Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Τα βλέμματα όλων στην συμφωνία- αξιοπρέπειας & ανάσας






Μετά τον λαό πήρε στήριξη και από τους πολιτικούς αρχηγούς



Ολοκληρώθηκε μετά από επτά ώρες στο Προεδρικό Μέγαρο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το σχετικό δημοψήφισμα για μία βιώσιμη λύση.


Συνομιλία με Ευρωπαίους ηγέτες
Μάλιστα, έγινε μικρή διακοπή στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη ρευστότητα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον ρώσο πρόεδρο Βλ.Πούτιν

Μαραθώνια συνάντηση

Η σύσκεψη των αρχηγών, ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, οπότε και μετέβη στο Προεδρικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Λίγο νωρίτερα, είχαν προσέλθει, κατά σειρά, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημάτα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.



Το κοινό ανακοινωθέν

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του. 
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, 
Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά. 

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.  Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους. 

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου. 

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. 
Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. 
Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»




Μεϊμαράκης: Απαιτείται να έχουμε ψυχραιμία


Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου τόνισε πως οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να συμβάλλουν προς όφελος του ελληνικού λαού.
Συγκεκριμένα είπε:

Η ΝΔ στη μακρά ιστορική της διαδρομή βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών, η ανάπτυξη της οικονομίας, η κοινωνική συνοχή, οι αδύναμοι να μπορούν να ζουν σε ένα ευνομούμενο κράτος. 
Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Η καθυστέρηση ήταν εις βάρος της οικονομίας και της χώρας. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν πριν τρεις μέρες, πριν τρεις μήνες.
Οφείλουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλουν ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται να έχουμε την ψυχραιμία και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη, να φέρει μια συμφωνία.
Υπάρχει ανακοίνωση της προεδρίας που θα είναι αναλυτική, εμάς μας εκφράζει.
Θα κάνουμε όλες τις κινήσεις εκείνες, εφόσον μας ικανοποιεί η συμφωνία, για να μπορέσει να υποστηριχθεί από όλους



Θεοδωράκης: Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του Ποταμιού Στάυρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις που έκανε τόνισε πως οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι, ενώ επίσης υπογράμμισε πως ο λαός ψήφισε για συμφωνία μέσα στην ζώνη του ευρώ και δεν θέλει ρήξη.
Συγκεκριμένα είπε:

«Σε λίγη ώρα θα πάρετε ένα κοινό ανακοινωθέν, είναι ουσιαστικά ένα ανακοινωθέν που λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρχει συμφωνία.
Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για όσα συνέβησαν πριν το δημοψήφισμα και όσα πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα ως χώρες. 
Τα μηνύματα είναι αρνητικά, αλλά πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να δώσουμε να καταλάβουν πως η Ευρώπη δεν γίνεται χωρίς την Ελλάδα.
Να δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης αφού τελειώσει ο κόκκινος συναγερμός και ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Αυτή τη στιγμή η ανάγκη είναι οι πολιτικοί αρχηγοί, είναι να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Χρήσιμοι στην ανάγκη ύπαρξης μιας συμφωνίας.
Τις διαπραγματεύσεις θα σας ανακοινώσει η κυβέρνηση, το όνομα του νέου ΥΠΟΙΚ. Όμως ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη διαπραγμάτευση πρέπει να είναι άνθρωποι που να έχουν εφόδια, αλλά να μην κινούνται σε λογική ρήξης. 
Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, ψήφισε συνεννόηση και λύση μέσα στην ΕΕ.
Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι υπάρχει μια προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων. Πρέπει η ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τις μεγάλες ανάγκες του τραπεζικού συστήματος. 
Υπάρχει αναφορά πως πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση για τη λύση του χρέους. Είμαστε στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια για λύση στα προβλήματα του ελληνικού λαού». 


Καμμένος: Μονόδρομος η συμφωνία

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Πάνος Καμμένος τόνισε στα τηλεοπτικά δίκτυα πως ο Πρωθυπουργός έχει την στήριξη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου (πλην του ΚΚΕ) για να φέρει συμφωνία που θα βάλει την χώρα στην Ανάπτυξη. Όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας & Πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛ η συμφωνία είναι μονόδρομος.
Συγκεκριμένα είπε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Εχθές ο ελληνικός λαός, έδωσε το σύνθημα για εθνική ομοψυχία, έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται. 
Σε λίγο θα έχετε το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με εξαίρεση τον γγ του ΚΚΕ.
Το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων δίνουμε τη δύναμη στον πρωθυπουργό να πάει στις Βρυξέλλες, να διαπραγματευτεί εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού λαού. 
Στα χέρια της Ευρώπης η λύση, ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης.
Στα χέρια της Ευρώπης η λύση, ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός έλαβε τη γραπτή διαβεβαίωση ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή τους».


Γεννηματά: Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη




Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου υποστήρξε πως η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη -Εξασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Συγκεκριμένα είπε:

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυναμεων δυστυχώς έγινε στο και πέντε με την ελληνική οικονομία να βιώνει δραματικές καταστάσεις.
Αν είχε γίνει νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει.
Συνέχιση της διαπραγμάτευσης, εξασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, η ομαλοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αυτό πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Δεν έχει εντολή για ρήξη».


Κουτσούμπας: Διαφωνήσαμε με το κοινό ανακοινωθέν

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου σκιαγράφησε τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ δεν συνυπογράφει το κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών των κομμάτων.
Συγκεκριμένα είπε:

«Ακούσαμε την αναλυτική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων. Εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, όσο κυρίως για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός στη λυκοσυμαχία της ΕΕ.
Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της ΕΕ.
Το ΚΚΕ διαφώνησε πλήρως με το κοινό ανακοινωθέν. Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας, κανένα να πάει να πάρει νέα μνημόνια.
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι και οι δύο εκδοχές, συμφωνία με μνημόνια, είτε Grexit θα είναι σε βάρος του λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου