Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να επιβιώσουμε»





Δεν πιστεύω πως θέλουν να μας πετάξουν από το ευρώ


Ο στόχος της άλλης πλευράς ήταν να υιοθετήσουμε απολύτως τις δικές τους θέσεις και όταν το κάναμε αυτό, ήθελαν περισσότερα


Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τα δρώμενα των τελευταίων ημερών έδωσε ο Πρωθυπουργός στην ΕΡΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά «Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσουμε σε συμφωνία. Δεν υποχωρήσαμε, δεν φέραμε μνημόνιο. Όσοι μας κατηγορούσαν τώρα λένε τα αντίθετα.
Ο στόχος της άλλης πλευράς ήταν να υιοθετήσουμε απολύτως τις δικές τους θέσεις και όταν το κάναμε αυτό, ήθελαν περισσότερα» και στην συνέχεια συμπλήρωσε, «Δεν πιστεύω πως θέλουν να μας πετάξουν από το ευρώ και δεν θα το κάνουν γιατί το κόστος είναι τεράστιο αν διαλυθεί η ευρωζώνη, αν χρεοκοπήσει μια χώρα. Αυτή είναι η εκτίμηση μου».




Έκλεισαν τις Τράπεζες
«Αύριο ο ήλιος θα βγει από την Ανατολή. Οξυγόνο θα έχουμε και θα αναπνέουμε κανονικά. Θα αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς. 
Είπα σε Μέρκελ και Ολάντ ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος, κυρίαρχος λαός και έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε. Είπα πως θα επιβιώσουμε και χωρίς πρόγραμμα και θα πάμε στην κάλπη. 
Όποια απόφαση κι αν πάρει ο ελληνικός λαός, θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Θα ασκήσουμε κυρίαρχα το δικαίωμα μας. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η δυσκολία οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να αποτρέψουν τη δυνατότητα ενός λαού να αποφασίσει. Έκλεισαν τις τράπεζες για να εμποδίσουν τον λαό. Μας έδωσαν τελεσίγραφο που δεν αρμόζει στον αμοιβαίο σεβασμό. Το τελεσίγραφο θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός». 


Διγλωσσία Μέρκελ- Γκάμπριελ
«Άλλα είπε ο Γκάμπριελ, άλλα η Μέρκελ. Είναι μπερδεμένοι. Η Μέρκελ είπε πως θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Η δική μας διάθεση και ο σκοπός μας, είναι το δημοψήφισμα να συνεχίσει η διαπραγμάτευση με πιο ισχυρά όπλα από τη δική μας μεριά. Όχι τα βάρη στα μεσαία στρώματα αλλά σε εκείνους που μπορούν να τα σηκώσουν. Δεν θέλουμε να φύγει η χώρα, δεν πήραμε αυτή την εντολή»
.

Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσουμε σε συμφωνία
Ψάχνουμε για διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας που οδηγεί σε νέα δάνεια. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία και μια ρύθμιση του χρέους που θα δώσει την αίσθηση ότι η απαίσια συζήτηση για το Grexit έχει τελειώσει. Αν αυτό δεν μας το δίνουν, η επιλογή που έχουμε είναι να ρωτήσουμε τον λαό. Τον καλούμε να την απορρίψει την πρόταση τους με μεγάλη συμμετοχή. Όσο μεγαλύτερο είναι το όχι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη μας στη διαπραγμάτευση την επόμενη μέρα. 
Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσουμε σε συμφωνία. Δεν υποχωρήσαμε, δεν φέραμε μνημόνιο. Όσοι μας κατηγορούσαν τώρα λένε τα αντίθετα.


Ήθελαν υποταγή
«Ο στόχος της άλλης πλευράς ήταν να υιοθετήσουμε απολύτως τις δικές τους θέσεις και όταν το κάναμε αυτό, ήθελαν περισσότερα.
Η εντολή μας είναι διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρώπη, όχι σε μη βιώσιμη λύση. Όχι Τσίπρα σαν Παπανδρέου, Παπαδήμους, Σαμαράς και Βενιζέλος. 
Δώσαμε πρόταση που χαρακτηρίστηκε σαν βάση για συζήτηση. Πίστεψα πως φτάσαμε στο τέλος και θα λέγαμε πως ήρθαμε στα όρια της εντολής και αναζητήσαμε μια λύση. Μετά ήθελαν ακόμα περισσότερα. 
Δεν πιστεύω πως θέλουν να μας πετάξουν από το ευρώ και δεν θα το κάνουν γιατί το κόστος είναι τεράστιο αν διαλυθεί η ευρωζώνη, αν χρεοκοπήσει μια χώρα. Αυτή είναι η εκτίμηση μου. Ο καθένας μπορεί να κρίνει τις αναλύσεις. 
Είχαν σχέδιο να σβήσουν την προσδοκία, να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα - ΑΝΕΛ, την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.
Δεν θέλουν τον δικό μας δρόμο. Είναι πολιτική επιλογή η λιτότητα. Σε αυτό πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός. Με ειλικρίνεια λέω στον λαό ότι υπηρέτησα την εντολή των ανθρώπων που με εξέλεξαν»



Δεν θα βγαίναμε από την κρίση
«Ο Κρούγκμαν τους έλεγε "πλάκα μας κάνετε;". Είναι μέτρα αυτά για να βγούμε από την κρίση; Μέχρι σήμερα, πέντε μήνες θέλουν μέσα από τη διαπραγμάτευση να φτάσουμε σιγά σιγά απολύτως στο μνημόνιο. Ήταν μια διαδικασία που έγινε με πίεση. Μας έλεγαν, δεν σας τα λέμε εμείς, εσείς τα λέτε. Την τελευταία ώρα μας έδιναν τελεσίγραφα 48 ωρών. Και έτσι ήρθαμε και είπαμε στον ελληνικό λαό, το δέχεστε ή όχι; 
Μόνο με ειλικρίνεια μπορούμε να συμφωνήσουμε. Δεν παίζουμε με έναν ολόκληρο λαό. Έχουμε την ανακοίνωση του Eurogroup στις 25 του μήνα, της Πέμπτης. Είναι η πρόταση που κατεβάζουμε στο δημοψήφισμα».



Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: 

"Μας έδωσαν τελεσίγραφο 48 ωρών".
"Δίνοντας μας το τελεσίγραφο και λέγοντας μας 'έχετε 48 ώρες για να δεχτείτε αυτές τις θέσεις, μας έδωσαν τη δυνατότητα να έρθουμε στον λαό και να πούμε: 'αυτό μας ζητάνε'", πρόσθεσε. Σημείωσε ότι "βασική προϋπόθεση για να συνεννοηθεί κανείς με τους εταίρους του είναι η ειλικρίνεια. Κάποια στιγμή αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει, δεν παίζουμε με έναν ολόκληρο λαό".
Ερωτηθείς εάν ενημέρωσε για το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις Βρυξέλλες, στην κατ' ιδίαν συνάντηση του με την Μέρκελ-Ολάντ, τους είπε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι βιώσιμη λύση και ότι δεν κατανοεί γιατί επιμένουν σε προτάσεις και μέτρα ενώ είχαν κλείσει στο δημοσιονομικό. Η απάντηση που έλαβε, όπως είπε, ήταν ότι αυτά τα κάνουν οι θεσμοί, "όχι εμείς". Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας τους είπε ότι δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση, ότι θα πάει στην Αθήνα, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και για όποια απάντηση, θα τους ενημερώσει.
Ανέφερε ότι διέκοψε τη συνεδρίαση και τους ενημέρωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται ότι καταλήγει στο να θέσει η κυβέρνηση το ερώτημα στον ελληνικό λαό και όποια απάντηση δώσει ο λαός, θα τη σεβαστεί η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η απάντηση που έλαβε δεν ήταν αρνητική, ότι ζήτησε παράταση, μίλησε για την ανάγκη της δημοκρατίας, και πως δεν του απάντησε κανείς εκείνο το βράδυ ότι δεν υπάρχει παράταση ή ότι δεν θα δοθεί. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν αιφνιδίασε κανέναν και πως, αντίθετα, εκείνο που αιφνιδίασε τον ίδιο ήταν ότι την άλλη μέρα στο eurogroup δεν έγινε δεκτό το αίτημα της παράτασης. "Το θεωρούσα αυτονόητο".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου