Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Κυνηγώντας την ευτυχία...ζούμε περισσότερο



 
Γράφει η Ξανθή Παλαιολόγου

Και που λες Ευτυχία , ευτυχία δεν βρήκαμε… λέει ένα παλιό αγαπημένο τραγούδι. Όσοι όμως, την βρήκαμε ζούμε περισσότερο σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες. Το κυνήγι της ευτυχίας μοιάζει με το κυνηγητό που παίζαμε παιδιά όποιος κατάφερνε να μην τον πιάσει ο άλλος παίκτης και έβγαινε νικητής ένιωθε ευτυχισμένος.
Και μπορεί η Ελλάδα των τελευταίων ετών να μην είναι και το ιδανικό μέρος για να το πεις αυτό γιατί όλοι την έχουν συνδυάσει με το παγκόσμιο οικονομικό κραχ αλλά ίσως, τα στοιχεία των τελευταίων σχετικών ερευνών να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε . Στην παγκόσμια έκθεση Happy Planet Index το 2012 από το Economics foundation ( Οργανισμός που αξιολογεί τους λαούς σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής, την ποιότητα διαβίωσης και το οικολογικό αποτύπωμα τους) η Ελλάδα ήταν στην 83η θέση από τις 151. Και αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι η καρδιά του Έλληνα σπάει … τα δεσμά της οικονομικής κρίσης και είναι ακόμα ζωντανή.
Είσαι απαισιόδοξος η καρδιά σου εκπέμπει SOS


Η καρδιά μας γίνεται εύθραυστη σαν το γυαλί όταν είμαστε απαισιόδοξοι γεμάτοι αρνητικά συναισθήματα εάν έχουμε συμπτώματα κατάθλιψης και δεν αγαπάμε τον εαυτό μας.
Εάν όμως, βλέπουμε ένα κομματάκι γαλάζιο ουρανό μέσα στην μαυρίλα της κρίσης και δεν σκύψουμε το κεφάλι αλλά είμαστε αισιόδοξοι τότε έχουμε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σύμφωνα με μια νέα Αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Όσοι ακτινοβολούμε χαρά «φορώντας» στο πρόσωπο μας το πιο λαμπερό χαμόγελο μας διώχνουμε μακριά τον κίνδυνο εμφράγματος , εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.
Η καθηγήτρια Ροζαλία Χερνάντεζ του Πανεπιστημίου Ιλινόις μαζί με τους συνεργάτες της έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγείας  «Health Behavior Review» εξέτασαν τη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και υγείας της καρδιάς σε πάνω από 5.100 ενήλικες ηλικίας 45 έως 84 ετών.
«Τα άτομα με τα μεγαλύτερα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν διπλάσια πιθανότητα να διαθέτουν ιδανική καρδιαγγειακή υγεία σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους συνομήλικους τους» δήλωσε η Ροζαλία Χερνάντεζ.
Η καρδιαγγειακή υγεία μετρήθηκε με βάση επτά δείκτες : πίεση αίματος, δείκτης σωματικής μάζας, επίπεδο σακχάρου και χοληστερίνης  στο αίμα διατροφή και κάπνισμα .

Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως ο βαθμός καρδιαγγειακής υγείας αυξάνει ανάλογα με το βαθμό αισιοδοξίας . Όσο πιο αισιόδοξοι είναι οι άνθρωποι , τόσο πιο υγιή καρδιά έχουν. 



Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα …


Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα… τραγουδάμε οι Έλληνες που στεκόμαστε «άγρυπνοι φρουροί» της ψυχικής μας υγείας. Άλλωστε μια σπουδαία Ελληνίδα η Μελίνα Μερκούρη είχε πει πως  «Οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη από ψυχολόγο γιατί έχουν δίπλα τους ένα καλό φίλο».
Το τραγούδι για παράδειγμα είναι στενά συνδεδεμένο με την κουλτούρα του Ελληνικού λαού που όταν ακούει μουσική από κλασική μέχρι ρεμπέτικη ξεχνάει όλους τους καημούς του και καλλιεργεί τρόπους που τον κάνουν να αισθάνεται ευφορία, ευτυχία.
Εάν αφήσουμε  την ευτυχία τη χαρά και τον ενθουσιασμό να συντροφεύουν κάθε στιγμή της ζωής μας τότε έχουμε λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούμε από ασθένειες της καρδιάς.

Δεκαετή έρευνα που έγινε στον Καναδά σε 1739 ανθρώπους ( 862άνδρες και 877 γυναίκες) απέδειξε πώς ένας άνθρωπος ευτυχισμένος ζει περισσότερο και έχει υγιή καρδιά.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις που παρουσίαζαν όπως η χαρά, ο ενθουσιασμός, η συναινετικότητα, η επιθετικότητα, το άγχος και η κατάθλιψη.
Όσο η καρδιά χτυπάει στους ρυθμούς της ευτυχίας τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος για ισχαιμική , στεφανιαία νόσο. Αυτό συμπέραναν  οι ερευνητές στο τέλος της παρακολούθησης των 10 ετών.
Εάν νιώσουμε  κατάθλιψη αλλά κυρίως χαρακτηριζόμαστε από θετική ψυχική κατάσταση η καρδιά μας δεν μας προδίδει σύμφωνα με τους Καναδούς ερευνητές.  
Πότε όμως, η θετική ψυχολογική κατάσταση προστατεύει τον άνθρωπο από στηθάγχη και έμφραγμα του μυοκαρδίου ; Όταν αισθανόμαστε θετικά αισθήματα πιθανόν να έχουμε καλύτερο καρδιακό ρυθμό , ρυθμούς ύπνου και συνήθειες σε σχέση με το κάπνισμα.

  Ο ήλιος είναι το αντικαταθλιπτικό… μας

Ο ήλιος «λούζει» την ψυχή μας και λειτουργεί στην χώρα μας σαν αντικαταθλιπτικό. Κοιτάζοντας το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας «πνίγουμε» όλα όσα βαραίνουν την ψυχή μας. Ο ξάστερος ουρανός μας διώχνει ψηλά την θλίψη , το άγχος και το στρες της καθημερινότητας. Εάν είσαι γεννημένος στην Ελλάδα γνωρίζεις πώς μια βόλτα μέχρι τη θάλασσα ακουμπώντας στον ώμο του καλύτερου μας φίλου το οικονομικό μας πρόβλημα γίνεται κόκκος στην άμμο και «θάβεται».

Η ευτυχία «πάει» διακοπές
Η ευτυχία «πάει» διακοπές μαζί με εκατομμύρια Έλληνες. Η ξεκούραση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Διακοπές κάνουμε όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το Χειμώνα την Άνοιξη όλες τις εποχές του χρόνου. Η ξεγνοιασιά  που μας προσφέρει μια μικρή απόδραση από το κέντρο της πόλης πλημμυρίζει την ψυχή μας με ευτυχία, χαρά , αισιοδοξία.

«Γυμνάζοντας» το μυαλό μας


 Ο αθλητισμός για πολλούς αποτελεί το άλφα και το ωμέγα.  Γυμνάζοντας το σώμα μας γυμνάζουμε.. και το μυαλό μας διώχνοντας  μακριά κάθε αρνητική ενέργεια. Πολλές είναι οι φορές που έχουμε κατακτήσει Ολυμπιακά μετάλλια νιώθοντας το συναίσθημα της χαράς και της υπερηφάνειας. Έτσι οι αθλητές που στο στήθος τους κρέμεται το Ολυμπιακό μετάλλιο νιώθουν ευτυχία.

Το βιβλίο γίνεται ο καλύτερος μας φίλος
Πόσες φορές διαβάζοντας ένα βιβλίο ταξιδεύει ο νους μας σε μικρές στιγμές ευτυχίας. Πόσες φορές ένα βιβλίο μας κρατάει συντροφιά και πίσω από τις λέξεις του κρύβονται θετικά συναισθήματα. Διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα γινόμαστε εμείς οι ήρωες και νιώθουμε την θετική ενέργεια που μας χαρίζει το διάβασμα . Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να χαμογελά ακόμα και να γελάει με τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή μιας νουβέλας; Αυτό για κάποιους σημαίνει ικανοποίηση και ευχαρίστηση!

Το μυστικό της ευτυχίας

Το μυστικό της ευτυχίας το έχει ο καθένας μας μέσα του αρκεί η ψυχή να το μαρτυρήσει στη καρδιά. Η ζωή είναι πολύτιμη και «διψάει» για αγάπη. Μια αγάπη που θα «γεννήσει» την ευτυχία και θα «θάψει» την δυστυχία!

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου