Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Βασίλης Καραμιτσάνης: Η κοινωνία έχει ευθύνη να συμβάλει στην έξοδο από το τούνελ



Κάθε ενέργεια που ενισχύει την ενεργειακή εξωστρέφεια της χώρας, αξιοποιώντας την γεωπολιτική θέση της είναι θετική



Ένα άρθρο του πριν από μερικούς μήνες σε Κυριακάτικη εφημερίδα μας κέντρισε την προσοχή. Η επιθετική, μα άψογη γραφή του μας παρακίνησε να τον εντοπίσουμε προκειμένου να του θέσουμε και εμείς τους δικούς μας προβληματισμούς.
Ο λόγος για τον  δικηγόρο  Βασίλη Καραμιτσάνη ο οποίος είναι και πρόεδρος εταιρείας αστικού πολιτισμού Πλατφόρμα καθώς και πρόεδρος του διεθνούς Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων animasyros.


Συνέντευξη στους: Βασίλη Θωμόπουλο & Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο


Ο Βασίλης Θωμόπουλος τον προσέγγισε και του έθεσε τις ερωτήσεις μας, από τις οποίες βγάλαμε πολλά «λαβράκια»…Μας απάντησε στην ερώτηση που του θέσαμε για την «γερμανοποιημένη» Ευρώπη, για την σκληρή κριτική που άσκησε στον Πρωθυπουργό κ.α Θεωρούμε πως και οι διατυπώσεις του μέσα από το Πινάκιο θα συζητηθούν…

Καλή σας ανάγνωση


Σε άρθρο σας  υποστηρίζετε πως  «Η τρέχουσα κυβέρνηση, σε αντίθεση με την προσδοκία όλων μας για αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού, βοηθούσης και της πιεστικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, προσπάθησε με το «καλημέρα» να θωπεύσει τις ομάδες συμφερόντων που εκτιμά ότι θα τη στηρίξουν. Έτσι, τις προγραμματικές δηλώσεις της, που εμπεριείχαν και συστατικά πολιτικής αλλαγής, διαδέχτηκε η ισοπεδωτική επίδειξη αντιδραστικότητας προς τους εταίρους για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και η παραλυσία σε όλους τους τομείς δράσης της διοίκησης»…Δεν είναι σκληρό μια Κυβέρνηση να κρίνεται τόσο αυστηρά σε ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ εξουσίας και δεδομένων των δυσκολιών…; Και ποιες είναι οι προσδοκίες που εσείς είχατε ή έχετε από την παρούσα Κυβέρνηση;


«Μολονότι δεν ανήκω ιδεολογικά στην Αριστερά, όπως κι αν έχει διαχρονικά εκφραστεί στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, η πρόσφατη ραγδαία μετακίνηση του κέντρου διακυβέρνησης της χώρας προς τα αριστερά ήταν μια πιθανή αφορμή αλλάγής. Οπως και οι περισσότεροι που ανήκουμε στο προοδευτικό κέντρο, δεν απαξιώνω το δικομματισμό των τελευταίων σαράντα ετών. Τουναντίον μεταμόρφωσαν επί τα βελτίω τον τόπο, όμως θεωρώ ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν εκμετρήσει το ζην τους ως πολιτικών σχηματισμών. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, έστω και με το αγκάθι του σχηματισμού της με τους ΑΝΕΛ, δημιούργησε και στους μη ψηφοφόρους του την ευχή να αλλάξει τον τρόπο νομής της δημόσιας εξουσίας στην Ελλάδα, κάτι που θα ταρακουνούσε και την ομολογουμένως σαστισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα κομβικά λάθη των 100 ημερών ;


«Η αντιευρωπαική ρητορεία, η στροφή σε εκδηλώσεις ενός βαλκανικού εθνικισμού, η συνέχιση της κομματικής διακυβέρνησης του κράτους και, κυρίως, η διολίσθηση χωρίς πρόγραμμα σε ιδεοληπτικές κινήσεις μιας Αριστεράς που προδήλως δεν είχε προετοιμαστεί για την εξουσία».

Ο Πρωθυπουργός κατά την τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη τόνισε πως τον εξαπάτησαν οι εταίροι αφού έμειναν στα προφορικά οι συμφωνίες του Eurogroup του Φλεβάρη, ενώ εσείς στο άρθρο σας  το οποίο είχε γραφτεί καιρό πριν την συνέντευξη υπογραμμίζετε χαρακτηριστικά, « Οι εταίροι μας, έχοντας υπομείνει δύο μήνες αβεβαιότητας που προκαλούν οι Έλληνες στο ευρώ, στις αγορές αλλά και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, θα περίμενε κανείς να είναι οι πρώτοι που θα χάσουν την υπομονή». Η διατύπωση του Έλληνα Πρωθυπουργού σας αλλάζει την άποψη και αν όχι γιατί;Μόνο η παρούσα Κυβέρνηση έχει μερίδιο της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και κατά επέκταση στην ελληνική κοινωνία. Ποιοι άλλοι φταίνε κατά την άποψη σας;


«Δυστυχώς θα πρέπει να υιοθετήσω τη σκληρή, αλλά απολύτως πραγματιστική διαπίστωση του ευτραφούς πολιτικού που απολύτως ακατάλληλα για το δεδομένο χρόνο και απλό τη θέση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης διατυπώθηκε. Μερίδιο, σαφώς άνισο μεταξύ μας και δυσαπόδεικτο για τον καθένα, στην ευθύνη για το δημοσιονομικό αδιέξοδο και συνακόλουθα για τη μακρά κρίση του τόπου έχει το σύνολο της κοινωνίας. Είναι σκληρό και καταπίνεται με δυσκολία, αλλά έτσι συμβαίνει σε μια εμπεδωμένη δημοκρατία. Όπως το σύνολο της κοινωνίας έχει ευθύνη να συμβάλει με τις δυνάμεις του για την έξοδο από το τούνελ». 

Θεωρείτε πως μιλάμε για μια ελεύθερη Ευρώπη ή για μια «Γερμανοποιημένη» Ευρώπη; 
 
Μίλησε γ και για την γερμανικοποιημένη Ευρώπη

«Έτερον εκάτερον! Η Ευρώπη σήμερα προφανώς και είναι ο πιο ανεξάρτητος διεθνής πολιτικός σχηματισμός στον πλανήτη και χωρίς αμφιβολία προστατεύει τις ελευθερίες των πολιτών και των κατοίκων των κρατών μελών της περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Οι οικονομικές και οργανωτικές δυσκολίες είναι μέσα στο μενού της ελευθερίας. Μια από τις σοβαρές εξελικτικές δυσκολίες της Ένωσης εδώ και πολύ καιρό ήταν η ανάδειξη μιας γνήσιας ηγετικότητας στους κόλπους της. Φαίνεται ότι στις δύσκολες συνθήκες το ρόλο αυτό ανέλαβε, εύλογα κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο πληθυσμιακά, οικονομικά πιο εύρωστο και πιο εξωστρεφές κράτος μέλος που συμβαίνει να αποτελεί μια κοινωνία δικαίου, ανοχής και βιώσιμης ανάπτυξης». 


Πώς σχολιάζετε την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να αρχίσει σε συνεργασία με τους Ρώσους να κατασκευάζει ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου; Αυτό δεν δείχνει διάθεση Ανάπτυξης;
 
Ο αγωγός θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα

«Καταρχήν, κάθε ενέργεια που ενισχύει την ενεργειακή εξωστρέφεια της χώρας, αξιοποιώντας την γεωπολιτική θέση της είναι θετική. Αν και η διαφαινόμενη συνεργασία με τη Ρωσία είναι στα πρώτα της βήματα, η άποψή μου είναι ότι η υλοποίησή της θα έχει πολλαπλά οφέλη για εμάς. Ωστόσο, ο ενεργειακός εναγκαλισμός αυτός πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, ιδίως με μια χώρα που διακρίνεται για την ευμετάβλητη εξωτερική στρατηγική της και την πρόσφατη γεωπολιτική της επιθετικότητα». 

Ποια είναι η άποψη σας για τις ιδιωτικοποιήσεις και πως εννοείτε και αποδίδετε εσείς τον όρο… «ιδιωτικοποιήσεις»; 
 
Ο ΟΛΠ είναι το πρώτο χαρτί που έπεσε στο τραπέζι των ιδιωτικοποιήσεων

«Πάγια άποψή μου είναι ότι το κράτος πρέπει να αποχωρήσει ως λειτουργός ή βασικός μέτοχος από κάθε δραστηριότητα, εταιρεία κ.λπ. δεν ασκεί δημόσια εξουσία (λ.χ. Κτηματολόγιο) και δεν διαχειρίζεται τους μετρούμενους στα δάκτυλα του ενός χεριού σπάνιους πόρους της χώρας (λ.χ. ΕΥΔΑΠ). Το κράτος ως ιδιοκτήτης γης που δεν την αξιοποιεί, το κράτος ως μέτοχος επιχειρήσεων σε τομείς της ελεύθερης αγοράς, το κράτος ως στείρος συντηρητής θέσεων εργασίας είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη, βαρίδι για τη δημοκρατία και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον. Δεν ειναι θέμα όρου ή ορισμού, πιστεύω ότι είναι θέμα ουσίας και πικρής εμπειρίας για τους περισσότερους Έλληνες». 

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους αναγνώστες, αλλά και στους κατέχοντες πολιτικό αξίωμα;
Αισιόδοξος πως έρχονται καλύτερες ημέρες

«Η άνοιξη που έρχεται μετά το χειμώνα δεν ειναι μακρυά. #Θα _τα_καταφέρουμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου