Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Οι κινήσεις για να αποφευχθεί το «Ρουά –Ματ» των Θεσμών

Εντείνονται οι πιέσεις των θεσμών καθώς και τα σενάρια περί χρεωκοπίας


Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην πλευρά της ελληνικής σκακιέρας καθώς οι κινήσεις είναι κομβικές και οι αντίπαλοι - εταίροι μοιάζουν να είναι μια ανάσα από το Ρουά -Ματ σε βάρος της Ελλάδας.  Την ίδια ώρα στα κλειστά γραφεία των τεχνοκρατών έπεσε για πρώτη φορά στα χρονικά ο όρος «ελληνική χρεωκοπία». Γεγονός το οποίο δεν μπορεί να περαστεί στα ψιλά καθώς  κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει αν υπάρχουν περιθώρια για άλλες μπλόφες και από τις δύο πλευρές του τραπεζιού.


Τι έχουν οι απεσταλμένοι του Τσίπρα στα χαρτοφυλάκια τους
Νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα αναμένεται να κομίσει η ελληνική πλευρά στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ευ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη και υποστηρικτική ομάδα απαρτιζόμενη από τεχνικά στελέχη.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές οι αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς κινούνται στην κατεύθυνση γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν «όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον πρόεδρο (της Κομισιόν) Γιούνκερ».
Όπως ανέφεραν επίσης κυβερνητικοί παράγοντες η Αθήνα φαίνεται πως εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος..


Οι προτάσεις του Μαξίμου
Το περίγραμμα της πρότασης του Μεγάρου Μαξίμου, βασίζεται στους παρακάτω βασικούς άξονες:
- Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και αίτημα για ρύθμισή του
- Δημοσιονομικοί στόχοι: η διολίσθηση της Αθήνας σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 οδηγεί εκ των πραγμάτων στη λήψη περαιτέρω μέτρων
- Διοικητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις: ενδεικτική αυτών είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο, η Αθήνα είναι αμετακίνητη στη θέση της για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ μένει να φανεί αν θα προχωρήσει σε περικοπές στις υψηλές επικουρικές
Συντελεστές ΦΠΑ: η πρόταση της Αθήνας εστιάζει στους τρεις συντελεστές (6,5%, 12% στο 13%, 23%, με τα τρόφιμα να μεταφέρονται στο μεσαίο συντελεστή, όπως και τις ΔΕΚΟ)


«Έχουμε κάνει υποχωρήσεις, αλλά οι πιέσεις είναι σκληρές»
Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως «σε κάποια θέματα έχουμε κάνει τακτικές υποχωρήσεις, αλλά οι πιέσεις είναι σκληρές».
Αμφίβολο επίσης παραμένει αν θα υιοθετηθεί το αίτημα της Αθήνας για μια συνολική συμφωνία  με ενιαία προαπαιτούμενα, με την παράμετρο για εννεάμηνη χρηματοδότηση ως το Μάρτιο του '16.
Με τα έως τώρα δεδομένα, η πλευρά των δανειστών δεν δείχνει να δέχεται συζήτηση επ' αυτού. Αντιθέτως, απαιτεί μία συμφωνία η οποία να στηρίζεται στην αμεσότητα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού (άμεση εφαρμογή μέτρων ΦΠΑ, ασφαλιστικό, κ.λ.π.) χωρίς να δέχεται τη σύνδεσή της με το κενό χρηματοδότησης.


Ο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου