Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Oλοκληρώθηκε το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconiaciconia)






Κείμενο & Φωτογραφίες: Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας


Για 4η συνεχή χρονιά ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconiaciconia) από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της Παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού, μέσω της ενταγμένης στο ΕΠΠΕΡΑΑ πράξης με τίτλο «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ».
Εντός τριών ημερών (23-25/6) καλύφθηκαν συνολικά 12 οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, με δακτυλιώσεις και ελέγχους σε 42 φωλιές Πελαργών και συνολικό αριθμό δακτυλιωμένων νεοσσών τα141 μικρά πελαργάκια.
Συγκεκριμένα, στην Π.Ε. Ξάνθης δακτυλιώθηκαν 63 νεοσσοί πελαργοί, στο Πόρτο Λάγος, τα Μάγγανα, τη Νέα Κεσσάνη, το Κουτσό, τα Βαφέϊκα και τη Γενισσέα, ενώ στην Π.Ε. Καβάλας δακτυλιώθηκαν 78 νεοσσοί στο Ποντολίβαδο, το Ερατεινό, το Αγίασμα, τις Πηγές, τη Νέα Καρυά και το Μοναστηράκι.


Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος, παρούσα σε όλη την διάρκεια των δακτυλιώσεων ήταν η κα Εύα Στετς, ειδική δακτυλιώτρια Λευκού Πελαργού, χάρη στην οποία ουσιαστικά ξεκίνησε το πρόγραμμα των δακτυλιώσεων το 2012 και έκτοτε στήριξε και βοήθησε το έργο του ΦΔ με πάθος και όραμα. Για 1η φορά όμως φέτος, κατάφερε ο ΦΔ να προχωρήσει απευθείας στην προμήθεια των ειδικών δακτυλιδιών τύπου ELSA από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι για 1η επίσης φορά, μέλος της ομάδας του προσωπικού του ΦΔ που πραγματοποιεί τις δακτυλιώσεις, η κα Σάσα Μιχαηλίδου, συμμετείχε στο ανωτέρω πρόγραμμα με την απαιτούμενη άδεια δακτυλίωσης.
Καταλυτικής σημασίας για την επίτευξη του εγχειρήματος ασφαλώς ήταν η πολύ καλή συνεργασία όλων όσων συνέδραμαν στην δράση αυτή και συγκεκριμένα, για την Π.Ε. Ξάνθης: ο ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης με τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Βασίλη Σαρρή, τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Γιώργο Μικεδάκη και τους Τεχνικούς Υπαλλήλους κ. Χρύσανθο Μακρίδη και κ. Βασίλη Κουτσαγγελάγια την ενεργό συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, καθώς και η Ηλεκτρομηχανολογική ΞΑΝΘΗΣ, εταιρεία των κ. Δεμιτσίκη Χ. – Τενεκέ Ν. & ΣΙΑ Ε.Ε. από την οποία εκμισθώθηκε το καλαθοφόρο όχημα που χρησιμοποιήθηκε τις 2 πρώτες ημέρες. Για την Π.Ε.
Καβάλας: ο ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας με τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Σάββα Τακίδη και τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Κώστα Ισαακίδη, η ΔΕΔΔΗΕ Χρυσούπολης με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ανδρέα Τοτόση και τον εναερίτη - χειριστή κ. Νίκο Κατσιλίδηγια την ενεργό συμμετοχή τους την 3η μέρα, ενώ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί ο κ. Άρης Χρηστίδης μέλος του ΕΚΠΑΖ, τόσο για την μεσολάβηση του στον προγραμματισμό, όσο και για την ουσιαστική συμβολή του κατά την δακτυλίωσητα 3 τελευταία χρόνια.

Ο ΦΔ ευχαριστεί για μια ακόμη φορά όλους όσους ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, βοηθούν και στηρίζουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή, καθώς και όλους τους νέους συμπαραστάτες που έχουμε την τύχη να συναντάμε στην πορεία αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου