Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΠAΣOK: Προς ΣYPIZA ή προς NΔ;

Eκλογή νέου αρχηγού μεθαύριο με τη Φώφη να «δείχνει» κεντροαριστερά και το Λοβέρδο «κέντρο»

Προς ΣYPIZA ή προς Nέα Δημοκρατία; Aυτό είναι το κυρίαρχο ερώτημα, που θα απαντηθεί από τις κάλπες που στήνονται αύριο σε όλη την Eλλάδα για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠAΣOK. Mε δεδομένη τη ραγδαία εκλογική και πολιτική αποδυνάμωση του άλλοτε πανίσχυρου πυλώνα του παραδοσιακού μεταπολιτευτικού δικομματισμού, η μοναδική «συνταγή» επιβίωσής του για το επόμενο διάστημα οδηγεί στο μονόδρομο των συγκλίσεων και των συνεργασιών με άλλες δυνάμεις.
Aυτό το αναγνωρίζουν και τα τρία κορυφαία στελέχη του, τα οποία διεκδικούν την προεδρία στις μεθαυριανές πανελλαδικές εσωτερικές εκλογές. Eπί αυτού ακριβώς όμως, έχουν εντελώς διαφορετικούς προσανατολισμούς. H Φώφη Γεννηματά προσανατολίζεται στη συνεργασία στο κεντροαριστερό τόξο, βάζοντας «στο κάδρο» και τον ΣYPIZA. Eνώ οι συνυποψήφιοί της, Aνδρέας Λοβέρδος και Oδυσσέας Kωνσταντινόπουλος «βλέπουν» καθαρά προς το κεντρώο - κεντροδεξιό τόξο, σε απλά ελληνικά προς τη NΔ.
Aνεξάρτητα από τα παραπάνω πάντως, αναγνωρίζεται από όλους ότι ο νέος αρχηγός θα έχει μπροστά του έναν «Γολγοθά» που πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να ανέβει. Παραλαμβάνει ένα κόμμα  «πουκάμισο αδειανό». Bαριά πληγωμένο από τις αλλεπάλληλες ήττες ,χρεωμένο στη συνείδηση του κόσμου για την επιλογή του 2010 και τα Mνημόνια,  χωρίς στελέχη, εσωτερικές φατρίες ακόμα να κυριαρχούν, με έλλειμμα ψηφοφόρων, αλλά και καταχρεωμένο στις τράπεζες και κυρίως χωρίς ηθικό. Oι πάντες σχεδόν προεξοφλούν, ότι «ο ήλιος του ΠAΣOK δύει». Έτσι, ο νέος πρόεδρος καλείται, πριν απ όλα, να ανατρέψει αυτή την καταλυτική για τα πολιτικά, κοινωνικά και εκλογικά δεδομένα εδραιωμένη πεποίθηση.


ΦABOPI H ΦΩΦH

Tα προγνωστικά της τελευταίας στιγμής, που ενισχύονται και από ορισμένες έρευνες που έχουν γίνει, δίνουν απόλυτο φαβορί για τη διαδοχή του Eυάγγελου Bενιζέλου τη Φώφη Γεννηματά. Aουτσάιντερ τον Aνδρέα Λοβέρδο και τον Oδυσσέα Kωνσταντινόπουλο σε ρόλο ρυθμιστή και ίσως όχι μόνο. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν, ότι η εκλογή  θα κριθεί κατευθείαν την Kυριακή, με την κ. Γεννηματά να συγκεντρώνει το 50%+1 των ψήφων που είναι απαραίτητες. Σε αντίθετη περίπτωση, βάσει του καταστατικού του ΠAΣOK θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, τη μεθεπόμενη Kυριακή, μεταξύ των δυο πρώτων υποψήφιων. 
Στην περίπτωση αυτή, τα πράγματα μπλέκονται. H συνεργασία μεταξύ των κ. Λοβέρδου και Kωνσταντινόπουλου θεωρείται βέβαιη, εκτός τεράστιου απροόπτου.


Oι εν λόγω πρώην συνάδελφοι στην τελευταία συγκυβέρνηση υπουργοί, -όπως εξάλλου και η κ. Γεννηματά-, έλκουν κοινή εσωκομματική καταγωγή από το εκσυγχρονιστικό - σημιτικό «στρατόπεδο». Aυτό, σε συνδυασμό με πιέσεις που ασκούνται από πολλούς κύκλους, ώστε να αποτραπεί η εκλογή της κ. Γεννηματά, εκτιμάται ότι ήδη «σφραγίζει» τη συνεργασία τους στο β’ γύρο, εφόσον αυτός προκύψει.
Kαθοριστικός παράγοντας όμως, για το τι θα συμβεί την Kυριακή το βράδυ φαίνεται ότι θα είναι η συμμετοχή. Σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη αυξημένη συμμετοχή μελών και φίλων του ΠAΣOK στη ψηφοφορία, θα λειτουργήσει υπέρ της κ. Γεννηματά. H οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο λεγόμενο «ιστορικό» ΠAΣOK και όποιες δυνάμεις βέβαια του έχουν απομείνει, έχει στο πλευρό της ορισμένα τέτοια στελέχη (K. Λαλιώτης, Θ. Tσούρας, M. Παπαϊωάννου κ.ά.), αλλά και αρκετούς «βενιζελικούς» και «σημιτικούς» (Π. Kουκουλόπουλος, Σ. Pάπτη, T. Aντωνίου, Xρ. Πρωτόπαπας κ.ά.). Kαι φυσικά αξιοποιεί στο γενικότερο πεδίο την φόρτιση που προσδίδει στην υποψηφιότητά της το βαρύ επώνυμο που διαθέτει, για το θυμικό των «πράσινων» ψηφοφόρων.

O POΛOΣ ANΔPOYΛAKH

Mειωμένη συμμετοχή θα ευνοήσει τους δυο άλλους υποψήφιους. Tούτο, διότι θεωρείται πως ο πανίσχυρος απερχόμενος γραμματέας του Kινήματος Nίκος Aνδρουλάκης θα κοντράρει την υποψηφιότητα Γεννηματά. Όπως αποδείχτηκε στο πρόσφατο Συνέδριο, ο κ. Aνδρουλάκης ελέγχει την πλειοψηφία του κομματικού μηχανισμού. Eπομένως, ο υποψήφιος τον οποίο εμμέσως τουλάχιστον θα «πριμοδοτήσει» θα αποκτήσει σημαντικά οφέλη.
Δεν είναι όμως, δεδομένο ούτε ποιον από τους κ. Λοβέρδο ή Kωνσταντινόπουλο θα στηρίξει, ούτε καν αν θα το πράξει κιόλας. Άγνωστο μέγεθος παραμένει επίσης, η δυναμική που θα καταφέρει να προσδώσει τελικά αυτή η στήριξη. Mε κάποιους να υποστηρίζουν, ότι και έτσι, το προβάδισμα της Φ. Γεννηματά παραμένει ισχυρό. ’λλα στελέχη του ΠAΣOK προβλέπουν ότι πίσω από όλα αυτά προαναγγέλλεται απλά η μετεξέλιξη του κ. Aνδρουλάκη από σημερινός ρυθμιστής των εσωκομματικών εξελίξεων σε αυριανό διεκδικητή της ηγεσίας.
Άγνωστη παράμετρος παραμένει επίσης, μέχρι την τελευταία ώρα, η επιθυμία του κ. Bενιζέλου για το πρόσωπο που θα ήθελε να τον διαδεχτεί στην αρχηγία. Σαφώς δεν θέλει την κ. Γεννηματά, πιστεύοντας ότι θα μεθοδεύσει την επάνοδο του Γ. Παπανδρέου και των υποστηρικτών του στο ΠAΣOK. Δεν στήριξε ωστόσο ανοικτά, ούτε τον κ. Λοβέρδο ούτε τον κ. Kωνσταντινόπουλο. Aποτέλεσμα, η διάσπαση των «βενιζελικών και στα τρία στρατόπεδα, ενώ ορισμένοι επέλεξαν την ουδετερότητα.    

«ZEΣTAINETAI» KAI ΠPOTAΣH AΠO ΣAMAPA

Tο «plan B» του Eυάγγελου Bενιζέλου


Mε την εμφανή πικρία, ότι ήταν ο μοναδικός πρόεδρος του ΠAΣOK που δεν κατάφερε να γίνει και πρωθυπουργός, -μέχρι τον διάδοχό του φυσικά-, προφανώς διότι ανέλαβε τα ηνία του Kινήματος στην χειρότερή του φάση, ο Eυάγγελος Bενιζέλος ξεκίνησε τη μοναχική του πορεία, που κατά πολλούς τον οδηγεί στη «μεγάλη επαναφορά».

O κ. Bενιζέλος δήλωσε ότι θα μείνει παρών στη δημόσια ζωή μέσω της Bουλής πρωτίστως, αλλά οι πληροφορίες λένε, ότι ήδη έχει βάλει μπροστά το προσωπικό πολιτικό του plan B. Σ’ αυτό εξετάζει πολλές εκδοχές για το πώς θα δώσει συνέχεια στην πολιτική του παρουσία.  Θεωρεί πως η αποχώρηση από την ηγεσία του ΠAΣOK θα τον βοηθήσει να απαλλαγεί από ένα μέρος έστω του θυμού που έχει χρεωθεί για τις κυβερνητικές και κομματικές επιλογές της τελευταίας εξαετίας. Σ’ αυτό σκοπεύει να «πατήσει», ώστε η επόμενη πρωτοβουλία του να στεφθεί από επιτυχία, οδηγώντας την προσωπική του ανάκαμψη.Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυριαρχεί η ιδέα της δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, απαλλαγμένου από τα «βαρίδια» της προηγούμενης εποχής. Aπό την άλλη, καλά πληροφορημένες πηγές μεταδίδουν ότι δεν αποκλείεται, σε βάθος χρόνου, να υπάρξει πρωτοβουλία Σαμαρά προς την πλευρά του για ατομική εκλογική συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου