Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Πηγή Μπουκουβάλα: Η δημοσιογράφος που έγινε ηθοποιός και σκηνοθέτης

 
Δεν μπορείς με απλές φράσεις να περιγράψεις έναν άνθρωπο ιδιαίτερα δυναμικό, γεγονός που σε δυσκολεύει να τον προλογίσεις και αυτό διότι  δεν γίνεται να αποτυπώσεις το μέγεθος του σε δύο αράδες. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι η Πηγή Μπουκουβάλα μια κοπέλα που από το χώρο της δημοσιογραφίας πέρασε σε άλλη όχθη σε αυτή της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας.  Εξάλλου όπως απαντά η ίδια στο Πινάκιο «υποκριτική» σημαίνει απελευθέρωση των συναισθημάτων, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί στην σημερινή δημοσιογραφία του απέραντου copy-paste. Η ίδια εξηγεί γιατί αποφάσισε να κάνει αυτό το σάλτο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να σκηνοθετήσει την πρώτη της παράσταση. 


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο Πινάκιο

Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι εφ’ όλης της ύλης και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς απαντά για την πολιτική, τον έρωτα, τις σχέσεις των δύο φίλων αλλά και το όνειρο της να συνεργαστεί με τον Πάνο Κοκκινόπουλο…
Καλή σας ανάγνωση



Συστήσου μας…Ποια είσαι; Με τι ασχολείσαι;


«Είμαι η Πηγή Μπουκουβάλα. Κατάγομαι από το νομό Ηλείας αλλά έχω μεγαλώσει στην Αθήνα. Έχω τελειώσει δημοσιογραφία, και λίγο αργότερα αποφάσισα να πάω σε δραματική σχολή, για να ακολουθήσω το μεγάλο μου όνειρο και να γίνω ηθοποιός. Ακούγεται κλισέ το ξέρω, αλλά κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα...».

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε για να γίνεις ηθοποιός;

«Ήταν κάτι που το ήθελα από μικρή. Κάτι που θυμάμαι έντονα από τα παιδικά μου χρόνια είναι να μαζεύω τους φίλους μου και να ανεβάζουμε παραστάσεις στη γειτονιά, και να βάζουμε και εισιτήριο, εννοείται!!(γέλια)
Το να είσαι ηθοποιός είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, έντασης, σκέψεων.. Κάτι που σε απελευθερώνει από το να είσαι μονίμως ο εαυτός σου, ό,τι και αν σημαίνει αυτό».

Τι σημαίνει για σένα ο όρος ηθοποιός; Κρύβει και βαθύτερες έννοιες;

«Ηθοποιός σημαίνει έκφραση, απελευθέρωση συναισθημάτων. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, που ένας ηθοποιός έχει τη δύναμη και τη μοναδική ευκαιρία να την εξερευνήσει. Βαθύτερες έννοιες; Είναι όπως αυτό που λέμε, βάλε μια μάσκα σε κάποιον άνθρωπο και τότε αυτός θα σου αποκαλύψει τα πραγματικά του συναισθήματα, συνειδητά ή ασυνείδητα».

Μπορείς να μας περιγράψεις τα πρώτα δευτερόλεπτα όταν πάτησες στο σανίδι;

«Είναι κάθε φορά το ίδιο..ταχυπαλμία, τρέμουλο, ίσως και τάσεις φυγής!(γέλια). Αυτό συμβαίνει όμως μόνο μέχρι να ανάψουν τα φώτα. Τότε ξεχνάω τα πάντα και ξεκινάει το ταξίδι».


Αυτή την περίοδο που παίζεις; Πες μας λίγα λόγια για το έργο αυτό;

«Με την ομάδα Lets act πραγματοποιήσαμε ένα κύκλο παραστάσεων στον τεχνοχώρο «Φάμπρικα». Το έργο ονομάζεται «Μάσκες». Πρόκειται για την ιστορία έξι ατόμων, που λόγω της οικονομικής κρίσης αναγκάζονται να μείνουν στον ίδιο χώρο. Μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, όπου η αλήθεια έρχεται σε σύγκρουση με το ψέμα..Και η απορία είναι, τί μπορεί να συμβεί όταν η αλήθεια έρθει σε σύγκρουση με το ψέμα, και το καλό με το κακό αντίστοιχα; Σας περιμένουμε λοιπόν από το Σεπτέμβρη, που ξαναξεκινάμε τις παραστάσεις μας σε νέο χώρο, για να το ανακαλύψουμε μαζί!».

Το σκηνοθετείς… μίλησε μας γι’ αυτήν την εμπειρία;


«Ναι ναι, το σκηνοθετώ! Και σας απειλώ ότι θα το ξανακάνω!(γέλια)

Από τη μικρή μου εμπειρία, περισσότερο και από τον ηθοποιό ο σκηνοθέτης, πρέπει να έχει φαντασία. Το να μεταφέρεις κάτι που έχεις στο μυαλό σου σε μια σκηνή είναι δύσκολο και απαιτητικό, αλλά όταν αυτό πετυχαίνει, η χαρά είναι επί χίλια. Η σκηνοθεσία σε φορτώνει με ευθύνες, αλλά παράλληλα σου δίνει τον έλεγχο της συνολικής κατάστασης. Είναι αγχωτική, αλλά η απόλαυση που αντλείς από το να έχεις τον έλεγχο είναι κατά κάποιο τρόπο.. εθιστική! Όπως όλες οι μορφές εξουσίας άλλωστε!».

Ποιοι είναι οι συντελεστές;

«Η Ρίτα Γαβρηιλίδου έχει γράψει το κείμενο της παράστασης και παίζει και η ίδια, είμαστε καλλιτεχνικό δίδυμο, ή αλλιώς, Μπόλεκ και Λόλεκ!(γέλια). Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα Lets act, που αποτελείται από τους ηθοποιούς Ραφαήλ Φωτόπουλο, Χαρά Ματσούκα, Στέφανο-Κωνσταντίνο Κάππα, Άντα Δασκαλάκη.

Στην ομάδα επίσης συμμετέχουν: η Νάντια Κιμουλάκη ως υπεύθυνη επικοινωνίας, η Δώρα Πάτσο ως make-up artist, η Μαίρη Αθανασοπούλου στην μουσική επιμέλεια και η Ειρήνη Μπάλα στη σκηνογραφία».

Γιατί αξίζει κάποιος να το δει;


«Δεν μπορώ να είμαι πολύ αντικειμενική σε αυτό, γιατί είμαστε εμείς και είμαστε οι καλύτεροι!(γέλια).
Αξίζει κάποιος να το δει, γιατί στον καθένα από τους χαρακτήρες της παράστασης κάποιος μπορεί να δει κομμάτια του εαυτού του, να ταυτιστεί και να δει τον εαυτό του από απόσταση, ως θεατής.
Είμαστε μια νέα ομάδα με φρέσκες ιδέες, και πραγματικά αντλούμε μεγάλη ευχαρίστηση με αυτό που κάνουμε και θέλουμε να το μεταδώσουμε στον κόσμο».



Αν σου πρότειναν έναν ακραίο ρόλο στην 10η εντολή θα αποδεχόσουν την πρόταση;


«Τώρα πέτυχες ερώτηση μπίνγκο! Δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση, αλλά βλέπω 10η εντολή, και φυσικά αγαπώ τη δουλειά του Πάνου Κοκκινόπουλου και πιστεύω ότι κάθε Έλληνας ηθοποιός θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του».

Η  φαντασία και η οξυδέρκεια σας είναι τα βασικά συστατικά ενός καλού ηθοποιού;


«Βέβαια. Φαντασία, οξυδέρκεια, επιμονή, υπομονή και πάνω απ΄ όλα τρέλα!».


Αν ένας ρόλος απαιτούσε κάτι ακραίο θα το έπραττες - Για παράδειγμα σε μια παράσταση που είχα παρακολουθήσει στο τέλος η πρωταγωνίστρια έσχιζε τα ρούχα της επί σκηνής…εσύ θα το έκανες;


«Θα το έκανα μόνο αν υπήρχε κάποιος λόγος για να γίνει. Αν η σκηνοθεσία και το έργο το υποστήριζε σωστά, και σίγουρα όχι για απλή δημιουργία εντυπώσεων».

Στην Ελλάδα του 2015 ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει το κουμπί της επανεκκίνησης της κοινωνίας; Και αν ναι, πώς μπορεί αυτό να γίνει;


«Σίγουρα ναι. Ο πολιτισμός είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την παιδεία, και η παιδεία απαραίτητη για την επανεκκίνηση και αναδόμηση της κοινωνίας σε σωστά θεμέλια».

Παρακολουθείς πολιτική επικαιρότητα;


«Μόνο τους τίτλους. Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική επικαιρότητα με απογοητεύει, και προσπαθώ να κρατάω αποστάσεις».

Τι σε χαλάει στην πολιτική;

«Ότι οι άνθρωποι που έχουν τη δύναμη να κάνουν τη χώρα καλύτερη, δεν το κάνουν, εστιάζοντας μόνο στα δικά τους θέλω».


Οι ωραίες γυναίκες που διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα φοβίζουν τους άντρες;

«Τι να σου πω.. ρώτα τους! (γέλια)
Νομίζω πως ναι..Σε αυτό φαντάζομαι φταίνε και οι 2 πλευρές, γιατί οι ρόλοι έχουν αλλάξει αρκετά πλέον, και ακόμα προσπαθούμε να βρούμε τις ισορροπίες μας».





Έχεις ερωτευτεί δυνατά ή ακόμη περιμένεις τον μεγάλο έρωτα;


«Φυσικά και ναι, αλλά ο μεγάλος έρωτας μπορεί πάντα να δώσει τη θέση του σε κάποιον μεγαλύτερο! Που ναι, ως τώρα δεν έχει έρθει.».

Τι είναι το πιο ακραίο που έχεις κάνει για έναν άντρα και αντίστοιχα τι ακραίο έχει κάνει ένας άνδρας για σένα;

«Από ακρότητες και τρέλες άλλο τίποτα! Μόνο που δεν είναι ό,τι καλύτερο να τις πω, και λέω για την ώρα να τις κρατήσω για μένα».

Γυναίκα καριέρας ή μητέρα τι από τα δύο προτιμάς;

«Γυναίκα καριέρας, στα άμεσα σχέδιά μου δεν υπάρχει κάτι πέρα από αυτό. Στο μέλλον κανείς δεν ξέρει…».


Σχολίασε μου με μια λέξη τις παρακάτω:


«Βασιλική Ανδρίτσου: Τσαμπουκάς!

Άβα Γαλανοπούλου: 50-50

Θεοφανία Παπαθωμά: Εντυπωσιακή

Κατερίνα Παπουτσάκη: Τσαχπίνα

Βίκυ Σταυροπούλου: Ταλαντούχα

Κατερίνα Λέχου: Ανατρεπτική

Παναγιώτα Βλαντή: Ταμπεραμέντο

Ελένη Ράντου: Θεά!

Ρένια Λουϊζίδου: «Αστροπελέκι» ..αγαπώ!

Σμαράγδα Καρύδη: Πρότυπο»




















1 σχόλιο: