τη σαφή δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους που είναι μια σημαντική εξέλιξη».


Το μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Αναπάντητα δεν άφησε ο Πρωθυπουργός τα βέλη που είχαν εξαπολύσει τις προηγούμενες ώρες μέλη του κόμματος του. «Η παρουσία της αριστεράς δεν είναι ένας αγώνας για καρέκλες και αξιώματα. Η αριστερά είναι οχυρό μάχης για την προστασία των αδικημένων. Δεν θα εγκαταλείψω αυτό το οχυρό μάχης».

Οι τέσσερις άξονες του Τσίπρα

Οι τέσσερις άξονες στους οποίους ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να ριχτεί το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν

α) στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,


β) στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα,

γ) στην προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων


και δ) στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου