Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Κρούγκμαν: Παγιδεύτηκε στο ευρώ η Ελλάδα




Είναι στο σημείο χωρίς επιστροφή
Στις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στο λάθος της δημιουργία του ευρώ, καθότι η Ευρώπη δεν είχε τα εχέγγυα να το υποστηρίξει, αναφέρεται σε άρθρο του στους New York Times ο διακεκριμένος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Είναι λυπηρό να σκεφτόμαστε αυτές τις μέρες την Ελλάδα, οπότε ας πούμε κάτι άλλο. Ας μιλήσουμε κατ' αρχήν για τη Φινλανδία, που δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο διαφορετική από αυτήν την διεφθαρμένη, ανεύθυνη χώρα του Νότου. Η Φινλανδία είναι ένα μοντέλο ευρωπαϊκής χώρας. Έχει αξιόπιστη κυβέρνηση, σταθερά δημοσιονομικά και ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα, που της επιτρέπει να δανείζεται με απίστευτα χαμηλά επιτόκια», τονίζει στην εισαγωγή του ο Κρούγκμαν.
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται στον όγδοο χρόνο μίας πτώσης που έκοψε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 10% και δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει. Στην πραγματικότητα, αν αυτό δεν αποτελεί εφιάλτη για τον ευρωπαϊκό νότο, για τη φινλανδική οικονομία φαντάζει ως επική καταστροφή».


Ο Νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρεται και στην οικονομία της Δανίας, που δεν βρίσκεται στην ευρωζώνη, καθώς και της Ολλανδίας, τονίζοντας ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι της Γαλλίας, με μόνη εξαίρεση τη Γερμανία. Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία, που παρά το γεγονός ότι έχει ανακάμψει η ανεργία είναι σε υψηλά ποσοστά, ενώ η Πορτογαλία είναι κατά 6% φτωχότερη από ό,τι πριν τη λιτότητα.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τονίζει ότι η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή», σημειώνει, αναλύοντας γιατί η Ευρώπη έχει έρθει αντιμέτωπη με τόσες οικονομικές καταστροφές σε αρκετές χώρες.
«Οι τράπεζες είναι προσωρινά κλειστές, ενώ έχουν επιβληθεί capital controls. Πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις. Υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα ίσως καταφύγει τελικώς στη λύση της υιοθέτησης ενός παράλληλου νομίσματος. Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ο ίδιος, θα πρέπει να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει, εάν χρειαστεί, το ευρώ», επισημαίνει ο Κρούγκμαν.
«Η Ελλάδα παγιδεύτηκε στο ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το εγκαταλείψει, γιατί το οικονομικό χάος που θα προκληθεί θα είναι τεράστιο». Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η λιτότητα στην Ελλάδα. Οι δανειστές δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό και ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν έχουν σταματήσει να διατυπώνουν τελεσίγραφα απέναντι στην Ελλάδα», σημειώνει.
Και καταλήγει: «Εάν τα αποδεχθεί αυτά τα τελεσίγραφα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, θα καταστρέψει τον πολιτικό λόγο ύπαρξής του. Για αυτό απορρίπτει συνεχώς τα τελεσίγραφα των δανειστών. Ο στόχος τελικά είναι να εξωθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση, κάτι το οποίο πιθανότατα θα συμβεί, εάν οι Έλληνες φοβηθούν και ψηφίσουν ναι στο δημοψήφισμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου