Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Τα πιο σπουδαία, τα πιο μεγάλα είναι τα μικρά: Πώς άνθρωποι με νοητική στέρηση και αυτισμό κατακτούν τα δικαιώματα τους

Γυρνάς από την δουλειά κουρασμένος και πεινασμένος, ανοίγεις το ντουλάπι και συνειδητοποιείς πως δεν έχεις να μαγειρέψεις κάτι πρόχειο. Αποφασίζεις να πας στο σούπερ-μάρκετ της γωνίας να αγοράσεις δύο πακέτα μακαρόνια και λίγη σάλτσα.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση που λειτουργεί από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" σε συνεργασία με τον Δήμο του Νέου Ηρακλείου 
Όσο περνά η ώρα και το στομάχι σου σφίγγει τα νεύρα σου τεντώνονται. Έφτασες το ταμείο (εμφανώς νευριασμένος και ανυπόμονος)  μα πριν από εσένα είναι ένας άνθρωπος που δεν φανταζόσουν πως θα ήταν εκεί, είναι ο γείτονας σου ο Ε.Μ.
Μένεις άναυδος, καθώς ξέρεις πως ο Ε.Μ έχει νοητική στέρηση.
Η έκπληξη διαδέχεται τα προηγούμενα (εγωκεντρικά σου συναισθήματα) και χαίρεσαι γιατί ο Ε.Μ φαίνεται να μπορεί να εξυπηρετεί μόνος του  τον εαυτό του. Σε αναγνωρίζει και σε ανταμοίβει με ένα αυθόρμητο και πλατύ χαμόγελο... Του το ανταποδίδεις και τον χαιρετάς. Στην συνέχεια η ταμείας με κινηματογραφική ταχύτητα σου χτυπάει τα ψώνια σου. Αλλά βγαίνοντας απο το σούπερ-μάρκετ νιώθεις χορτασμένος, αφού ο Ε.Μ (ένας άνθρωπος που φαινόταν να ήταν κοινωνικά αποκλεισμένος) έκανε βήματα προόδου, για τον εαυτό του κυρίως...Όλοι άλλωστε έχουμε δικαίωμα στην ισονομία και στην ζωή...

Η παραπάνω ιστορία θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Ο Ε.Μ έκανε κάτι που φάνταζε πολύ πιο πάνω από τις δυνάμεις του. Πώς όμως συνέβη αυτό; Η λύση βρίσκεται πίσω από τις πόρτες του Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση στο Νέο Ηράκλειο όπου λειτουργεί από το φορέα ψυχικής υγείας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΈΔΡΑ» σε συνεργασία με τον δήμο του Νέου Ηρακλείου.
Στο Πινάκιο μιλάνε  ο υπεύθυνος του Κέντου Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση Αλέξανδρος Μαυραντωνάκης και η Κοινωνική Λειτουργός Γεωργία Δακουρά.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Μας εξηγούν πως γίνεται η εναρμόνιση των εξυπηρετούμενων στο κοινωνικό σύνολο  αλλά και τι δράσεις που κάνουν... Μάλιστα η μαγειρική και η κηπουρική κερδίζουν τις προτιμήσεις των εξυπηρετούμενων.
Πριν προχωρήσουμε στην συνέντευξη έχω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους υπευθύνους και όσους εργάζονται στο Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση στο Νέο Ηράκλειο καθώς με το έργο τους αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και γεφυρώνουν τους ανθρώπους με τις όποιες ιδιαιτερότητες...Άλλωστε στην Ελλάδα της κρίσης είναι η ευκαιρία να δείξουμε την πραγματική μας ταυτότητα.





Ποια είναι η αποστολή του Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση;
 
Ο κ. Αλέξανδρος Μαυρραντωνάκης απαντά στις ερωτήσεις μας 
«Σκοπός του κέντρου είναι η προώθηση της αυτονομίας και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με νοητική υστέρηση και αυτισμό και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους. Όταν  λέμε αυτόνομη διαβίωση εννοούμε να είναι πιο λειτουργικά τα άτομα στην καθημερινότητά τους»

Το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση λειτουργεί στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, ο δήμος είναι αρωγός στις προσπάθειές σας;

«Το κέντρο βρίσκεται στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής και συγκεκριμένα στην οδό Κύπρου 27. Το κτίριο στο οποίο στεγαζόμαστε μας το έχει παραχωρήσει  ο δήμος, οπότε αυτόματα το έργο μας γίνεται πιο εύκολο. Φυσικά, συνεργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα με το δήμο Ηρακλείου και παρόλο του ότι διανύουμε δύσκολες περιόδους εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, προσπαθεί να μας καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες».

Ακούστε το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης του κ. Μαυραντωνάκη 







Πόσο δύσκολη είναι η κοινωνική εναρμόνιση των ανθρώπων στο σύνολο;
Η Κοινωνική Λειτουργός Γεωργία Δακουρά μιλά για τις δράσεις

«Είναι γνωστοί  φαντάζομαι οι λόγοι  που μπορεί να δυσκολεύουν την κοινωνική ένταξη και εναρμόνιση των ΑμεΑ στο σύνολο. Και όταν λέω είναι γνωστοί, αναφέρομαι στις προφανείς δυσκολίες όπως για  παράδειγμα η κακή προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους δημόσιους δρόμους. Παρόλα αυτά βέβαια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας η οποία σε αρκετά μεγάλο βαθμό δείχνει την καλή διάθεση και καταβάλει προσπάθεια ώστε αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν ομαλά μέσα σε αυτή».



Ποιες ειδικότητες θεραπευτών στελεχώνουν τη διεπιστημονική ομάδα του κέντρου σας ; Μπορείτε να  μας περιγράψετε μερικές από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σας;

«Υπάρχει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα το οποίο τηρείται. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται δράσεις οι οποίες αφορούν στην Αυτόνομη Διαβίωση και την εκπαίδευση όπως για παράδειγμα ατομική υγιεινή, μαγειρική, καθαριότητα του χώρου. Θα πρέπει να τονίσω ότι τα προγράμματα μας είναι ομαδικά, ωστόσο γίνεται και εξατομικευμένη παρέμβαση μετά από θεραπευτική αξιολόγηση, όπου πραγματοποιούνται ατομικές συνεδρίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ατομικής ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής γονέων».

Υπάρχουν απτά αποτελέσματα από τις δραστηριότητές σας στις ευπαθείς ομάδες που εξυπηρετείτε;


«Σκοπός μας είναι να πετυχαίνουμε τους θεραπευτικούς στόχους τους οποίους  θέτουμε για το κάθε άτομο και για αυτό προσπαθούμε καθημερινά. Εμείς εδώ έχουμε εναρμονίσει τη ζωή μας με αυτή των εξυπηρετούμενων και για να γίνω πιο ακριβής αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον καθένα μας η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Γνώμονάς μας είναι το κάθε άτομο ξεχωριστά. Οι επιδόσεις που μπορεί να φαντάζουν μικρές, ουσιαστικά είναι αυτές που δίνουν ώθηση σε μία καλύτερη και πιο λειτουργική καθημερινότητα. Εξάλλου το στοίχημα της αυτόνομης διαβίωσης περνά με από κοινού προσπάθειες».

Πώς μπορεί κάποιος να λάβει πληροφορίες εάν επιθυμεί;



«Όπως ανέφερα και νωρίτερα, βρισκόμαστε στην οδό Κύπρου 27 στο Ηράκλειο Αττικής. Το κέντρο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00 και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210-2850424».

Ακούστε το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης της κας. Δακουρά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου