Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές


Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Ταξίδι στη φύση της βορειοανατολικής Χαλκιδικής
Τέσσερα  χρόνια τώρα ακούμε πάρα πολλά για τις  Σκουριές και τα μεταλλεία της που θέλει να εκμεταλλευτεί με νέους όρους η εταιρεία Eldorado Gold (η οποία απέκτησε μέσα σε μια νύχτα στις αρχές του 2012 με την έγκριση του τέως υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου τα δικαιώματα διαχείρισης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»). Aκούμε για τον σθεναρό αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων ενάντια σε αυτό το φαραωνικών διαστάσεων έργο και για τις διαμαρτυρίες των λιγότερων εκείνων που είναι υπέρ του έργου, αλλά δεν ακούγονται και τόσα πολλά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.  
Πόσα γνωρίζουμε εμείς που ζούμε στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικά στην Αθήνα, για εκείνο το… μακρινό τόπο της βορειοανατολικής Χαλκιδικής;  Τι ξέρουμε για εκείνο το μαγευτικό τοπίο στο βουνό Κάκαβος και τη μοναδικότητά του, για εκείνο το οικοσύστημα -σημαντική ψηφίδα της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας;
Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η Νatura Νrg αποφάσισε να επικεντρωθεί στη μεγάλη περιβαλλοντική σημασία του ζητήματος παρουσιάζοντας τις αλυσιδωτές καταστροφικές αντιδράσεις που θα έχει για το ελληνικό περιβάλλον αυτό το έργο, αν ολοκληρωθεί.

Η ταυτότητα της περιοχής


Τρεις δασικοί οικότοποι, αρχέγονα δάση με αιωνόβιες οξιές και δρυς (σπάνια σε όλη την Ελλάδα) αλλά και φιλύρες, καστανιές, οστρύες, δάφνες, αριές, πουρνάρια μέχρι λεύκες και πλατάνια (στο σημείο που τα πλούσια δάση καταλήγουν στη θάλασσα).  Ένα από αυτά τα δάση θεωρείται από τα πιο όμορφα πλατύφυλλα στην Ελλάδα. Το «χρυσό» τοπίο περιλαμβάνει ακόμα ποτάμια, χαράδρες και βάθρες. Στην ευρύτερη περιοχή ευδοκιμούν 33 σημαντικά φυτά, όπως το εκουιζέτο το οποίο έχει επιβιώσει από τους προϊστορικούς χρόνους. Από αυτή τη μοναδική δασική έκταση, λοιπόν, έχουν ήδη καταστραφεί 450 στρέμματα για τη δημιουργία των υποστηρικτών δομών που είχε ανάγκη η περιοχή, όπως ο δρόμος που συνδέει σήμερα τις Σκουριές με το χωριό Μεγάλη Παναγιά, έναν από τους καλύτερα κατασκευασμένους περιφερειακούς δρόμους στην Ελλάδα. Αν το έργο της Eldorado Gold προχωρήσει τελικά, η απώλεια δασικής έκτασης θα είναι δραματική, μιας και θα απαιτηθούν άλλα 391 στρέμματα μέχρι την ολοκλήρωση του open pit (ανοιχτής εξόρυξης) στις Σκουριές, 1269 στρέμματα  για τον χώρο απόθεσης των αποβλήτων στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο, 126 στρέμματα για επιφανειακές εγκαταστάσεις και 430 στρέμματα για κατασκευή νέων δρόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου