Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Βουτάμε στην Ελλάδα του ονείρου και του μύθου

Οι διακοπές με οικολογικό παρανομαστή

Σημεία και δράσεις που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες –  Το ρεπορτάζ που ακολουθεί έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό NATURA NRG και μπορείτε να δείτε εδώ…
Ήταν ένα από τα πιο απολαυστικά ρεπορτάζ που έχω κάνει τον τελευταίο χρόνο γιατί έστω και νοερά ταξίδεψα στην Ελλάδα που σαγήνεψε τον Όμηρο, που οι Ολύμπιοι Θεοί την έκαναν σπίτι τους. Στην Ελλάδα όπου ο Ελύτης αναρωτήθηκε Πόσο μπλε να ξόδεψε ο Θεός για να μην τον βλέπουμε… Ελπίζω να σας ταξιδέψει και εσάς όπως και εμένα. Καλή σας ανάγνωση ή αν προτιμάτε καλό ταξίδι


Διακοπές στην Ελλάδα…Κλείσε τα μάτια. Τι σου έρχεται στο μυαλό; Εικόνες από θάλασσα, περίπατους στην αμμουδιά, κοκτέιλ το βράδυ σε γραφικά μπαράκια. Άνοιξε τώρα τα μάτια σου και πες μου τι ξέχασες;  Μη βασανίζεις το μυαλό σου, θα σου πω εγώ. Ξέχασες ότι ζεις στην πιο συγκλονιστική χώρα του κόσμου. Σε μια χώρα που η φύση ερωτοτρόπησε με τους Θεούς και αυτοί της τα έδωσαν όλα απλόχερα. Από την μία άκρη έως την άλλη ενσταντανέ που δεν χωράνε στην φαντασία και ξεχειλίζουν άγρια ομορφιά.  Αυτό το ρεπορτάζ σκοπό έχει να χαρτογραφήσει τις περιβαλλοντολογικές γωνίες με τις ανάλογες δραστηριότητες. Μαζί  θα βουτήξουμε στο βυθό των Χανίων και στην συνέχεια θα χαθούμε στο σπήλαιο του Δυρού, ενώ θα περπατήσουμε πλάι στον Αχέρωντα και θα κοιτάξουμε την θέα από την Νεράιδα. Θα δροσιστούμε στο Πόζαρ για να παρακολουθήσουμε τα πτηνά από τον Νέστο.   Τι λες,  αρχίζουμε την ξενάγηση;

Ρεπορτάζ : Λευτέρης  Χ. Θεοδωρακόπουλος


Αχέροντας: Φυσικός σχηματισμός υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας - Φωτογραφίες: Τις λάβαμε από τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά

Η Δασολόγος Αλεξάνδρα Ράπτη του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά  μας ξεναγεί στον Αχέροντα και υπογραμμίζει: 
«Η περιοχή των Στενών Αχέροντα αποτελεί τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, που διασχίζεται από τον ποταμό Αχέροντα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η πλούσια βιοποικοιλότητά της συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, προστατευόμενο σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 και βρίσκεται στην χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά.
Το έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο, το επιβλητικό φαράγγι με τους κατακόρυφους βράχους, η πλούσια δασική βλάστηση με την εναλλαγή φυλλοβόλων – πλατύφυλλων ειδών όπως και σπάνια ενδημικά ποώδη είδη με πολύχρωμα λουλούδια συνθέτουν ένα υπέροχο περιβάλλον για αναψυχή. Τα παρόχθια οικοσυστήματα, με τον πλάτανο να κυριαρχεί, αποτελούν φυσικό σχηματισμό υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας που συμπληρώνουν υπέροχα το τοπίο.

Ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μια αξέχαστη εμπειρία διασχίζοντας την κοίτη του ποταμού με τα δροσερά νερά, να περιηγηθεί στα μονοπάτια της περιοχής παρατηρώντας την πλούσια βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα τα σπάνια αρπακτικά που φωλιάζουν στα απότομα βράχια. Στα πεδινά του ποταμού έχει την δυνατότητα να κάνει ράφτιγκ κάτω από την πλούσια σκιά των πλατάνων».



Νεράιδα: Και όμως υπάρχει

Μας ξεναγεί ο Ξενοφών Βαΐζογλου ο οποίος μας έστειλε και τις καταπληκτικές φωτογραφίες

Η  Νεράιδα είναι ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό του Δήμου  Σερβίων - Βελβεντού νομού Κοζάνης. Κτισμένη στην κορυφή του λόφου και ακριβώς επάνω από την Γέφυρα Σερβίων ηγείται  του κέντρου της λίμνης Πολυφύτου.

Από την Νεράιδα ο επισκέπτης μένει ενθουσιασμένος, καθώς το υγρό και στερεό στοιχείο ξετυλίγονται μοναδικά  στα πόδια του και σε συνδυασμό με τα παιχνίδια της φύσης προσφέρουν  από κάθε γωνιά του χωριού μια μαγευτική εικόνα. 

Η Λίμνη Πολυφύτου, η Γέφυρα Σερβίων , τα Πιέρια Ορη και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα είναι μερικά χαρακτηριστικά  που συνθέτουν το φυσικό μαγευτικό τοπίο, το οποίο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην μνήμη του κάθε επισκέπτη.



Ένας παράδεισος, ο Νέστος - Φωτογραφίοες μας εστάλησαν από Φ.Δ. Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας – Ισμαρίδας

Η Δέσποινα Μιχαηλίδου, Μηχ/κός Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης
Φ.Δ. Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας – Ισμαρίδας μας ξεναγεί στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ



Η επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τον επισκέπτη, καθώς έχει την ευκαιρία να δει διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, πλούσια πανίδα και χλωρίδα.
Πλεονεκτήματα που έχει το ΕΠΑΜΑΘ ως τουριστικός και ιδιαίτερα ως οικοτουριστικός προορισμός.
-Η μεγάλη έκταση της περιοχής, περίπου 900.000 στρέμματα με μεγάλη εναλλαγή τύπων οικοτόπων. Λίμνες όπως η Βιστωνίδα και η Ισμαρίδα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους η κάθε μια. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από καθαρά υγροτοπικά συστήματα έως και δασικά στα παραποτάμια δάση, με κορωνίδα το παραποτάμιο Δάσος του Νέστου (Κοτζά Ορμάν) το οποίο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα παραποτάμια δάση, το μοναδικό σε έκταση φυσικό παρόχθιο δάσος της Ελλάδας και το μεγαλύτερο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

-Η ιδιαιτερότητα της Βιστωνίδας είναι η επικοινωνία της με τη θάλασσα μέσω φυσικών και τεχνητών καναλιών που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη διακύμανση της αλατότητας από το βορρά προς το νότο, η οποία συνεπάγεται πλούσια βιοποικιλότητα. Η λ. Ισμαρίδα χαρακτηρίζεται ως η μοναδική λίμνη γλυκού νερού σε όλη την περιοχή με ξεχωριστά είδη πανίδας και χλωρίδας.
-Στην ευρύτερη περιοχή καταγράφονται πάνω από 264 είδη πουλιών, 11 είδη αμφιβίων, 19 ερπετών και 21 είδη ψαριών.  Όλα αυτά δημιουργούν έναν άριστο προορισμό για όσους ενδιαφέρονται για ορνιθοπαρατήρηση και παρατήρηση-καταγραφή άλλων ειδών, αλλά και έναν πολύ καλό προορισμό για ανθρώπους που τους αρέσει να κινούνται στη φύση. 

-Η δυνατότητα αρκετών διαδρομών μέσα στη φύση στις περιοχές της Λ. Βιστωνίδας, στο Δέλτα του Νέστου, στις λιμνοθάλασσες και τη λ. Ισμαρίδα.
-Η πραγματοποίηση υπαίθριων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων που γίνονται από ιδιώτες (καταβάσεις στο Νέστο, περιήγηση με άλογα, κλπ)

Σίγουρα η επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα προσδώσει μια άλλη διάσταση στις διακοπές του εμπλουτίζοντας την οικολογική του συνείδηση, μέσα από την άμεση επαφή με την προστατευόμενη περιοχή, τα στοιχεία που την αποτελούν και τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτή.


Λουτρά Πόζαρ: Λαξευμένη από το χρόνο γη και τρεχούμενο νερό που πηγάζει από έξι πηγές 

(Φωτογραφίες μας εστάλησαν από την δημ. επιχείρηση Λουτρά - Λουτρακίου αλλά και κάποιες ήταν στο αρχείο του Πινακίου)


Σε απόσταση 13 χλμ. Από την έδρα του Δήμου, την Αριδαία και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, έκταση 72 στρεμμάτων, βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου , ή Λουτρά Πόζαρ όπως είναι ευρέος γνωστά. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις ¨πο¨ και ¨ζαρ¨ που σημαίνουν ¨κάτω από την φωτιά ¨.
 Πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια βλάστηση, φυσική αρμονία και πολλές ξεχωριστές ομορφιές. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την αγριάδα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μια χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές βραχώδες βουνό και μέσα ρέει ο θερμοπόταμος ¨Τόπλιτσα¨, σχηματίζοντας μικρού καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.
Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 – 390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά

Τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν έναν προορισμό που συνδυάζει αρμονικά δύο από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης : Λαξευμένη από το χρόνο γη και τρεχούμενο νερό που πηγάζει από έξι πηγές και φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. 
Με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της ζωτικότητας που προσφέρει το νερό, οι εγκαταστάσεις των Λουτρών είναι οργανωμένες σε μια λουτρόπολη που λειτουργεί όλο το χρόνο. Πρόκειται για έναν οικείο χώρο που μπορεί να προσφέρει στο σώμα υγεία και ευεξία. 

Οι έντονες εναλλαγές υψώματος και κοιλωμάτων, η κίνηση θερμού και ψυχρού νερού και η πυκνή βλάστηση δίνουν μια σπάνια εικόνα τοπίου που χαρακτηρίζεται από κίνηση , δυναμική και ομορφιά.




Κατάδυση στο βυθό των Χανίων (φωτογραφίες αναγράφονται και μας εστάλησαν από τους "Φίλους του Βυθού"


Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με αναπνευστήρα μάσκα και δίπλα μας, «Οι φίλοι του Βυθού» και ο επικεφαλής τους Χάρης Καραβαράκης

Ο νομός Χανίων διαθέτει ίσως τα περισσότερα χερσαία αλλά και  υποθαλάσσια σπήλαια στην Ελλάδα.  Πανέμορφα υποβρύχια σπήλαια έχουν ανακαλυφθεί από τους λάτρεις των καταδύσεων, φωτογραφίες των οποίων υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο. Σπήλαια υπάρχουν παντού αλλά τα πιο γνωστά, στα οποία μπορεί οργανωμένα να καταδυθεί κάποιος, βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Ονουφρίου, στη Σπάθα, στη Γραμβούσα αλλά και στην περιοχή Δρέπανο όπου υπάρχει το μοναδικό σπήλαιο των ελεφάντων.
Στις βόρειες ακτές των Χανίων του Δήμου Πλατανιά υπάρχουν  αεροπλάνα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ενώ  αρκετά ναυάγια υπάρχουν περιμετρικά του νησιού και η κατάδυση σε αυτά απαιτεί περισσότερη οργάνωση, γνώση, ικανότητες και εξειδίκευση. Την ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου δεν μπορείς να την αποδώσεις πλήρως με λέξεις !!! Η δύναμη της φωτογραφίας είναι αρκετή από μόνη της - χωρίς λόγια - να μας καθηλώσει και να μας κάνει να ταξιδέψουμε σε ένα άλλο άγνωστο κόσμο. Τον υποβρύχιο κόσμο.



Βουτώντας με τα δελφίνια στο Αιγαίο (φωτογραφίες από το αρχείο του Αρχιπελάγους)

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» μας μιλά για τις δράσεις του Αρχιπελάγους στο Αιγαίο και εξηγεί γιατί είναι πόλος έλξης εκατοντάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο.
«Άνθρωποι από όλο τον κόσμο (Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Βραζιλία Καναδά, Μεξικό και όλη την Ευρώπη) έρχονται στο Αρχιπέλαγος προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τις περιβαλλοντολογικές δράσεις μας. Ζούμε σε μια συγκλονιστική χώρα και δεν την έχουμε χαρτογραφήσει» , λέει χαρακτηριστικά στο Natura nrg ο υπεύθυνος του Αρχιπελάγους Θοδωρής Τσιμπίδης. 
Στην ερώτηση γιατί αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το Αρχιπέλαγος, ο ίδιος απαντά: «Τα θηλαστικά είναι πλάσματα που είναι απίστευτης εξέλιξης. Προϋπάρχουν του ανθρώπου εκατομμύρια χρόνια πριν… 

Το να προσπαθείς να κωδικοποιείς τη γλώσσα τους και να έρχεσαι σε επαφή μαζί τους είναι ένα επίτευγμα που όχι μόνο προκαλεί το ενδιαφέρον αλλά θεωρώ πως πρόκειται για εμπειρία ζωής».

1 σχόλιο:

  1. Τέλειο το άρθρο σας ! Ευχαριστούμε πολύ για τις όμορφες εικόνες και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή