Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο ηγέτη που απουσιάζει σήμερα



Απόσπασμα της ομιλίας στην εκδήλωση παρουσίασης του Ντοκιμαντέρ για τον Ιωάννη Καποδίστρια ( http://malkidis.blogspot.gr/2015/06/blog-post_2.html ), στο Βυζαντικό Κάστρο του Διδυμοτείχου.
Την εκδήλωση οργάνωσαν η Ενωμένη Ρωμηοσύνη και η Τηλεόραση Αχελώος TV του Αγρινίου που δημιούργησαν το Ντοκιμαντέρ, καθώς και η Κίνηση Πολιτών Αλληλεγγύης Αλεξανδρούπολης, η εφημερίδα Αντιφωνητής και ο Σύλλογος Καστροπολίτες Διδυμοτείχου “Γνώση και Δράση”
Σήμερα σε μία περίοδο που απουσιάζουν προκλητικά οι ηγέτες στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, η ιστορική παρουσία του Ιωάννη Καποδίστρια μοναδική. Τραγική βεβαίως όπως εξελίχθηκε αν αναλογιστούμε ότι ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε και διακόπηκε το όραμά του για την ελληνική πατρίδα. Δηλαδή ο σχεδιασμός αληθινού και δημοκρατικού συντάγματος, όπως έκανε στην Ελβετία, η θεμελίωση της ελευθερίας, η παιδεία, η νομισματική και πιστωτική αυτάρκεια, η αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια, ο κοινοτισμός και πολλά άλλα.
Με τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, έπαψε να υπάρχει το ορθόδοξο ελληνικό πνεύμα, ο αλτρουισμός και η ανιδιοτέλεια, που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε ηγέτη αυτής της γης, αυτού του τόπου του φωτός και της αλήθειας, της Ελλάδας και του Ελληνισμού, της Ρωμηοσύνης. Θα ήταν πλεονασμός να τονίσουμε ότι η ηγετική φυσιογνωμία, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια είναι αναγκαία σήμερα, ως πρότυπο και σύμβολο πολιτικής σκέψης, διπλωματικής αποτελεσματικότητας, σεβασμού και αληθινής αγάπης προς την πατρίδα. Από αυτόν εμπνεύστηκε ένας άλλος εξαίρετος άνθρωπος, ορθόδοξος και Έλληνας, ο Γιώργος Μπόκας, ο ιδιοκτήτης του Αχελώος TV, στη μνήμη του οποίου θέλω να αφιερώσω την ομιλία μου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου