Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η Make-up Artist Πένι Κανδηλιώτη αποκαλύπτει τα 7 μυστικά για το τέλειο μακιγιάζ


Η Πένι Κανδηλιώτη είναι Make-up Artist και μιλά στο Πινάκιο για την μεγάλη της αγάπη που δεν είναι άλλη από την τέχνη της. Η ίδια επισημαίνει πως ξεκίνησε να δημιουργεί με τα πινέλα ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως το μακιγιάζ δεν κρύβει συναισθήματα αλλά τονίζει την εκφραστικότητα των γυναικών.  Τονίζει δε πως το μακιγιάζ είναι απαραίτητο για μια γυναίκα καθώς ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση της. Τέλος μας εκμυστηρεύεται  τα 7 βήματα για το τέλειο μακιγιάζ…

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Πένι  πόσα χρόνια ασχολείσαι με το επαγγελματικό μακιγιάζ;
-Ξεκίνησα επαγγελματικά εδώ και δυο χρόνια, με το που τελείωσα τη σχολή ,εφόσον είναι κάτι που πάντα αγαπούσα..Χρόνια τώρα έβαφα τις φίλες μου ερασιτεχνικά και ήταν πάντα ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα ,ήταν και εκείνες ένας λόγος που πήρα το δρόμο να το ξεκινήσω και επαγγελματικά πλέον ..

Πως προέκυψε αυτό;
- Από μικρή είχα έφεση στη ζωγραφική και στο σχέδιο..με θυμάμαι πάντα με ένα χαρτί και ένα μολύβι στο χέρι για την κάθε νέα έμπνευση που θα μου ερχόταν να αποτυπώσω!! Η αγάπη μου για τη ζωγραφική και την ομορφιά με έκανε να πιάσω τα πινέλα..για μένα ένα πρόσωπο φαντάζει σαν ένας καμβάς που δημιουργώ πάνω του κάτι όμορφο..

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ελληνική τορπίλη η Αραούζου - «Ασημένια» η Ελληνίδα κολυμβήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν

Περήφανους ως Έλληνες μας έκανε με την παρουσία της και το πείσμα της η Κέλυ Αραούζου η οποία πραγματοποιώντας μία εκπληκτική κούρσα στο τελευταίο χιλιόμετρο, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 5χλμ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτής θάλασσας στο Καζάν.

Κριτική του βιβλίου: Η αρχή του απείρου

Από τον Νίκο Κακούρο 


Μόλις τελείωσα ένα από τα καλοκαιρινά αναγνώσματα που είχα προμηθευτεί. Πρόκειται για το "Η αρχή του απείρου", ελληνικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, το πρωτο του Γιάννη Παπαθανασίου. Το " ελληνικό" δεν το αναφέρω όπως στο "ψωνίστε από ελληνικό σουπερμάρκετ..." αλλά επειδή τις κουβέντες περί επιστημονικής φαντασίας είναι συνηθισμένο να μονοπωλούν ονόματα μόνο ξένων συγγραφέων.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις "Συμπαντικές Διαδρομές" και, σε ο,τι αφορά την ποιότητα της έκδοσης, το βιβλίο ως τέτοιο είναι απολαυστικό να το ξεφυλλίζεις, σε προκαλεί να το διαβάσεις και η γραμματοσειρά δίνει μια καλλιτεχνική διάσταση σε κάθε τυπωμένη σελίδα. Μόνο παράπονο, τα αρκετά τυπογραφικά λάθη που κάποιες φορες με αποσυντόνιζαν από τη ροή του κειμένου.




Η «MEDITERRA» του Κώστα Κοσνετζώφ στο Λουτράκι

Εικαστική έκθεση ψηφιακών έργων


Στο Λουτράκι αύριο η τέχνη συναντά τον πειραματισμό και το αποτέλεσμα είναι η γέννηση μοναδικών εικόνων ψηφιακών… Μάλιστα το σημείο αφετηρίας των έργων αποτελούν σχέδια και πίνακες ζωγραφικής του Κώστα Κοσνετζώφ. Ο καλλιτέχνης παντρεύει την αυθεντική τέχνη με την τεχνολογία και το αποτέλεσμα ξεπερνά κάθε προσδοκία.


Η έκθεση χωρίζεται διακριτικά σε τρεις ενότητες
α. Έργα που παίζουν με την αναδίπλωση του θέματος... παιχνίδια
συμμετρίας και αντικατοπτρισμών (inbetween, απρίλιος 2015)
β. Συνθέσεις τοπίων που χρησιμοποιούν την ποιητική διάθεση του
κολάζ. (στιγμιότυπα, Σεπτέμβριος 2013).
γ. Ψηφιακές αναπαραγωγές επιλεγμένων σχεδίων και ζωγραφικών
έργων, που αποκαλύπτουν την προσωπική γραφή και αποτυπώνουν
εσωτερικά σύμβολα και έννοιες. (Μορφέας, Σεπτέμβριος 2015).


Info:

@XANADU bar&forum
Λ.Ποσειδώνος 71, Λουτράκι, 20300,www.xanadu.gr
T:27440 22077, e: hello@xanadu.gr

Εγκαίνια: Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 ώρα 18:00
Διάρκεια έκθεσης: 26/7 - 31/8/2015
ώρες λειτουργίας: 10:00-24:00 καθημερινά
-Είσοδος ελεύθερη-
  
MEDITERRA - είναι η μέση Γη, ένας κοινός τόπος - που δημιουργείται από τη συνάντηση των έργων με το βλέμμα του επισκέπτη.



Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ξεφυλλίζοντας το πρώτο μυθιστόρημα της Ερωδίτης Παπαποστόλου «Ομίχλη & Τριαντάφυλλα»







Την Τετάρτη στις 24 Ιουνίου 2015 και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε στο cafe lounge-bookshop, στην οδό Φράγκων 3 στη Θεσσαλονίκη, η παρουσίαση του βιβλίου «Ομίχλη & Τριαντάφυλλα», που είναι συνέκδοση του εκδοτικού οίκου του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων «Σκέψις» και του εκδοτικού οίκου «Ήλεκτρον»
Στην παρουσίαση μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΟΕ Πρόδρομος Κοφσανίδης, η υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου Τάνια Αλεξίου και η συγγραφέας Ερωδίτη Παπαποστόλου Έπειτα από τις ομιλίες, ακολούθησε ανάλυση του βιβλίου, ανάγνωση αποσπασμάτων, ενώ η συγγραφέας υπέγραψε μερικά αντίτυπα.
Το βιβλίο αυτό, είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Ερωδίτης Παπαποστόλου.


 Ήρθε σε επαφή με τον Ερευνητικό Οργανισμό Ελλήνων, έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς οργανισμούς με πολλά μέλη που προσφέρει συνεχώς ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους κι εξελίσσεται όλο κ περισσότερο, αρχικά μέσω του τομέα φωτογραφίας και στη συνέχεια προέκυψε η συνεργασία τους όσον αφορά τον εκδοτικό οίκο. Έτσι πραγματοποιήθηκε η έκδοση αυτού του βιβλίου που είναι συνέκδοση του εκδοτικού οίκου «Σκέψις» και του εκδοτικού οίκου «Ήλεκτρον». 


Ο τελευταίος τους βοήθησε στα πρώτα τους βήματα προσφέροντας τη χρόνια εμπειρία του σε αυτό τον τομέα.

Άστοχα πυροτεχνήματα



Είναι στιγμές που απορώ πραγματικά για το επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Δεν είναι και λίγες αυτές που τίτλοι υπερβολικοί πιάνονται από μία λέξη του εκάστοτε κειμένου αντιστρέφουν νοήματα και βγαίνουν εκτός θέματος ή στέκονται στο χείλος του πλαισίου.
Αυτό πάντα χαλούσε (και συνεχίζει να χαλά) την αισθητική μου. Θεωρώ πως δεν συμβαίνει μόνο σε εμένα αυτό.
Κάποτε ένας διευθυντής μου είχε πει πως για να πατήσεις γερά στον χώρο πρέπει να σέβεσαι τον συνομιλητή σου, να τον προστατεύεις από συντακτικά και λεκτικά ατοπήματα και να τον εξυψώνεις σε αντάλλαγμα της εμπιστοσύνης του.
Αυτά τα λόγια του αποτελούν όχι βάση μου αλλά Ευαγγέλιο.
Δυστυχώς όμως θλίβομαι όταν συναντώ το αντίθετο, αφού ξέρω πως οι «αλμυροί» τίτλοι είναι φιλοσοφία κάποιων συναδέλφων με σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον.
Τσαλαπατούν αυτόν που τους μιλάει και βγάζουν συμπεράσματα φανταχτερά με σκοπό να προσελκύσουν το μάτι…Όμως δεν έχουν αντιληφθεί πως αυτή η τακτική δεν είναι νόμος της Δημοσιογραφίας αντιθέτως τιμωρεί όποιον την ακολουθεί.
.

Με λιγότερες πληγές σταθηκε όρθια η Κυβέρνηση























Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία της Βουλής - Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η β' δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων. Οι απώλειες που μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε 36 Βουλευτές, ενώ ηχηρή διαφοροποίηση υπέρ του ΝΑΙ είναι σίγουρα αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι
ΝΑΙ: 230
ΟΧΙ: 63
"ΠΑΡΩΝ": 5

Τέλος σημειώνεται πως 36 ήταν  τα "όχι" και τα παρών του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 39 στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης

Τσίπρας: Δεν είμαστε ριψάσπιδες, θα δώσουμε μάχη



Πύρρειος η νίκη για τους αντιπάλους μας- Χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτε

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ανέβει στο Βήμα γνώριζε πολύ καλά πως η θετική έκβαση της αποψινής ψηφοφορίας ανοίγει το πράσινο φως για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους. Ο ίδιος με ενωτικό ύφος αλλά και με αιχμές σε όσους στράφηκαν εναντίον της προσπάθειας του υπογράμμισε πως εξαντλήθηκε κάθε όριο προσπάθειας, αγγίζοντας μάλιστα τα όρια της ελληνικής οικονομίας. Παραδέχθηκε την ήττα του αλλά τόνισε πως η νίκη των αντιπάλων μας ήταν πύρρειος,  καθώς κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν ήταν θετική για την κυβέρνηση. Ωστόσο είπε πως θα δώσει και άλλες μάχες για να διαπραγματευτεί ξανά τους όρους.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Κανείς δεν αμφισβητεί πως τα νέα μέτρα θα είναι...βαριά



Αν κρίνει  κανείς κοιτώντας τον υπάλληλο της Βουλής που «μεταφέρει» το σημερινό Νομοσχέδιο τα μέτρα που αναμένονται είναι βαριά. Υπενθυμίζεται πως με το σημερινό νομοσχέδιο
-Επρχονται εκτεταμένες μεταβολές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ), με την τροποποίηση, συμπλήρωση ή κατάργηση υφιστάμενων διατάξεων του π.δ. 503/1985. 
-Ενσωματώνεται στην εσωτερική έννομη τάξης η οδηγία 2014/59/ΕΕ, που θεσπίζει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.
Σημειώνεται πως έως το τέλος τους έτους διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε εξ αφορμής της κατάθεσης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.
Παράλληλα η ΕΚΤ δέχθηκε τροποποίηση από την ελληνική μεριά, με την οποία προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Δείτε ζωντανά την συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων

Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, βάσει της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αποψινή ψηφοφορία κατά την οποία θα διαπιστωθεί πόσοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταψηφίσει το πρώτο νομοσχέδιο , θα ακολουθήσουν και απόψε την ίδια στάση και δεν θα ευθυγραμμιστούν με την κυβερνητική γραμμή.
Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης της Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί περίπου στις 2 τα ξημερώματα και αμέσως θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία που έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει το ΚΚΕ και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Τι θα γίνει όταν κλειδώσει η συμφωνία;


























Σκίτσο του Γεωργοπάλη που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Real News

Διαβάζοντας το "Στεφάνι από ασπάλαθο" της Σόφης Θεοδωρίδου

Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή κρυφοκοιτάζει πίσω απ’ την κουρτίνα της κάμαράς της το άγνωστο παλικάρι που σιγοπίνει τον καφέ του στην αυλή των γειτόνων τους, δίχως να υποψιάζεται ότι είναι ο άντρας που θα σφραγίσει τη ζωή της. Η δεκαπεντάχρονη κοπέλα ασφυκτιά στην επαρχία, στη σκιά του αυστηρού ιεροκήρυκα πατέρα της. Ο δεκαοχτάχρονος Λυκούργος, απ’ την άλλη, οραματίζεται το μέλλον του στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας.
Τους δυο νέους θα ενώσει ένα εφηβικό φιλί και μια βάρβαρη τιμωρία. Θα τους χωρίσουν οι δικές του επιλογές κι η Ιστορία. Στα χρόνια που τους περιμένουν η Κασσιανή θα υποχρεωθεί να επωμιστεί βάρη που δεν της έπρεπαν.
Αντιμέτωπη μ’ ένα κράτος εχθρικό και μια κοινωνία ματωμένη, θα αισθανθεί συχνά ότι σταυρώνεται για λάθη εκείνου κι ότι το στεφάνι που κάποτε της φόρεσε είναι φτιαγμένο απ’ τον αγκαθωτό ασπάλαθο, που χρησιμοποιούν στον τόπο της για φράχτη ή για προσάναμμα. Στο κλειστοφοβικό σύμπαν του νέου κόσμου της θ’ αναγκαστεί ν’ απαρνηθεί ακόμη κι αυτή τη γυναικεία της υπόσταση, μέχρι τη μέρα που θα διαπιστώσει πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.
Μια επαρχιακή πόλη απ’ τη μεταξική Ελλάδα μέχρι τη μετεμφυλιακή της δεκαετίας του ’50. Ένα ζευγάρι παρασυρμένο απ’ τις μπόρες των καιρών. Ένα στεφάνι φτιαγμένο από ασπάλαθο.
Σε λίγες ημέρες αναμένεται και συνέντευξη της συγγραφέα. Ωστόσο δείτε εδώ παλιότερη που είχε δώσει στο Πινάκιο.


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός


Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Βουτάμε στην Ελλάδα του ονείρου και του μύθου

Οι διακοπές με οικολογικό παρανομαστή

Σημεία και δράσεις που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες –  Το ρεπορτάζ που ακολουθεί έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό NATURA NRG και μπορείτε να δείτε εδώ…
Ήταν ένα από τα πιο απολαυστικά ρεπορτάζ που έχω κάνει τον τελευταίο χρόνο γιατί έστω και νοερά ταξίδεψα στην Ελλάδα που σαγήνεψε τον Όμηρο, που οι Ολύμπιοι Θεοί την έκαναν σπίτι τους. Στην Ελλάδα όπου ο Ελύτης αναρωτήθηκε Πόσο μπλε να ξόδεψε ο Θεός για να μην τον βλέπουμε… Ελπίζω να σας ταξιδέψει και εσάς όπως και εμένα. Καλή σας ανάγνωση ή αν προτιμάτε καλό ταξίδι

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Τζίνα Αλεξάκη*: Αναλύοντας το δημοψήφισμα



Το Σάββατο στις 27 Ιουλίου 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις 5 Ιουλίου 2015, όπου το εκλογικό σώμα κλήθηκε να απαντήσει αν εγκρίνει ή αν απορρίπτει την  πρόταση των δανειστών.

Πιο συγκεκριμένα το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των δανειστών που αποτελούνταν από τα εξής δύο μέρη

α) «μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού» και

β) «προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους».

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές είτε να προωθήσει την επιτευχθείσα συμφωνία σε  δημοψήφισμα ως «κρίσιμο εθνικό θέμα» ή ως «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα».

Σε ότι αφορά την απήχηση στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα συμμετείχαν 6.161.140 πολίτες, δηλαδή το 62,50% της χώρας, από τους οποίους το ΟΧΙ έλαβε το ποσοστό 61,31% ενώ το ΝΑΙ Το 38,69%.

Ο Χάρι Πότερ πάει θέατρο


Η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια νέα ιστορία με ήρωα τον Χάρι Πότερ, αυτή τη φορά για το θεατρικό σανίδι, με τίτλο «Harry Potter and the Cursed Child» («Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί»). Η συγγραφέας απάντησε μέσω Twitter σχετικά με το γιατί δεν προτίμησε να γράψει ένα καινούργιο βιβλίο: «Είμαι σίγουρη ότι όταν το κοινό δει το έργο θα συμφωνήσει πως το θέατρο ήταν το μοναδικό μέσο για την ιστορία».

Εκτός από τη Ρόουλινγκ, η οποία θα είναι και παραγωγός, στη συγγραφή συμμετέχει ο τηλεοπτικός σεναριογράφος Τζακ Θορν, ενώ σκηνοθέτης της παράστασης θα είναι ο βραβευμένος με Τόνι Τζον Τίφανι. Ηδη από το 2013 η Ρόουλινγκ είχε αναφέρει ότι ετοίμαζε ένα prequel ώστε να διηγηθεί την ιστορία του Χάρι Πότερ πριν από την εισαγωγή του στη Σχολή Χόγκουαρτς, όταν ήταν ένα παιδί που είχε χάσει τους γονείς του.

Η καινούργια ιστορία θα περιλαμβάνει γνωστούς χαρακτήρες τόσο από τα επτά βιβλία (το πρώτο κυκλοφόρησε πριν από 18 χρόνια) όσο και από τις οκτώ ταινίες που έχουν γυριστεί από τη Warner Brothers, όπως την οικογένεια Ντάρσλι, η οποία πήρε απρόθυμα υπό την επίβλεψή της τον Χάρι όταν οι γονείς του σκοτώθηκαν. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν η ιστορία να αναφέρεται και στους γονείς του Χάρι, τον Τζέιμς και τη Λίλι Πότερ, και το μυστήριο του θανάτου τους.

Τα Deals με τους «καρχαρίες» - τοκογλύφους είναι πάντα επώδυνα


Το σκίτσο είναι του Αρκά και δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του "ΕΘΝΟΣ"

Γιατί από τα βιβλία της Ιστορίας «απουσιάζει» ο Κοτζά Αναστάς; ( ο Κολοκοτρώνης του Πόντου)

Ο Ελληνικός λαός υπέστη μία αποσιώπηση σημαντικών και ιδιαίτερα κομβικών ιστορικών του γεγονότων, που ταυτίστηκαν με την αντίσταση και την ελευθερία του. Το αντάρτικο, που εκδηλώθηκε από το 1914 έως το 1924, για την υπεράσπιση της γης του Πόντου, από την θηριωδία του Μουσταφά Κεμάλ και του Τοπάλ Οσμάν, είναι ένα χαρακτηριστικό και άμεσο παράδειγμα.
Στα εξωσχολικά αλλά και στα σχολικά βιβλία απουσιάζει το Ποντιακό αντάρτικο και η αντίσταση του ελληνικού λαού, υβρίζονται ζώντες και κεκοιμημένοι, προβάλλεται ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Κεμαλισμός, δηλαδή ο πρόδρομος του Ναζισμού, ενώ απουσιάζουν πρότυπα όπως ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος- Κοτζά Αναστάς, ο Κολοκοτρώνης του Πόντου.
Ο Κοτζά Αναστάς αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της αντίστασης των Ελλήνων στον Πόντο και συνεχιστής, χωρίς καμία υπερβολή, της αντιστασιακής παράδοσης του ελληνικού λαού.

Το βιβλίο για τον Κοτζά Αναστάς- Αναστάσιο Παπαδόπουλο, αποτελεί ελάχιστη συμβολή στην ανάδειξη του μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων αλλά και του αντάρτικου, που όχι μόνο συνέχισε την αντιστασιακή παράδοση των Ελλήνων και των Ελληνίδων ενάντια στη βία και την καταπίεση και υπήρξε μέσο αντίδρασης στο προμελετημένο σχέδιο εξαφάνισhς, αλλά έδωσε και τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά, και ηλικιωμένους να σωθούν.


To βιβλίο θα βρίσκεται στην εκδήλωση που θα γίνει για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Κοτζά Αναστάς την Κυριακή 26 Ιουλίου και ώρα 12 το μεσημέρι στη Νεράιδα Κοζάνης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θεοφάνης Μαλκίδης.

Ο νέος υφυπουργός Παύλος Χαϊκαλής δια χειρός Σπύρου Μουρατίδη




























Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Δεν αυξάνονται οι τιμές στα εισιτήρια των ΜΜΜ


Δεν θα αυξηθούν οι τιμές στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ1, σε ερώτηση πότε θα αυξηθούν τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, ο ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είπε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί τόσο γρήγορα. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκδίδονται εισιτήρια, που αναγράφουν συγκεκριμένη τιμή, επομένως μπορεί να λέμε ότι αυτά από Δευτέρα θα ξεκινήσουν, αλλά αυτά δεν γίνονται με μαγικό ραβδί. Αν αποφασιστεί άμεσα να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στις αστικές συγκοινωνίες, θέλουμε αρκετούς μήνες για να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες» είπε ο κ. Σπίρτζης και υπογράμμισε πως μελετάται καινούργια τιμολογιακή πολιτική για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το φθινόπωρο.
Για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων ο κ. Σπίρτζης είπε ότι είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί και ανέφερε πως οι αστικές συγκοινωνίες ήταν στο πλευρό του πολίτη στις κρίσιμες ημέρες.
«Δίνουμε δωρεάν πρόσβαση σε ομάδες των συμπολιτών μας, που έχουν ανάγκη, να μεταφέρονται δωρεάν. Επομένως όλοι μας πρέπει να δείξουμε ένα άλλο πνεύμα γύρω από τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Ο φόβος της νέας αρχής



*Του Παναγίωτη Μπαρμπαγιάννη 

Αρχή. Ένα σημείο έναρξης μίας πράξης. Για να υπάρξει αυτό, δεχόμαστε άμεσα και το αντίθετο του, το τέλος. Για κάθε τέλος υπάρχει ένα νέο ξεκίνημα και πάλι πίσω. Και τώρα θα μου πεις ‘τι φιλοσοφικά αποφθεύγματα και τούμπανα’. Δίκιο θα σου δώσω αλλά αυτή είναι και για μένα μία αρχή, οπότε μπαίνω, και καλά, δυναμικά. Και αφού φιλοσόφησα τόσο ώστε να συνεχίσεις την ανάγνωση ως εδώ, μπαίνω στο ψητό.
Ονομάζομαι Παναγιώτης και μένω σύνορα Νέου Κόσμου και Νέας Σμύρνης. Νέα και τα δύο, είπα να μπω κι εγώ στη μέση. Εδώ και λίγο καιρό, αργά το βράδυ, πηγαίνω βόλτα σε ένα μεγάλο πάρκο δύο στενά πιο πάνω. Λίγο η ζέστη, λίγο η ανάγκη για περπάτημα και παρατήρηση, λίγο οι πολλές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας με οδήγησαν στο να βάλω αθλητικά και να το παίξω τυπάς με ακουστικά και μουσική στο τέρμα. Περπατώντας ανάμεσα στα δέντρα, στις πλάκες του πεζόδρομου, στις δύο ουρές των ATM (η μία για πριν τις δώδεκα και η άλλη για το μετά), μου ‘σκασε στο κεφάλι σκέψη που την αναλύω παρακάτω.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Στo έλεος του πύρινου εφιάλτη η Ελλάδα

 
Πάνω από 40 οι εστίες αυτή την ώρα σε όλη τη χώρα - Ενδείξεις εμπρησμού στα πυρίνα μέτωπα

Σε εξέλιξη βρίσκονται τρία (πλέον)  πύρινα μέτωπα στον Υμηττό, στη Λακωνία και στην Εύβοια εν μέσω δυνατών ανέμων. Συγκεκριμένα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στις παρυφές του Υμηττού, στην περιοχή του Καρέα.

Οι φλόγες καίνε βλάστηση πολύ κοντά σε σπίτια. Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά στη Νεάπολη, που επεκτάθηκε στο χωριό Άγιος Νικόλαος και έφτασε έως τη θάλασσα, όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν ακόμα και με καΐκια. Αναγκαστική προσγείωση καναντέρ, σώοι οι δύο πιλότοι.

Οι ενδείξεις για εμπρησμούς είναι εμφανή και θα τα ελέγξει η διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος.

Ενδείξεις εμπρησμού

Ενδείξεις εμπρησμού τόσο για το μέτωπο της Λακωνίας, όσο και για τον Υμηττό. Μαρτυρίες, καταθέσεις και καταγγελίες για εκρήξεις (στις 16.00 το πρωί στο Φαρακλό), αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις περιοχές της Ηλιούπολης και του Καρέα. Την υπόθεση θα ελέγξει η διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος.

Μεγαλύτερο είναι το μέτωπο του Καρέα. Η φωτιά ξεκίνησε σε σημείο ανάμεσα στο νεκροταφείο Βύρωνα και τη λεωφόρο Κατεχάκη και τώρα οι φλόγες έχουν φύγει προς τον Υμηττό. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Η Ευρώπη βάφτηκε...Γερμανία

Σκίτσο του Γεωργοπάλη που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Real News

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Το νέο Natura πλέει στο απέραντο γαλάζιο κάτω από τον ήλιο τον Ηλιάτορα


«Κατακλυσμούς ποτέ δεν λογαριάσαμε, μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Και έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον ήλιο τον Ηλιάτορα», με αυτό το δίστιχο του Οδυσσέα Ελύτη (το οποίο φαίνεται να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ), δίπλα από ένα χάρτινο καράβι να πλέει στο απέραντο γαλάζιο το περιοδικό Natura δίνει από αύριο το παρών στα σημεία διανομής του.
Το  περιοδικό της Οικολογίας και του Πολιτισμού κυκλοφορεί με πλούσια ύλη που μυρίζει Καλοκαίρι.
Πάρτε μια γεύση ξεφυλλίζοντας το και αναζητήστε το από αύριο…  

Η γενιά των ανέργων και…. επίσημα



Νέα στοιχεία για την νεανική ανεργία το Μάρτιο δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης σε όλη την Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό πως εκτός από Ελλάδα και Ισπανία, όπου 1 στους 2 νέους είναι χωρίς δουλειά, πολύ υψηλά νούμερα παρουσιάζει τόσο η Ιταλία (42.7%), η Κύπρος (34.4%) και η Γαλλία (24,5%). Δεν αποτελεί έκπληξη πως χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζει η Γερμανία (7.2%)

Ένα άλλο ενδιαφέρον στον πίνακα είναι το αδιέξοδο όλης της Ευρώπης στο θέμα της εργασίας, με τον κοινοτικό μέσο όρο να φτάνει το 20.9%. 

Με 229 «Ναι» πέρασε η συμφωνία στη Βουλή



Με 229 «ναι» ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα ο  αντιπρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας:

Ψήφισαν 299 βουλευτές

Ναι 229

Όχι 64

Παρών 6

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ξετυλίγοντας σε 10+1 ερωτήσεις το παραμύθι της Ελένης Αλεξανδρή



Συνέντευξη: Vassilis Thom για το Πινάκιο

Η πορεία της ζωής της δεν διαφέρει πολύ από ένα παραμύθι….Άλλωστε η ίδια είναι τόσο όμορφη σαν πριγκίπισσα. Ο λόγος; 


Για την Ελένη Αλεξανδρή η οποία μιλά στο Πινάκιο και τον Vassilis Thom με αφορμή την τελευταία της φωτογράφιση με τα ρούχα του σχεδιαστή. 

Η Ελένη μίλησε για την εμπειρία της στο X-Factor, για τις πόρτες που της άνοιξε ενώ ταυτόχρονα εξηγεί γιατί δεν θα πήγαινε σε ανάλογο talent-show


Μίλησε επίσης και για την συνεργασία της με την Άννα Βίσση την σεζόν που πέρασε, ενώ μας αποκαλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα που έχει μάλιστα ευρωπαϊκές διαστάσεις. Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε στον Vassilis Thom...



Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Η ελληνογαλλική συμμαχία σε πρώτο πλάνο


Γλέζος: «Ο λευκός καπνός της Συνόδου ήταν από τις στάχτες της Ελλάδας»



 
Η κίνηση Ενεργοί Πολίτες, του ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλη Γλέζου, εξέδωσε πριν μια ώρα ανακοίνωση, στην οποία σχολιάζει με ιδιαίτερα σκληρό και δηκτικό τρόπο την συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους δανειστές της χώρας, στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Στην επίμαχη ανακοίνωση του κινήματος του Μανόλη Γλέζου αναφέρεται: «Για μια συμφωνία που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Για μια συμφωνία ντροπή
Για ένα πραξικόπημα.
Η εμπιστοσύνη χάθηκε.
Χάθηκε κάθε εμπιστοσύνη στην "Ευρώπη".
Στην "Ευρώπη" της Γερμανίας, των "αγορών", των πραξικοπημάτων, του σκληρού ευρώ, των αντιδημοκρατικών θεσμών.
Η ιστορία ξεκίνησε.
Και χαμογελάει ειρωνικά στους σημερινούς νικητές....»

Και μετά την Συμφωνία τι;




Το τι γίνεται τώρα είναι ένα ερώτημα που πλανάται πάνω από το Μαξίμου αλλά και από το υπ. Οικονομικών. Ο αρχικός στόχος που ήταν η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από μεγάλη μάχη της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο οι μέρες που έρχονται μόνο εύκολες δεν είναι καθώς:

Τις επόμενες ημέρες, την Τρίτη ή την Τετάρτη, οι Έλληνες θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση νομοσχεδίων. Πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο στο σύνολό του, αλλά και τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι πιστωτές. Τα εθνικά κοινοβούλια στα λοιπά κράτη - μέλη θα ψηφίσουν για την επικύρωση του σχεδίου παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα πιθανόν αυτή την εβδομάδα. Μόλις γίνει αυτό θα πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup 


Τα συγχαρητήρια του Άδωνι στον Τσίπρα




Το δικό του τρόπο επέλεξε μέσω του λογαριασμού στο twitter για να  εκφράσει ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης τα συγχαρητήρια του στον Πρωθυπουργό για την επίτευξη συμφωνίας.
Μάλιστα αναφέρει πως ο Τσίπρας κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό και επέλεξε τον δεύτερο και γι’ αυτό η ιστορία θα του το πιστώσει.



Τσίπρας: Δώσαμε δύσκολη μάχη αλλά τα καταφέραμε


Πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων

Φανερά εξουθενωμένος μα ικανοποιημένος από την έκβαση των γεγονότων φάνηκε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγο στις Βρυξέλλες. Ο στόχος της συμφωνίας (που παραλίγο να απομακρυνθεί) επετεύχθη και ο Πρωθυπουργός μίλησε σε δημοσιογράφους πως πλέον ατενίζει την επόμενη ημέρα με αισιοδοξία, ενώ σε δηλώσεις του επανέλαβε τρεις φορές για την σκληρή μάχη που έδωσε.
Συγκεκριμένα είπε:
Δώσαμε σκληρή μάχη και καταλήξαμε σε συμφωνία για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα, αλλά παλέψαμε μέχρι τέλους για μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της 
Η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά αποτρέψαμε την χρηματοπιστωτική ασφυξία και το Ταμείο δεν θα μεταφερθεί τελικά στο εξωτερικό 
Κερδίσαμε την αναδιάρθρωση του χρέους. Αφήσαμε παρακαταθήκη πίσω μας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλο τον κόσμο
Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, αλλά ξέραμε από πριν ότι η συμφωνία θα έχει δύσκολη υλοποίηση και περιλαμβάνει αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις. Καταφέραμε όμως να πάρουμε 35 δισ. ευρώ επενδύσεις, την αναδιάρθρωση χρέους και τριετή χρηματοδότηση. Οπότε οι αγορές θα μηδενίσουν τις πιθανότητες GREXIT. O ελληνικός λαός θα μάς δώσει έγκριση .
Όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν και αυτοί που το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν. Παρά τα δύσκολα μέτρα, το Grexit αποτελεί παρελθόν».

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Διαπραγματευτικη ισχύ από 251 βουλευτές


Με 251 "ναι", 32 "όχι" και 8 "παρών" ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ΕΜΣ.

«Παρών» δήλωσαν από το ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί Στρατούλης και Λαφαζάνης, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι βουλευτές Αγλαϊα Κυρίτση, Ιωάννης Στάθας, Ιωάννης Λαπαβίτσας,  Ευστάθιος Λεουτσάκος.

Υπέρ του Όχι από το στρατόπεδο της Κυβέρνησης τάχθηκαν η Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Ψαρρέα.

Απόντες από την διαδικασία ήταν η Ραχήλ Μακρή και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπήρξε καμία διαρροή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ από τους 162 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, "ΝΑΙ" Ψήφισαν οι 145.

 


Εξώφυλλο της Guardian: Η μέρα της κρίσης έφτασε



Με τίτλο «Ελλάδα: η ημέρα της κρίσης έφτασε» θα κυκλοφορήσει το Σάββατο η εφημερίδα Guardian, περιγράφοντας τα τεκταινόμενα της ελληνικης κρίσης τα τελευταία 24ωρα.
Με μεσότιτλους «''Ο Αλέξης Τσίπρας προσφέρει ένα νέο deal την ώρα που ο Βαρουφάκης κατηγορεί το Βερολίνο'' και ''H Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ολοκληρωθεί είτε με διάσωση είτε με έξοδο''.
Στο άρθρο υπογραμμίζεται πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν είτε να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για ένα τρίτο πακέτο για τα επόμενα πέντε χρόνια είτε να αφήσουν την χώρα να καταρρεύσει οικονομικά.
Παράλληλα, στην εφημερίδα φιλοξενείται το άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, που κατηγορεί τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε πως επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να εκφοβίσει τους Γάλλους.

Τσίπρας: Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο




-Εξι μήνες τώρα έπραξα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε δύσκολες συνθήκες 
-Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό 
-Ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα κάτω, δεν υπολόγισα προσωπικό κόστος 
-Πολλοί θα πουν ότι έφτασα ως εκεί που ποτέ δεν μπορούσε να φτάσει ένας πρωθυπουργός 
-Είχα απλόχερη στήιξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού 
-Θα μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και απόψε 
-Εξι μήνες τώρα μπήκαμε σ ένα πόλεμο, δώσαμε μάχες δύσκολες, είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως έδαφος 
-Τώρα υπάρχει ναρκοπέδιο, δεν μπορώ να το κρύψω από τον ελληνικό λαό 
-Ναι, κάναμε λάθη, ουδείς αλάθητος 
-Αποτρέψαμε ένα πολιτικό Grexit

Ιστορική συζήτηση στη βουλή για να δοθεί εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο να καταθέσουν την συμφωνία στους θεσμούς. Ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του έκανε έναν προσωπικό απολογισμό, ενώ στην συνέχεια επισήμανε ότι αν περάσουμε από αυτές τις συμπληγάδες υπάρχει η πιθανότητα να μην ξανακουστεί ποτέ τίποτα περί Grexit.
Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια ανάσα πριν από ένα ναρκοπέδιο. Το κύριο ωστόσο μέρος της ομιλίας του ήταν όταν αναφέρθηκε στα πέντε σημεία του σχεδίου τα οποία δένουν την πρόταση για να ατενίζει η χώρα με αισιοδοξία το μέλλον.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Επιστροφή στα απλά



Μακριά από τις ζώνες της επικαιρότητας και της ψυχρότητας των αριθμών που οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα, προσγειωνόμαστε για λίγο στην Καστοριά να πάρουμε μια ανάσα  ζωής. Εκεί όπου η Ντίνα Παπαγεωργίου για μια φορά μέσα από την Γυρολιμνιά (#Γυρολιμνιά) μας αποδεικνύει ότι στα πιο δύσκολα παίρνουμε δύναμη από τα απλά.
Η εικόνα με τις «ντίβες» να κολυμπούν σε νερά μακριά από αυτά του Σόιμπλέ, του Ντράγκι και λοιπών Ευρωπαίων που εποφθαλμιούν την χώρα μας, στέλνει μήνυμα ψυχραιμίας, γαλήνης αλλά και ομοψυχίας.