Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Στα βήματα του Steve Jobs ο Jack Dorsey

Επέστρεψε ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος στην twitter, επτά χρόνια μετά την εκδίωξη του

Όταν πριν από μερικές ημέρες η εταιρία του Twitter ανακοίνωσε ότι ένας εκ των ιδρυτών της, ο Jack Dorsey αναλαμβάνει προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, ουσιαστικά σήμανε την επιστροφή του σε μία θέση από την οποία είχε εκδιωχθεί το 2008. Η ιστορία του αρχίζει να θυμίζει λίγο εκείνη του Steve Jobs, ο οποίος είχε οδηγηθεί σε αποχώρηση από τη θέση του CEO της Apple το 1985, για να επιστρέψει ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος το 1997 και να οδηγήσει την εταιρία που ίδρυσε στις σημερινές της δόξες, με τη βοήθεια του iMac, του iPhone και του iPad.




Ο 38χρονος Dorsey έδωσε μια μάλλον σεμνή απάντηση, όταν κατά τη διάρκεια κάποιας συνέντευξης τον ρώτησαν εάν τον ενδιαφέρει να γίνει μόνιμος CEO της Twitter. «Πραγματικά, αυτό εξαρτάται από την επιτροπή που αναζητά τον CEO και αυτή θα εξετάσει διάφορες υποψηφιότητες τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρίας», είπε.

Η επιστροφή του, όμως, δείχνει ότι η Twitter αναζητά έναν ηγέτη που μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο μέλλον της εταιρίας και στο όραμά της γύρω από τα προϊόντα της, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια σημαδεύτηκαν από αρκετές διοικητικές αλλαγές, χαμηλότερη των προβλέψεων ανάπτυξη και προωθητικές προσπάθειες που δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.


Το πάθος του Dorsey για την Twitter είναι εμφανές. Άλλωστε, πρόκειται για την εταιρία social media που ο ίδιος ίδρυσε το 2006, μαζί με τους Evan Williams και Biz Stone. Και παρότι πια διοικεί μια άλλη εταιρία-δημιούργημά του, την Square, που ειδικεύεται στις ψηφιακές πληρωμές, εντούτοις ο Dorsey εξακολουθεί να ασχολείται ενεργά με την Twitter, όπου διατηρούσε τη θέση του προέδρου καθώς και του συμβούλου του απερχόμενου CEO, Dick Costolo. Οι δύο τους έτρωγαν μαζί σχεδόν κάθε Τρίτη στο Zuni Cafι, που βρίσκεται κοντά στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας τους στο Σαν Φρανσίσκο.

Ήταν ιδέα του Dorsey η εξαγορά της Vine από την Twitter, μία κίνηση που επέτρεψε στους χρήστες του site να ανεβάζουν στο λογαριασμό τους και σύντομα βίντεο.


Όσοι τον γνωρίζουν, λένε ότι ο Dorsey είναι φυσικός ηγέτης όταν πρόκειται για μεγάλες ιδέες και σπουδαία οράματα. Αλλά ακόμα και στα πιο διαδικαστικά meetings, τείνει να ανοίγει φιλοσοφικές συζητήσεις για το σκοπό του ενός προϊόντος ή του άλλου, αντί να προσεγγίζει το θέμα πιο πρακτικά.

Και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που οδηγεί πολλούς να βλέπουν στο πρόσωπό του ομοιότητες με τον Jobs. Κάτι τέτοιο περιγράφει και το βιβλίο “Hatching Twitter”, του Nick Bilton, που ασχολείται με τη γέννηση της εταιρίας. «Ο Dorsey άρχισε να αντιγράφει την εικόνα του Steve Jobs, δίνοντας στον εαυτό του τον τίτλο του “editor”, όπως συνήθιζε και ο Jobs να αποκαλεί τον εαυτό του και υιοθετώντας μια στολή που φορούσε σχεδόν πάντα: Ένα άσπρο πουκάμισο Dior κουμπωμένο έως πάνω, μπλε τζιν και μαύρο μπλέιζερ», έγραψε ο Bilton.

Όπως συνέβη και στην Apple, το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας από τον πρώτο καιρό της Twitter αφορά τις συγκρούσεις ανάμεσα στα ιδρυτικά στελέχη της. Οι σχέσεις του Dorsey και του Williams έγιναν τόσο άσχημες ώστε ο τελευταίος τον εξώθησε σε αποχώρηση από τη θέση του CEO. «Αφότου ο Dorsey έχασε τη θέση του ως CEO, ένιωθε ότι είχε να αποδείξει κάτι», έλεγε ένα παλαιότερο αφιέρωμα σε αυτόν, στο περιοδικό New Yorker.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου