Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Οι εξελίξεις που πυροδότησε το ΟΧΙ εντός και εκτός συνόρων



Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών πυροδότησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Τρίτη, στις 19.00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης με στόχο να συζητηθεί η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Ο Ντ. Τουσκ είχε ήδη σειρά διαβουλεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να προετοιμαστεί η Σύνοδος με τον κατάλληλο τρόπο.
Σειρά διαβουλεύσεων με τους 18 υπόλοιπους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης είχε το βράδυ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Επιπλέον, όπως αναφέρεται ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη.
Εξάλλου, διμερή συνάντηση θα έχουν αύριο το βράδυ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι δύο ηγέτες θα αξιολογήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών που στόχο έχει να συμβάλει σε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κατάσταση στην ευρωζώνη μετά το "όχι" του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί αύριο στην τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.
Τέλος, αύριο συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο θα συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΑΠΕ, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάρουν αποφάσεις αμετάκλητου χαρακτήρα αύριο, καθώς, όπως επισημαίνουν, η όποια απόφαση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθαρά πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου