Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Συμφωνία ή Δημοψήφισμα την Κυριακή;

Live Blog Συμφωνία ή Δημοψήφισμα την Κυριακή;


















____________________________________________________________________________




Μαδούρο: Μη φοβάστε Ελληνες, κι εμείς πεινάσαμε αλλά διώξαμε το ΔΝΤ


Μήνυμα στον ελληνικό λαό, στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, προτρέποντας τους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» για να διώξουν το ΔΝΤ, όπως συνέβη και στην χώρα του που πτώχευσε και πέρασε δια πυρός και σιδήρου.
Στο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Βενεζουέλας εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του μπολιβαριανού και τσαβικού λαού της Βενεζουέλας στην ελληνικό λαό, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν κάτι είναι γνωστό στην Ελλάδα εδώ και 2.000 χρόνια , αυτό είναι η λέξη "δημοκρατία". Και ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με δημοκρατία» αναφέρει στο μήνυμά του ο Νικολάς Μαδούρο.
«Εμείς όλα αυτά τα έχουμε ήδη ζήσει. Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε μαζί τους και να τους πούμε πως εδώ είχαν ιδιωτικοποιηθεί όλα, πως είχαν εξαφανιστεί οι συντάξεις και η δημόσια εκπαίδευση, πως η εκπαίδευση ιδιωτικοποιήθηκε. Και πώς σπάσαμε τα δεσμά μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μη φοβάστε, Έλληνες και Ελληνίδες. Ο δρόμος είναι να σπάσουμε τα δεσμά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να αποτινάξουμε τον ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, την εργασία των λαών, τον πλούτο των χωρών. Αυτός είναι ο δρόμος», αναφέρει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
«Θαυμάζουμε αυτό που κάνει ο λαός της Ελλάδας! Ένας αγώνας δύσκολος, σύνθετος ενώ οι εκβιασμοί υψώνονται εναντίον του λαού της Ελλάδας, οι οικονομικοί εκβιασμοί. Είναι επίσης ένας πόλεμος με σκοπό ο λαός της Ελλάδας να μην κάνει ούτε ένα βήμα προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία και η Ευρώπη γενικότερα να μην ξυπνήσει ποτέ από αυτό το λήθαργο, αυτή την κυριαρχία των "θεσμών" αυτών» καταλήγει το μήνυμα του προέδρου της Βενεζουέλας.


____________________________________________________________________________

Βαρουφάκης: Έξι λόγοι για το «Όχι» στο δημοψήφισμα


Έξι βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει κανείς να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής δίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακοίνωση του με τίτλο «γιατί λέμε όχι».

1. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές (α) αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και (β) επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

2. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θεωρούν – όπως κι εμείς – ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

3. To Eurogroup έχει, τον Νοέμβριο του 2012, παραδεχθεί ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί όμως αρνείται να δεσμευτεί για αυτό.

4. Από την στιγμή που ανακοινώσαμε το Δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της «τελική» πρόταση.

5. Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Η τακτική των δανειστών βασίζεται στον εκβιασμό με κλείσιμο των τραπεζών.

Η σύγκρουση οφείλεται σε αυτή τους την επιλογή και σε καμία περίπτωση στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμπόδια στη συμφωνία ή πειραματίζεται με την ιδέα εξόδου και υποτίμησης. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη

6. Το μέλλον θέλει μια περήφανη Ελλάδα στο ευρώ και στο κέντρο της Ευρώπης. Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο ΟΧΙ την Κυριακή που θα μας δώσει τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το χρέος καθώς και τη διανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και των αδύναμων συμπολιτών μας.



____________________________________________________________________________





ΥΠΟΙΚ: Καμία περίπτωση bail in


«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα bail in (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων)», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».
Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης» ανέφερε νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
 _____________________________________________________________________________

Ντάισεμπλουμ: Δεν θα υπάρξουν συζητήσεις μέχρι το δημοψήφισμα



Δεν θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με την Ελλάδα έως την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταισεμπλουμ.
«Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όπως εξήγησε, δεν θα υπάρξουν νέες συζητήσεις τις επόμενες ημέρες ούτε σε επίπεδο Eurogroup, αλλά ούτε και μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.
«Θα περιμένουμε την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το οποίο και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη» υποστήριξε εν συνεχεία.



_____________________________________________________________________________

Μήνυμα - κόλαφος εμπειρογνωμόνων του OHE:

“Είναι απογοητευτικό ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ απέτυχαν να βρουν μια λύση η οποία να μην απαιτεί επιπλέον μέτρα επιστροφής στη λιτότητα. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αθετήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι τον εξέλεξαν με σαφή εντολή να διαπραγματευτεί μια δίκαιη λύση, η οποία δεν θα αποδομήσει την ελληνική δημοκρατία και δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία και περισσότερα δεινά για τον πληθυσμό. Η συνθηκολόγηση σε τελεσίγραφα για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας δεν είναι συμβατή με τη δημοκρατική ευθύνη που εμπιστεύθηκε στον πρωθυπουργό το εκλογικό σώμα. Από τη φύση του κάθε κράτος έχει ευθύνη να προστατεύσει την ευημερία των υπηκόων του. Αυτό απαιτεί εθνική κυριαρχία για τη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής και την έκδοση προϋπολογισμών, η οποία δεν μπορεί να χαλκεύεται από εξωτερικούς παράγοντες, είτε αυτοί είναι κράτη, διακυβερνητικοί οργανισμοί ή πιστωτές. Δημοκρατία σημαίνει αυτοδιάθεση και η αυτοδιάθεση συχνά απαιτεί δημοψηφίσματα – όπως στην Ελλάδα".
Το μήνυμα υπογράφουν ο ειδικός εμπειρογνώμονας για την Προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης πραγμάτων, Alfred de Zayas, και η ειδική εμπειρογνώμονας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, Virginia Dandan.

 


____________________________________________________________________________


Δημοσκόπηση της Independent για το πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Μάλλον, το "δεν ξέρω", υπερνικά.


_______________________________________________________________________________


Βαρουφάκης: Στη σωστή κατεύθυνση η ελληνική πρόταση



Οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το πέρας της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.
«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διήρκεσε μία ώρα.



______________________________________________________________________________

Πολ Μέισον: Οι Θεσμοί προετοιμάζονται και θωρακίζονται

Την δική του τοποθέτηση πάνω στην στρατηγική της ελληνικής πλευράς αλλά και των Θεσμών έκανε ο δημοσιογράφος του Channel 4 του Πολ Μέισον.

Συγκεκριμένα είπε:

Η ελληνική στρατηγική είναι να επιστρέψει στο τραπέζι με τους δανειστές μέσω άλλων καναλιών προκειμένου να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις από ισχυρότερη θέση την Δευτέρα. Άσχετα με το τι λένε στο κοινό και οι Θεσμοί θα προετοιμαστούν για έναν συμβιβασμό, είτε για να τον υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας, είτε για τον επόμενο πρωθυπουργό αν πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.



________________________________________________________________________________

 ATM VS Δημοψηφίσματος 



Σκίτσο του Γεωργοπάλη που δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή έκδοση του Real
 ________________________________________________________________________________



Έληξε χωρίς απόφαση για την Ελλάδα το κρίσιμο Eurogroup

Δεν θα υπάρξει απόφαση από το Eurogroup για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη λήξη της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης, η οποία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.

_________________________________________________________________________________


Σαμαράς: Η κυβέρνηση είπε ψέματα και χρεωκόπησε τη χώρα 



_________________________________________________________________________________


Ανοιχτό παράθυρο για διαπραγματεύσεις αφήνουν Μέρκελ - Ρέντσι


Ανοιχτό παράθυρο σε διαπραγματεύσεις άφησε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία εμμένει στη θέση της ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

________________________________________________________________________________
Υπέρ του Τσίπρα και της Ελλάδας οι Anonymous

Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα της Κυριακής τάσσονται οι Anonymous με βίντεο που «ανέβασαν» στο Youtube.
Πιο συγκεκριμένα, δίνουν συγχαρητήρια στον Ελληνα πρωθυπουργό για την στάση του απέναντι στην Ευρωζώνη και την απόφαση του να διεξάγει δημοψήφισμα κάτι που αναφέρουν ότι «Είναι ό,τι πιο κοντινό στην άμεση δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία».

 Δείτε εδώ το βίντεο των Anonymous
_________________________________________________________________________________


Ντάισεμπλουμ: Μικρή η πιθανότητα προόδου μετά το διάγγελμα Τσίπρα


H πιθανότητα προόδου μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα είναι μικρή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

_________________________________________________________________________
Τσίπρας στο διάγγελμα του : «Το όχι στοχεύει σε καλύτερη συμφωνία»: Δείτε εδώ τι είπε ο Πρωθυπουργός


_____________________________________________________________________________

Σκίτσο του Μαραγκού από το Έθνος - Με το ΑΤΜ στην πλάτη και έξω από το καράβι



_______________________________________________________________________________
Συνταξιούχοι ένα βήμα πριν το αμόκ έξω από τις Τράπεζες




__________________________________________________________________________________

Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: «Ναι στην Ευρώπη, την ευρύτερη πατρίδα μας»



«Ελλάδα και Ευρώπη είναι πολιτιστικά έννοιες ταυτόσημες από τα πανάρχαια χρόνια της ιστορίας τους» αναφέρει σε κείμενό της με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη» η Πρύτανης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.

 



_________________________________________________________________________________


Αναμένεται διάγγελμα του Πρωθυπουργού



Για τις εξελίξεις που τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα αλλά και για το ποια θα είναι η στάση της Κυβέρνησης και κατά επέκτασης της Ελλάδας θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός


_________________________________________________________________________________




Παπανδρέου στη Repubblica: Να επικρατήσει το «Ναι» και μετά να πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας




Συνέντευξη για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Όπως τονίζει ο κ. Παπανδρέου, «αν υπερισχύσουν οι συγκινήσεις και η ρομαντική ιδέα της μάχης του Δαβίδ κατά του Γολιάθ, θα κερδίσει το "όχι". Αν στηριχθούν το συμφέρον της χώρας και η λογική, θα κερδίσει το "ναι"».

_______________________________________________________________________________

 
Έκκληση για ενότητα από τον Ιερώνυμο: «Δεν μας χωρίζει τίποτε»

Έκκληση για ενότητα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε δήλωση που έκανε για τις κρίσιμες ώρες που περνάει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει στη δήλωσή του: «Οι στιγμές που ζούμε είναι ίσως οι κρισιμότερες στην πορεία του Έθνους μας, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας. Για κάθε θεσμό σε αυτή τη χώρα, για τα κόμματα, για την Εκκλησία, για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα χωριστά. Πάνω όμως από το καθετί και από τον καθένα υπάρχει η πατρίδα. Μας ενώνει όλους η αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο. Η αγωνία για το παρόν και το μέλλον του. Δεν μας χωρίζει τίποτε. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε το δηλητήριο του διχασμού να στάξει στις ψυχές μας. Θα πρόκειται για έγκλημα σε βάρος των επόμενων γενεών».

Όπως προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος «στα παιδιά μας οφείλουμε να εγγυηθούμε μία Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου. Μία Ελλάδα που θα προχωρά με αυτοπεποίθηση και σιγουριά μπροστά, σάρκα από τη σάρκα του στενού πυρήνα της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Ας μην διακινδυνεύσουμε κατακτήσεις που με μόχθο οι οραματιστές αυτού του τόπου κέρδισαν. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».


_________________________________________________________________________________




Αποδέχεται όλους τους όρους ο Τσίπρας;

Σε μία προσπάθεια να βρεθεί ακόμα και στο «και πέντε» κοινά αποδεχτεί λύση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε δισέλιδη επιστολή προς τους θεσμούς με την οποία αποδέχεται τους όρους των πιστωτών με ορισμένες αλλαγές.

Σύμφωνα με την επιστολή την οποία αποκάλυψε η Financial Times, η Αθήνα αποδέχεται όλες τις μεταρρυθμίσεις των πιστωτών στο φορολογικό σύστημα, με μόνο μία αλλαγή: να διατηρηθεί η ειδική έκπτωση του 30% για τα νησιά, ενώ αποδέχεται και την αλλαγή ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, αρκεί να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο και όχι αμέσως.



____________________________________________________________________________
 1η Ιουλίου
______________________________________________________________________________

21:35 -



Ολοκληρώθηκε το Eurogroup, νέα συνεδρίαση αύριο το πρωί


Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με αντικείμενο την ελληνική πρόταση. Νέα συνεδρίαση αναμένεται αύριο το πρωί.
Στην αυριανή συνεδρίαση οι Υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.
Αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του άτυπου Συμβουλίου, Γερούν Ντέισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει και νέα πρόταση. 
Πρόσθεσε ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να συνοδεύεται από αυστηρότερους όρους.

________________________________________________________________________________
21:00-


Γιούνκερ: Θα δείτε πράγματα που δεν είχατε φανταστεί

_________________________________________________________________________________


20:46-



Γιάννα Αγγελοπούλου: Ένα διαζύγιο με την ΕΕ θα είναι οδυνηρό





________________________________________________________________________________
                                                                                  20:29-

Η Ryanair «κόβει» τις πιστωτικές για τους Έλληνες

________________________________________________________________________________

                                                                                   20:12 -


Ομπάμα: Έχω βαθιά ανησυχία για την ελληνική κρίση





Την βαθιά του ανησυχία για το ελληνικό ζήτημα εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε νέα παρέμβασή του για την χώρα μας, εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων και σημαντικών διαβουλεύσεων, τόνισε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα είναι σοβαρή.


________________________________________________________________________________


20:00-

Δεύτερη ημέρα απωλειών στις ευρωαγορές λόγω Ελλάδος

________________________________________________________________________________
                  19:40-


S&P:  Σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεωκοπίας» οι ελληνικές τράπεζες


________________________________________________________________________________

                                                                                   19:32-

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα σήμερα με το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» και υπέρ του «Ναι»


_________________________________________________________________________________


19:20 -

Credit Suisse: Η Ελλάδα θα μείνει ευρωζώνη



Για 4 λόγους

Μόλις στο 30% ανέρχεται η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse για την ελληνική κρίση.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, το βασικό σενάριο για την Ελλάδα προβλέπει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εξαιτίας τεσσάρων παραγόντων:
1. Κοινή γνώμη
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνας σε ποσοστό 70% τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ
2. Πρωτογενές έλλειμμα
Η χρεοκοπία μίας χώρας αποδίδει καρπούς μόνο εάν υπάρχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό
3. Τράπεζες
Αυτή τη στιγμή, η αναλογία των δανείων προς τις καταθέσεις ανέρχεται μόλις στο 120%
4. Υποτίμηση
Η υποτίμηση δεν πρόκειται να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, καθώς οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Ελλάδας είναι ελάσσονος αξίας



_______________________________________________________________________________


                                                                                       19:00-


Παυλόπουλος: Να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη


_______________________________________________________________________________

                                                                                   18:47 -
Κωνσταντοπούλου: Δεν μπορεί να ακυρωθεί το δημοψήφισμα



«Δεν υπάρχει Συνταγματική διαδικασία ακύρωσης του δημοψηφίσματος» ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με νέα παρέμβασή της από την έδρα του προεδρείου της Ολομέλειας.


_________________________________________________________________________________


18:38-



Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.



____________________________________________________________________________


                                                                                     18:27-
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ρέντσι


Τηλεφωνική συνομιλία είχε περίπου στις 6 μ.μ. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με ιταλικές κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.


_____________________________________________________________________________
                                                              
                                                                                                          18:14-


Η επιστολή της ελληνικής Κυβέρνησης με την πρόταση της για διετή στήριξη από τον ESM


«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Aγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».





_______________________________________________________________________________

 18:00-

Πληροφορίες για αρνητική απάντηση των δανειστών στη νέα πρόταση της Αθήνας




_________________________________________________________________________________

17:53 -
Έκτακτη τηλεδιάσεψη του Eurogroup στις 20:00 (Ελλάδας) λίγο πριν εκπνεύσει το ελληνικό πρόγραμμα.








________________________________________________________________________________



17:50 –

Μπαμπινιώτης: Ελλάδα = Ευρώπη         


«Θα ψηφίσω "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, μιλώντας για μια εθνική απόφαση η οποία θα σφραγίσει την ύπαρξη και το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια ή και οριστικά.
«Δίδασκα πάντοτε τους φοιτητές μου, υποστήριζα πάντοτε στις ομιλίες μου, έγραφα πάντοτε στα κείμενά μου ότι η Ευρώπη και ως ονομασία (η έχουσα «ερες πας», μεγάλα μάτια) και ως πολιτισμός και ως πολιτική οντότητα έχει εγγενή ιστορική και ιδρυτική σχέση με την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Ελληνισμό.



________________________________________________________________________________


 17:30-


Διετή συμφωνία με ESM για χρηματοδοτικές ανάγκες και χρέος προτείνει η Ελλάδα
 
________________________________________________________________________________

 17:10 -
.
Σαμαράς: Το «οχι» σημαίνει ότι δεν θα καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου