Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Εξουσιόδοτηση από τη Βουλή για υπογραφή ζητά η κυβέρνηση - Κατατέθηκε σε ένα άρθρο το αίτημα για συμφωνία




Η κυβέρνηση υπέβαλε αργά το βράδυ της Πέμπτης την πρόταση συμφωνίας στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ



Επιταχύνονται οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο προκειμένου στο Eurogroup του Σαββάτου να υπάρξει μια οριστική συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα από το φαινομενικό αδιέξοδο
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική Κυβέρνηση θέλησε να ποντάρει  σε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ  και γι’ αυτό το λόγο  κατέθεσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπειγόντως.  την  βάση των προτάσεων του,  που απέστειλε ταυτόχρονα  και  στους Θεσμούς.

Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία έγινε  με τη μορφή του κατεπείγοντος και όπως επισημαίνεται δεν  είναι δεσμευτική, δηλαδή οι προτάσεις δεν θα γίνουν Νόμος του Κράτους, αλλά η ψηφοφορία θα γίνει μόνο για την εξουσιοδότηση από τη Βουλή στην διαπραγματευτική ομάδα.
Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κανονική διαδικασία στη Βουλή, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει Νόμος του Κράτους.


Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη
Σύμφωνα με τις πληροφορίες την Πέμπτη το βράδυ έγινε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις προτάσεις επί των δημοσιονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων και τα πρώτα σχόλια τους ήταν θετικά.
Στη συνέχεια αφού εξασφαλίστηκε η θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιέρ Μοσκοβισί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων εκ των βασικών διοαπαραγματευτών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωση και το ΔΝΤ.

Σε ένα άρθρο
Κατετέθη στη Βουλή λίγο μετά τις 23:30 σε αγγλική γλώσσα και σε ένα άρθρο, συνοδευόμενο από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα συμφωνία-μνημόνιο. Ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο των μέτρων δεν έχει τις υπογραφές δύο υπουργών του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Πάνου Καμμένου.

Το πακέτο

Το περίπου δέκα σελίδων πακέτο μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά, για το νέο δάνειο από τον ESM, εστάλη από το ΥΠΟΙΚ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον επικεφαλής του Eurogroup, περίπου στις 10 το βράδυ της Πέμπτης και παρελήφθη από τους θεσμούς, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο μετά τις 8 μ.μ., η πρόεδρος της Βουλής, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής έμεινε εκεί περίπου τρισήμιση ώστε να ενημερωθεί για την πρόταση που θα απευθύνει η κυβέρνηση προς τους θεσμούς. Εφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Επίσης, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη συνεδριάζει την Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ.

Τα μέτρα

Oι πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να αποδέχεται μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και τη σταδιακή του ΕΚΑΣ, ενώ δίνει μάχη για να υπάρχει σαφής αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:
Στο πεδίο του ΦΠΑ:
  • Στον συντελεστή του 13% αναμένεται να μείνουν μόνο τα βασικά τρόφιμα, ενώ τα υπόλοιπα πάνε στο 23%
  • Στο 13% φαίνεται ότι θα μείνουν και τα ξενοδοχεία
  • Από το 13% στο 23% πηγαίνει όπως όλα δείχνουν και η εστίαση
  • Προς κατάργηση βαίνουν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά (μένει να φανεί αν θα υπάρξει μιας κάποιας μορφής επιδότηση στα μικρά νησιά ή στους μόνιμους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα)
Στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό:
  • Καταργούνται άμεσα οι πρόωρες συντάξεις, με στόχο να βγαίνουν όλοι στα 67 έτη (στα 62 θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας)
  • Επιπλέον, θα προβλεφθεί ποινή 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις
  • Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ ως το 2018, με στόχο να αντικατασταθεί από ένα στοχευμένο επίδομα
  • Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα
  • Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 6%
  • Για τις επικουρικές θα γίνει και αύξηση στο 3,5% των βασικών εισφορών.
Στο πεδίο της φορολογίας, στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται:
  • Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς και η ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα
  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και κατάργηση των εξαιρέσεων- απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις
  • Αύξηση στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις
  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις - ελεύθερους επαγγελματίες
  • Αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13%
  • Αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία.
Στο Δημόσιο:
  • Έρχεται νέο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2016, με επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση
  • Θα γίνει εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς.
Περίοπτη θέση στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων ενεργειών θα έχουν η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων με έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου